Πόλεμος στο Ισραήλ: Αναφορές για συνδρομή του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού

0
36

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι σε αυξημένη ετοιμότητα έτσι ώστε να αποστείλει πλοία σε συνδρομή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που πλέον στην περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς.

Η πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής έχει ήδη εκραγεί μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου (7/10) και τη γενικευμένη σύρραξη στη Γάζα και τις γύρω περιοχές. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό του Ισραήλ κάνοντας λόγο για τρομοκρατική επίθεση από τη Χαμάς, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ήδη διαμηνύσει πως θα ενισχύσουν με κάθε τρόπο το Τελ Αβίβ.

Μάλιστα, στα νερά του Ισραήλ αναμένεται να φτάσει τις επόμενες ώρες το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford, μαζί με όλο το πλήρωμα και την ομάδα κρούσης του, ενώ δεν αποκλείεται τις δυνάμεις των Αμερικανών να συνδράμουν και χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Μία εξ αυτών, σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι και η Ελλάδα καθώς υπάρχουν αναφορές πως το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας είναι σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων, η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει τη Φρεγάτα «Ψαρά» για να αναπτυχθεί μαζί με τη Μόνιμη Ναυτική Ομάδα 2 του ΝΑΤΟ, στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ομάδα αυτή αναμένεται να επιχειρήσει μαζί με το αεροπλανοφόρο των Αμερικανών.

Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από την Αθήνα, ωστόσο, δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και πάντα με βάση τους διεθνείς κανόνες, να υπάρξει μελλοντικά αποστολή πλοίων προς το Ισραήλ για να συνδράμουν σε τυχόν επιχειρήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Σε κάθε περίπτωση, το ΝΑΤΟ δεν έχει εμπλακεί στην κατάσταση στο Ισραήλ και ως εκ τούτου δεν έχει εμπλακεί και η Ελλάδα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον προγραμματισμό που υπάρχει, η φρεγάτα «Ψαρά» θα ενταχθεί στη Μόνιμη Ναυτική Ομάδα 2 του ΝΑΤΟ ούτως ή άλλως μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα και θα κινείται, μαζί με τα άλλα συμμαχικά πλοία επιφανείας, σε περιοχή που εκτείνεται μέχρι τα νότια της Κύπρου.

Πηγή