Πόσο φουσκώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια – Παράδειγμα

0
56

Υπολογίστε πριν σας έρθει η λυπητερή… κατόπιν εορτών

Έως και 100 ευρώ μπορεί να φθάσει ο μηνιαίος… λογαριασμός μόνο από τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια που θα χρησιμοποιήσετε για τον στολισμό του σπιτιού σας.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον ενεργειακό επιθεωρητή, Βαγγέλη Πάνο, μία με δύο σειρές από φωτάκια τύπου LED, έχουν κόστος 40-50 ευρώ τον μήνα. Το κόστος εκτοξεύεται στα 100 ευρώ για όσους στολίσουν με παλαιά τύπου φωτάκια. 

Με αφορμή τις υπερβολές που γίνονται στους στολισμούς κατά την περίοδο των εορτών, ο κ. Πάνος μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε: «Καλό είναι να μην έχουμε πάρα πολλές σειρές από φωτάκια και να είναι τύπου LED, πιστοποιημένα».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να γνωρίζετε πόσο ρεύμα καταναλώνετε πρέπει να κάνετε τον εξής υπολογισμό: 

  • Μια σειρά από 10 φωτάκια, των 50 Watt έκαστο, είναι της τάξεως των 500 Watt. 
  • Διαιρείτε τα 500 Watt με το 1000 και προκύπτει 0,5 κιλοβάτ. 
  • Αν τα φωτάκια είναι σε λειτουργία για 15 ώρες την ημέρα, πολλαπλασιάζετε το 0,5 κιλοβάτ επί 15, και έχετε 7,5 κιλοβάτ. 
  • Στη συνέχεια πολλαπλασιάζεται με το 0,16 ευρώ, το μέσο κόστος της κιλοβατώρας (τιμολόγηση της ΔΕΗ για κατανάλωση για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες) και προκύπτει η ημερήσια κατανάλωση που στο συγκεκριμένο παράδειγμα φθάνει τα  1,2 ευρώ. 
  • Αν η κατανάλωση ξεπεράσει τις 500 κιλοβατώρες (μέχρι 1.000 KW) το μέσος κόστος της κιλοβατώρας είναι 0,21 ευρώ, άρα στο παραπάνω παράδειγμα το ημερήσιο κόστος φθάνει τα 1,575 ευρώ.

Οι παραπάνω υπολογισμοί έγιναν για μια μικρή σειρά από φωτάκια, αφορούν την κατανάλωση μόνο μίας ημέρας, για 15 ώρες. Με δεδομένο ότι η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση διαρκεί περίπου 45 ημέρες, με πολύ περισσότερες σειρές από φωτάκια, γίνεται κατανοητό ότι το μηνιαίο κόστος μπορεί να εκτοξευτεί.

Πηγή