Πώς η Δανία κατάφερε να «νικήσει» τη μετάλλαξη Δέλτα

0
33

Η χώρα αναμένεται να ανοίξει έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Σε πλήρη άρση όλων των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί σε εφαρμογή στο πλαίσιο της αναχαίτισης της πανδημίας του κορωνοϊού φαίνεται πως προχωράει η Δανία έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε την Παρασκευή πως «ο ιός δεν αποτελεί πλέον κρίσιμη απειλή για την κοινωνία» λόγω των υψηλών ποσοστών που καταγράφονται στον εμβολιασμό ενάντια στη covid-19. Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας,  Magnus Heunicke, «η επιδημία είναι υπό έλεγχο», σημειώνοντας πως η χώρα καταγράφει ρεκόρ εμβολιασμού. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αίρονται οι περιορισμοί», εξήγησε. 

Ωστόσο, παρόλο που η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε καλό σημείο, ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι η επιδημία δεν έχει τελειώσει, λέγοντας πως η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να «ενεργήσει γρήγορα ο ιός απειλήσει ξανά τη λειτουργία της κοινωνίας». 

Η απόφαση της κυβέρνησης να μην θεωρεί πλέον τον κορωνοϊό «κρίσιμη απειλή» για την κοινωνία μετά τις 10 Σεπτεμβρίου, ουσιαστικά καταργεί τη νομική βάση για τους περιορισμούς, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εντός συνόρων θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο.

Τρίτη η Δανία σε ποσοστό εμβολιασμού

Σύμφωνα με το Our World in Data, η Δανία κατέχει την τρίτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον εμβολιασμό. Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνουν τα στοιχεία, το 71% του πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Tην πρώτη θέση κατέχει η Μάλτα με 80%, ενώ στη δεύτερη ακολουθεί η Πορτογαλία με 73%.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, η Δανία ήταν μία από τις πρώτες στην Ευρώπη που τον Μάρτιο του 2020 επέβαλε περιοριστικά μέτρα (τύπου μερικού lockdown). Τότε η κυβέρνηση είχε κλείσει προσωρινά τα σχολεία, αλλά και τις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες που έκρινε πως η λειτουργία τους στην παρούσα φάση δεν ήταν αναγκαία.

Οι «πρωτιές» της Δανίας

Παράλληλα η Δανία ήταν από τα πρώτα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προχώρησαν σχετικά σύντομα σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Ενδεικτικό ήταν πως στις 21 Απριλίου τέθηκε σε εφαρμογή το «διαβατηρίου για τον κορωνοϊό». Από τον Απρίλιο, πολλές επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια, μπαρ και κινηματογράφοι τέθηκαν ξανά σε λειτουργία, είτε για πλήρως εμβολιασμένους πελάτες,είτε για όσους είχαν αρνητικό τεστ 72 ωρών, είτε είχαν προσβληθεί από Covid τις τελευταίες δύο έως 12 εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι στη Δανία τα οκτώ στα δέκα κρούσματα αφορούσαν τη μετάλλαξη Δέλτα.

Πηγή