Τι δείχνουν τα στοιχεία πωλήσεων για τις εταιρείες Inditex και H&M.
Οι δύο μεγαλύτεροι όμιλοι λιανικής που δραστηριοποιούνται στον χώρο της μόδας θα δημοσιεύσουν την ερχόμενη Τετάρτη τα τριμηνιαία στοιχεία που αφορούν τις πωλήσεις τους. Αρχικά ο όμιλος Inditex θα δει τις πωλήσεις του να επανέρχονται στα επίπεδα προ πανδημίας, καθώς τα καταστήματα ανοίγουν ξανά και οι καταναλωτές θέλουν να ανανεώσουν την γκαρνταρόμπα τους.
Στην ανάκαμψή της συνέβαλε και η αύξηση των πωλήσεων στην Κίνα, εν αντιθέσει με την H&M η οποία έχει δεχθεί πλήγμα επειδή το 2019 εξέφρασε την ανησυχία της για τις κατηγορίες κατά της Κίνας σχετικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων. «Εκτιμούμε πως ο όμιλος Inditex κατέγραψε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού την καλύτερη επίδοση σε επίπεδο πωλήσεων, γεγονός που οφείλεται στα προϊόντα της, στη θέση της στην αγορά και στην καλύτερη επίδοση που σημείωσε στην περιοχή της Κίνας. Ωστόσο, τα περιθώρια κέρδους αλλά και η ενίσχυση της ρευστότητας πρέπει να είναι ισχυρά και στην H&M», επισήμανε ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν, αναλυτής της RBC.
Οι αναλυτές υπολογίζουν πως οι πωλήσεις της Inditex στην Ισπανία τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούλιο, δηλαδή το δεύτερο τρίμηνο, ανήλθαν στα 7,02 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Refinitiv SmartEstimates, σημειώνοντας έτσι άνοδο 48% σε σύγκριση με πέρυσι και 2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα το 2019. «Αναμένουμε να δούμε ένα σταθερό τρίμηνο», ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές της JP Morgan, τονίζοντας ότι η τιμή της μετοχής της θα ξεπεράσει εκείνη άλλων επιχειρήσεων του κλάδου. «Κάτι τέτοιο φαίνεται να υποστηρίζεται από έναν χαμηλότερο αριθμό καταστημάτων που αναγκάζονται να κλείσουν καθώς και από μία γενικότερη βελτίωση του κλάδου: η αγορά μόδας στην Ισπανία βελτιώθηκε σημαντικά τον Ιούνιο, εάν και φαίνεται να επιβραδύνθηκε η ανάπτυξή της εκ νέου τον Ιούλιο.
Τα δε καθαρά κέρδη του ισπανικού ομίλου διαμορφώθηκαν στα 872 εκατ. ευρώ και σημείωσαν αύξηση 307% και 7% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τη Refinitiv SmartEstimates, οι πωλήσεις του σουηδικού ομίλου H&M την περίοδο Ιούνιος – Αύγουστος, δηλαδή το τρίτο οικονομικό τρίμηνο, σημείωσαν άνοδο 14% σε ετήσια βάση, ωστόσο κατέγραψαν κάμψη 9% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Εάν και όλες οι βιομηχανίες ανά τον κόσμο επηρεάζονται από την έλλειψη κοντέινερ, από άλλα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και από τις καθυστερήσεις αλλά και τις αυξήσεις μεταφορικού κόστους, οι δύο εταιρείες H&M και Inditex φαίνεται πως δεν κινδυνεύουν τώρα να βρεθούν με άδεια ράφια.