Σηκώνουν αυτοκίνητα με γερανούς -Πώς να προστατευτείς από τη νέα μάστιγα των δρόμων

0
130

Ένα άκρως ανησυχητικό φαινόμενο κάνει την εμφάνισή του σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, καθώς αυτοκίνητα να «κάνουν φτερά» με τη βοήθεια του πατροπαράδοτου γερανού.

Συναγερμός έχει σημάνει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, καθώς το φαινόμενο της κλοπής αυτοκινήτων σημειώνει έξαρση. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις για την αρπαγή των αυτοκινήτων χρησιμοποιείται μια γνωστή πρακτική, εκείνη της χρήσης γερανού ή αν προτιμάτε γερανοφόρου οχήματος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην παραγωγή-παραδόσεις νέων οχημάτων καθώς και οι ελλείψεις στην αγορά των ανταλλακτικών ενισχύουν τα φαινόμενα παραβατικότητας, προσφέροντας το επιπλέον κίνητρο.

Η χρήση «γερανών» ή αν προτιμάτε της παραδοσιακής «πλατφόρμας» στη μεθοδολογία των κλεφτών δεν είναι νέα, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά στα οποία αυτοκίνητα κάνουν φτερά από τους δρόμους, χωρίς να υπάρχουν σαφή ίχνη διάρρηξης αυξάνονται προκαλώντας την ανησυχία των αρχών.

Καθώς τα σύγχρονα οχήματα διαθέτουν πιο εξελιγμένα αντικλεπτικά μέσα, κλοπή τους με συμβατικά μέσα καθίσταται πιο δύσκολη με αποτέλεσμα οι κλέφτες είτε να καταφεύγουν σε πιο προηγμένα μέσα, όπως είναι η αντιγραφή του ψηφιακού σήματος του κλειδιού, είτε επιστρατεύουν τη λύση ενός γερανού ώστε να σηκώσουν, στην κυριολεξία, το αυτοκίνητο.

Το φαινόμενο τη χρήσης γερανοφόρων οχημάτων για την κλοπή αυτοκινήτων έχει κάνει την εμφάνισή του και στη χώρα μας, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ασφαλείας, πρωτίστως από τους ίδιους ιδιοκτήτες και δευτερευόντως από τις αρχές.

Οι κλέφτες με τους γερανούς και τις «πλατφόρμες» συνήθως κυκλοφορούν τις νυχτερινές ώρες καιπαριστάνουν τους υπαλλήλους υπηρεσιών οδικής βοήθειας ώστε να περάσουν όσον το δυνατόν απαρατήρητοι.

Η επιλογή των οχημάτων γίνεται βάσει του τύπου -τα δημοφιλέστερα μοντέλα σε μια αγορά είναι συνήθως και εκείνα που μπαίνουν συχνότερα στο στόχαστρο- αλλά και των συνθηκών. Για παράδειγμα, μια κακοφωτισμένη θέση στάθμευσης σε έναν δρόμο χαμηλής κυκλοφορίας, ο οποίος μάλιστα προσφέρει και μια άνεση χώρου, συνιστά το ιδανικό σενάριο για εκείνους που θα επιχειρήσουν να εξαφανίσουν ένα αυτοκίνητο από προσώπου γης.

Από τη στιγμή που το αυτοκίνητο φορτωθεί στον γερανό ή την πλατφόρμα, το έργο των αετονύχηδων γίνεται εύκολο. Συνήθως τα αυτοκίνητα καταλήγουν σε αποθήκες και είτε αποσυναρμολογούνται είτε περνούν τα σύνορα με σκοπό να διατεθούν σε κάποια άλλη αγορά.

Επιλέγοντας ένα σημείο στάθμευσης στο οποίο θα έχουμε οπτική επαφή ίσως φανεί χρήσιμο. Επίσης, ένα σύστημα συναγερμού το οποίο ενεργοποιείται με την κίνηση του οχήματος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Τέλος, τις πιθανότητες εύρεσης του αυτοκινήτου μετά την κλοπή αυξάνει και η τοποθέτηση ενός GPS tracker ή ενός συστήματος γεωεντοπισμού, το οποία θα σας επιτρέψει να εντοπίσετε το όχημά σας αμέσως μετά την κλοπή του.

Πηγή