ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ

0
183
ΕΣΠΑ
ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δύο πολυαναμενόμενα προγράμματα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ. Ο λόγος για τις Δράσεις «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» και  «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 450 εκατομμύρια ευρώ.

Η στόχευση του υπουργείου είναι ξεκάθαρη και αφορά νεοσύστατες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις δηλαδή με ‘’χρόνο ζωής’’ μικρότερου του ενός έτους,  μεσαίας και μικρής κλίμακας, με το ένα πρόγραμμα να εστιάζει σε τουριστικές δομές ξενοδοχειακού χαρακτήρα και το άλλο να αφορά ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων που αναφέρονται στην προκήρυξη, με την ‘’περιζήτητη’’ εστίαση πάντως να μένει εκτός των επιλέξιμων ΚΑΔ.

Παράλληλα, στην προκήρυξη αναφέρονται και προϋποθέσεις βάσει των οποίων οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν επιπλέον χρηματοδότηση. Πιο συγκεκριμένα, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε απομακρυσμένες / πλημμυροπαθείς / πυρόπληκτες περιοχές καθώς και σε μικρά νησιά της επικράτειας, δικαιούνται αύξηση 10% στο ποσό επιχορήγησης. Επιπλέον δίνεται κίνητρο για την απασχόληση εργαζομένων από την αιτούσα επιχείρηση, καθώς δικαιούνται αύξηση 5% στο ποσό επιχορήγησης με την δήλωση στόχου απασχόλησης τουλάχιστον ενός (1) πλήρους εργαζόμενου.

Το Υπουργείο ανακοίνωσε πως οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του Φλεβάρη (29/02/2024) και πιο συγκεκριμένα μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι για να υποβάλλουν τον πλήρη φάκελο τους μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η διαδικασία αξιολόγησης που θα εφαρμοστεί είναι η συγκριτική αξιολόγηση και οι αιτούντες οφείλουν να έχουν πλήρη φάκελο, με όλα τα υποχρεωτικά πεδία συμπληρωμένα, ώστε να αξιολογηθεί η συμμετοχή τους.

Η διαδικασία αυτή ως γνωστόν απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και χρόνο καθώς απαιτείται πληθώρα εγγράφων και πιστοποιητικών. Ιδίως για νέους επιχειρηματίες και νεοσύστατες επιχειρήσεις, συνιστάται η χρήση υπηρεσιών συμβουλευτικής από εταιρείες που εξειδικεύονται στην προετοιμασία και την υποβολή αιτήσεων για το ΕΣΠΑ. Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν την συλλογή όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών και πιστοποιητικών, την προαξιολόγηση που θα δώσει καθαρή εικόνα στην επιχείρηση για την πιθανότητα επιτυχίας της αίτησης και τέλος την υποβολή της αίτησης.

Μάθε Περισσότερα