Συνεχίζεται η “αντεπίθεση” των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη Χερσώνα

0
42

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων κατοχής στην περιφέρεια Χερσώνα (νότια) κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η λεγόμενη νότια διοίκηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε μέσω Facebook ότι επλήγη αποθήκη πυρομαχικών στην πόλη Νοβά Καχόβκα.

Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, τουλάχιστον ένα πυροβόλο και πυρομαχικά καταστράφηκαν, ενώ οι Ρώσοι έχασαν περίπου πενήντα στρατιώτες.

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής στην περιφέρεια έκαναν λόγο για επτά άμαχους νεκρούς και περίπου εξήντα τραυματίες στην πόλη.

“Υπάρχουν ακόμη πολλοί παγιδευμένοι στα συντρίμμια. Οι τραυματίες διακομίζονται σε νοσοκομεία, όμως πολλοί παγιδεύτηκαν στα διαμερίσματα και στα σπίτια τους”, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, επικεφαλής της προσκείμενης στους Ρώσους πολιτικοστρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας της Χερσώνας. Μίλησε για εκατοντάδες σπίτια που υπέστησαν ζημιές και για ισχυρή έκρηξη σε αποθήκη λιπασμάτων.

Ο κ. Λεόντιεφ μίλησε για “φρικτή τραγωδία” και προειδοποίησε ότι “ο αριθμός (των θυμάτων) θα αυξηθεί, καθώς το εύρος των ζημιών είναι τεράστιο”.

Σύμφωνα με την Γεκατερίνα Γκουμπάροβα, αξιωματούχο των αρχών κατοχής στη Χερσώνα, στην επίθεση στη Νοβά Καχόβκα χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον ένα από τα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS που παρέλαβαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πρόσφατα από τις ΗΠΑ.

Σε οπτικό υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αρχές κατοχής, είναι ορατά πολλά κτίρια που έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια και στάχτες.

“Είναι σαφές πως επρόκειτο για (σ.σ. επίθεση) εσκεμμένη, βίαιη, κυνική, με πυραύλους υψηλής ακρίβειας” παρότι “δεν υπάρχουν στρατιωτικοί στόχοι εδώ (…). Επλήγησαν αποθήκες, καταστήματα, φαρμακείο, πρατήρια καυσίμων, ακόμα και μια εκκλησία”, κατά τον κ. Λεόντιεφ, που μίλησε περί “τρομοκρατικής” ενέργειας.

Ο Σερχίι Μπρατσούκ, εκπρόσωπος των περιφερειακών αρχών της Οδησσού, ανέφερε νωρίτερα μέσω Telegram πως η Νοβά Καχόβκα είναι πλέον “μείον” μια αποθήκη πυρομαχικών.

Δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο οι ισχυρισμοί καμιάς πλευράς.

Αφότου άρχισε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται συχνά πως βάζουν στο στόχαστρο άμαχους.

Η περιφέρεια της Χερσώνας, που γειτονεύει με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2015, έχει καταληφθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τις ρωσικές δυνάμεις, που εισέβαλαν στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

Εδώ και μερικές εβδομάδες, ο ουκρανικός στρατός διεξάγει αντεπίθεση στη Χερσώνα, εκμεταλλευόμενος το ότι το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών δυνάμεων επιχειρεί στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Κατάφερε να κερδίσει κάποια εδάφη και πλησιάζει στην ομώνυμη πρωτεύουσα της περιφέρειας (290.000 κάτοικοι), χωρίς όμως να έχει καταφέρει διάτρηση των ρωσικών αμυνών.

Πηγή