Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους από 13/9- Σε εστίαση, σινεμά, εργασία, σχολεία & πανεπιστήμια

0
34

Τι αλλάζει σε ταξίδια, εκπαίδευση, ψυχαγωγία και για τους εργαζόμενους.

Νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά τα τεστ κορωνοϊού για τους ανεμβολίαστους πολίτες και την πρόσβασή τους σε κλειστούς χώρους έρχονται από τις 13 Σεπτεμβρίου, με βάση τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες. 

Τα μέτρα, που ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προβλέπουν την υποχρεωτική διενέργεια τεστ από τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με δική τους δαπάνη, αλλά και περιορισμούς σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους στην εστίαση και την ψυχαγωγία, για όσους δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. 

Τα μέτρα για τα τεστ των εργαζομένων 

Από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου θα ισχύσουν μέτρα υποχρεωτικών τεστ κορωνοϊού για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα- πλην εκπαιδευτικών και εργαζομένων σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές- θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα. Αυτά τα τεστ θα διενεργούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του εργαζόμενου έναντι 10 ευρώ.

Το τεστ αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, όπως και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test κάθε εβδομάδα.

Και σε αυτή την περίπτωση, τα τεστ θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου έναντι 10 ευρώ το τεστ και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που επικαιροποιείται δύο φορές την εβδομάδα και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή από τις εκπαιδευτικές αρχές.

Τι θα ισχύει για μαθητές και φοιτητές 

Τεστ κορωνοϊού θα πρέπει να κάνουν και οι ανεμβολίαστοι μαθητές και φοιτητές. Οι μαθητές θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο self test την εβδομάδα, τα οποία διατίθενται δωρεάν και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr.

Οι φοιτητές υποχρεωτικά θα κάνουν δύο rapid test ή PCR τεστ την εβδομάδα. Αυτά θα γίνονται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή έναντι 10 ευρώ για το rapid test και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

Τα ταξίδια 

Σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους πολίτες που θέλουν ταξιδέψουν εντός της χώρας με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο ή ΚΤΕΛ, θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test 48 ώρες πριν από το ταξίδι. Αυτό ισχύει για τους ενήλικους και τους ανήλικους 12-17 ετών.

Το rapid test πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη έναντι 10 ευρώ το τεστ. Αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη. Οι ανήλικοι 5-12 ετών θα πρέπει να κάνουν self test. 

Επίσης, χθες ανακοινώθηκε ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ κορωνοϊού μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες, ενώ θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.  Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται στις δημόσιες δομές για να κάνουν δωρεάν τεστ πριν ταξιδέψουν, για την προσέλευσή τους στην εργασία ή στο πανεπιστήμιο ή αλλού, τόνισε ο κ. Κικίλιας. 

Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης των νέων μέτρων είναι αναστολή εργασίας για τους εργαζομένους, απαγόρευση παρακολούθησης μαθημάτων για μαθητές- φοιτητές, και απαγόρευση μετακίνησης για τους ταξιδιώτες.

Τι ισχύει για σε εστίαση και ψυχαγωγία  

Στους κλειστούς χώρους της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης κτλ.) από τις 13 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να μπουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες, έως 6 μήνες μετά τη διάγνωση.  Στην είσοδο της επιχείρησης θα γίνεται έλεγχος της βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης- με έλεγχο ταυτοπροσωπίας- με χρήση της εφαρμογής covid free app.

Οι κλειστοί χώροι θεάτρων, κινηματογράφων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα λειτουργούν για εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν κάνει rapid test έως και 48 ωρών. Και σε αυτή την περίπτωση θα γίνεται έλεγχος της βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού τεστ- και έλεγχος ταυτοπροσωπίας- με την εφαρμογή covid free app.

Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούν να λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

Γήπεδα και γυμναστήρια 

Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων, από τις 13 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να μπουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). 

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα αθλητικά σωματεία και τα κλειστά γυμναστήρια, θα λειτουργούν για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, όπως και για ανεμβολίαστους με rapid test έως 48 ωρών. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο. 

Τα αθλητικά σωματεία και τα γυμναστήρια θα μπορούν, βάσει νόμου, να ζητούν υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης από τα μέλη τους και σε αυτή την περίπτωση θα λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας, ο εργοδότης διατηρεί, βάσει νόμου, το δικαίωμα να γνωρίζει εάν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί 

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι θα τηρηθεί χωρίς καμία παράταση το μέτρο της αναστολής εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία και πρωτοβάθμιες δομές υγείας οι οποίοι δεν έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης του τελευταίου εξαμήνου.

Ακόμη, διευκρίνισε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες ιατρούς και φαρμακοποιούς, στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Για την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας στις συγκεκριμένες ομάδες, με νομοθετική πρωτοβουλία θα θεσμοθετηθούν πρόστιμα και κυρώσεις. 

Πηγή