Τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου για το 2023 – Στην 8η θέση το ελληνικό

0
36

Τα διαβατήρια είναι κάτι περισσότερο από μια ευκαιρία να ταξιδέψετε, διευρύνουν την κοσμοθεωρία σας. Ο δείκτης Henley Passport Index δημοσίευσε τη λίστα με τα “πιο ισχυρά διαβατήρια” του κόσμου για το 2023 και η κατάταξη μπορεί να προκαλέσει έκπληξη. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, αλλά δεν συγκαταλέγονται στους πέντε πρώτους. Παράλληλα, το χάσμα μεταξύ των διαβατηρίων με τη μεγαλύτερη αποδοχή και των διαβατηρίων με τη μικρότερη είναι μεγαλύτερο από ποτέ.

Η Ιαπωνία ήρθε πρώτη (193 προορισμοί από  227 χωρίς να χρειάζεται βίζα), ακολουθούμενη από τη Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη (από κοινού δεύτερες) και στη συνέχεια τη Γερμανία και την Ισπανία (από κοινού τρίτες). Αυτή είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που η Ιαπωνία ήρθε πρώτη. Το βρετανικό διαβατήριο (έκτη θέση) παρέχει πρόσβαση σε 187 χώρες χωρίς να χρειάζεται βίζα και οι ΗΠΑ βρίσκονται στην έβδομη θέση, δίνοντας πρόσβαση χωρίς βίζα σε 186. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, τα παγκόσμια ταξίδια έχουν ανακάμψει στο 75% των επιπέδων πριν από την πανδημία.

Οι χώρες του Κόλπου είναι ξεκάθαροι νικητές με πολλές να έχουν ανέβει σημαντικά στην κλίμακα. Τα τελευταία δέκα χρόνια, τα ΗΑΕ ανέβηκαν 49 θέσεις και κατέλαβαν την 15η θέση για το πιο χρήσιμο διαβατήριο. Επιπλέον, με την ΕΕ να αναμένεται να υπογράψει πρόγραμμα ταξιδιών χωρίς βίζα 90 ημερών με το Κουβέιτ και το Κατάρ, αυτό θα βελτιώσει τη δύναμη των διαβατηρίων τους τα επόμενα χρόνια.

Τα καλύτερα διαβατήρια του κόσμου για το 2023 (σύμφωνα με την Henley):

1. Ιαπωνία (193 προορισμοί)

2. Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα (192 προορισμοί)

3. Γερμανία, Ισπανία (190 προορισμοί)

4. Φινλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο (189 προορισμοί)

5. Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία (188 προορισμοί)

6. Γαλλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο (187 προορισμοί)

7. Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες, Τσεχική Δημοκρατία (186 προορισμοί)

8. Αυστραλία, Καναδάς, Ελλάδα, Μάλτα (185 προορισμοί)

9. Ουγγαρία, Πολωνία (184 προορισμοί)

10. Λιθουανία, Σλοβακία (183 προορισμοί)

Τα χειρότερα διαβατήρια

102. Βόρεια Κορέα (40 προορισμοί)

103. Νεπάλ, Παλαιστινιακά εδάφη (38 προορισμοί)

104. Σομαλία (35 προορισμοί)

105. Υεμένη (34 προορισμοί)

106. Πακιστάν (32 προορισμοί)

107. Συρία (30 προορισμοί)

108. Ιράκ (29 προορισμοί)

109. Αφγανιστάν (27 προορισμοί)

Το χάσμα παγκόσμιας κινητικότητας μεταξύ των περισσότερο και των λιγότερο χρήσιμων διαβατηρίων μεγαλώνει

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Αφγανιστάν εξακολουθεί να βρίσκεται στον πάτο του καταλόγου. Το διαβατήριό του παρέχει πρόσβαση χωρίς βίζα μόνο σε 27 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ενώ αυτό από μόνο του δεν είναι σοκαριστικό, αυτό που είναι σημαντικό είναι η τεράστια και αυξανόμενη διαφορά μεταξύ της Ιαπωνίας και του Αφγανιστάν. Με 166 λιγότερους προορισμούς χωρίς βίζα από την Ιαπωνία, πρόκειται για το μεγαλύτερο χάσμα παγκόσμιας κινητικότητας μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας θέσης σε όλη τη διάρκεια των 18 ετών ύπαρξης του δείκτη.

Αυτό που καθίσταται επίσης σαφές είναι ότι η τάση των ανθρώπων -που έχουν την οικονομική δυνατότητα- να προσπαθούν να κατέχουν περισσότερα από ένα διαβατήρια εξακολουθεί να συνεχίζεται. Εν μέσω του Covid, του Brexit, του πολέμου στην Ουκρανία και της κλιματικής αλλαγής, η πρόσβαση σε περισσότερα από ένα διαβατήρια παρέχει μεγαλύτερη προστασία από ποτέ. Πράγματι, είναι αυτό που η Henley αποκαλεί “το απόλυτο περιουσιακό στοιχείο σε περιόδους κρίσης και αστάθειας”.

Ο δείκτης Henley Passport Index συγκρίνει την πρόσβαση χωρίς βίζα 199 διαφορετικών διαβατηρίων σε 227 ταξιδιωτικούς προορισμούς από την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών. Εάν δεν απαιτείται βίζα, τότε η βαθμολογία είναι 1 για το συγκεκριμένο διαβατήριο (αυτό περιλαμβάνει χώρες όπου η βίζα μπορεί να ληφθεί κατά την άφιξη κ.λπ.) Εάν απαιτείται βίζα (ή κυβερνητική ηλεκτρονική βίζα) πριν από την αναχώρηση, τότε η βαθμολογία είναι 0.

Πηγή