Τι αλλάζει στη φορολογία ακινήτων με νέο νομοσχέδιο

0
49

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το περασμένο καλοκαίρι από την Αστυπάλαια ότι: “έγινε λάθος με τον ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για μία αδικία η οποία θα διορθωθεί” δεν ήταν υπεκφυγή για να αποφύγει τις αντιδράσεις της δημοτικής αρχής.

Με νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται η επανεξέταση των τιμών ζώνης σε όλες τις περιοχές που καταγράφονται υπερβολικές αυξήσεις και που οδήγησαν σε εξωπραγματικό ΕΝΦΙΑ. Καλούνται λοιπόν οι Δήμοι να προχωρήσουν σε ενστάσεις μέχρι το τέλος του έτους και να παρουσιάσουν τη δική τους γνώμη για τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 στην περιοχή τους.

Επίσης με το σχέδιο νόμου παγώνουν ο ΦΠΑ στα ακίνητα, ο φόρος υπεραξίας ακινήτων, ενώ διατηρείται για δύο ακόμα χρόνια η έκπτωση στις ανακαινίσεις ακινήτων. Επίσης επεκτείνονται μέχρι τον Ιούνιο του 2023 οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση και καφέ. Ειδικότερα το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει:

1.      Με το άρθρο 34 του νομοσχεδίου, η δήμοι έχουν τη δυνατότητα, από 1 έως 31 Δεκεμβρίου 2022 να υποβάλουν ενστάσεις και να καταθέσουν τη γνώμη τους για τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 στην περιοχή τους.  Με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που θα υποβάλλουν οι Δήμοι, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει με σε επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών με στόχο το τη μείωση των τιμών στις περιοχές που θα διαπιστωθεί ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις πραγματικές αξίες.  Οι διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες θα οδηγήσουν και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα η τιμή ζώνης στην Αστυπάλαια από τα 650 ευρώ το τ.μ. εκτινάχθηκε στα 800-2.150 το τ.μ.

2.      Παγώνει ο ΦΠΑ 24% στα ακίνητα έως το τέλος του 2024. Με αίτηση του κατασκευαστή οικοδομών αναστέλλεται, υποχρεωτικά μέχρι τις 31.12.2024, η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα και επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Η αναστολή αφορά το σύνολο των αδιάθετων ακινήτων του κατασκευαστή.  Αναστολές που χορηγήθηκαν με ισχύ έως τις 31.12.2022, παρατείνονται έως τις 31.12.2024. Σημειώνεται ότι είναι εξαιρετικά πιθανό από το 2025 να μηδενισθεί ή να μειωθεί ο ΦΠΑ στα ακίνητα.

3.       Αναστέλλεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου  2024 η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Το μέτρο αναστέλλεται από το 2015 καθώς διαπιστώθηκαν δυσκολίες και σωρεία προβλημάτων στην υλοποίησή του που θα προκαλούσαν σοβαρές παρενέργειες στην αγορά ακινήτων.  Ο  φόρος υπεραξίας προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης.  Η υπεραξία  προσδιορίζεται με βάση συντελεστές απομείωσης ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου από τον φορολογούμενο.

4.      Επεκτείνεται μέχρι τα τέλη του 2024 η έκπτωση φόρου κατά 40% για τις δαπάνες που καταβάλλουν οι πολίτες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων τους. Συγκεκριμένα η έκπτωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων παρέχεται για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024, αντί της προβλεπόμενης ημερομηνίας της 31ης Δεκεμβρίου 2022, κατανεμημένη ισόποσα, όπως ισχύει και σήμερα, σε περίοδο 4 φορολογικών ετών και για ανώτατο συνολικό ύψος δαπανών ως 16.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου, αποτελεί η απόδειξή τους μέσω νόμιμων παραστατικών και η εξόφλησή τους, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Η ρύθμιση συγκαταλέγεται στο πλαίσιο των παρεχόμενων κινήτρων που χορηγούνται για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας και της κοινωνίας.

5.      Καταργείται ο έλεγχος  από τη Φορολογική Διοίκηση σε κάθε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων ή τροποποιητικής δήλωσης φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών από την οποία προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, καθώς και σε κάθε μεταγενέστερη αυτής τροποποιητική δήλωση, ανεξαρτήτως ποσού μείωσης του φόρου. Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ θα καθοριστούν  τα όργανα, οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια, ο τρόπος, η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την επαλήθευση της ορθότητας και της πληρότητας των υποβαλλόμενων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, με τις οποίες μειώνεται η φορολογητέα αξία.

6.      Μειώνεται ο ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση, καφέ. Συγκεκριμένα, έως τις 30 Ιουνίου 2023 παρατείνονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες. Το μέτρο αφορά:

–        Μεταφορές προσώπων και τις αποσκευές τους. Ο μειωμένος ΦΠΑ καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

–        Εστίαση

–        Μη αλκοολούχα ποτά (καφές, ροφήματα) και αεριούχα νερά

–        Υλικά αιμοκάθαρσης, απινιδωτές, μάσκες, αντισηπτικά, μέσα ατομικής υγιεινής και προστασίας

–        Εισιτήρια κινηματογράφων,

–        Εισιτήρια ζωολογικών κήπων,

–        Υπηρεσίες γυμναστηρίων και σχολών χορού.

Πηγή