Τουρκικές προκλήσεις: Στην αντεπίθεση η Αθήνα με τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν

0
40

Ο έλληνας πρωθυπουργός που βρίσκεται στις ΗΠΑ, έστειλε χθες την πρώτη προειδοποιητική «βολή» προς την Άγκυρα σημειώνοντας ότι «ότι δεν θα ανεχθώ bullying από κανέναν».

Την απάντησή της σε όλα τα fake news και τις προκλήσεις Ερντογάν ετοιμάζεται να δώσει η Αθήνα στην Άγκυρα καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αυριανή του ομιλία στον ΟΗΕ θα απαντήσει στις εμπρηστικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου.

Ο έλληνας πρωθυπουργός που βρίσκεται στις ΗΠΑ, έστειλε χθες την πρώτη προειδοποιητική «βολή» προς την Άγκυρα σημειώνοντας ότι «ότι δεν θα ανεχθώ bullying από κανέναν».

Μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «εμείς κινούμαστε πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο» και πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενδυναμώσει τις συμμαχίες της, ιδιαίτερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζοντας τις άριστες ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Την Παρασκευή οι απαντήσεις Μητσοτάκης

Η αυριανή ομιλία Μητσοτάκη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες οι απαντήσεις του έλληνα πρωθυπουργού δεν αποκλείεται να δοθούν και με αριθμούς και στοιχεία.

Η Αθήνα δεν θα απορρίψει απλά τις δηλώσεις Ερντογάν ως fake news, αλλά σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο θα επιχειρήσει να στοιχειοθετήσει τα λεγόμενα της με αριθμούς.

Αριθμούς που θα μπορούσαν να αναφέρονται στις διασώσεις που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές στη θάλασσα, σε συλλήψεις που δεν έχουν γίνει από την απέναντι πλευρά, αλλά και στην εργαλειποίηση του μεταναστευτικού – προσφυγικού από την Άγκυρα.

Διεθνοποίηση

Η ελληνική διπλωματία από την πλευρά της προετοιμάζεται για ένα νέο γύρο διεθνών επαφών με στόχο την ενημέρωση εταίρων και συμμάχων.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που από την Τρίτη το βράδυ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όσο και ο Νίκος Δένδιας που έφτασε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τη Δευτέρα, αξιοποιούν τις συναντήσεις τους σε αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκοντας να δώσουν στις επαφές τους τα απαραίτητα στοιχεία, τόσο για τα fake news και την προπαγάνδα της Τουρκίας όσο και για την επικινδυνότητα του σκηνικού που στήνεται.

Με τον Δένδια να έχει ήδη προειδοποιήσει στις επιστολές του με τις οποίες απαντούσε σε αυτές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απευθυνόμενος σε ΟΗΕ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, για τα χειρότερα σημειώνοντας ότι απαιτείται η άμεση καταδίκη των τουρκικών απειλών από όλη τη διεθνή κοινότητα.

Υπογράμμιζε δε ότι «με το να μην το πράξουμε εγκαίρως ή με το να υποτιμήσουμε τη σοβαρότητα του θέματος, κινδυνεύουμε να γίνουμε και πάλι μάρτυρες μιας κατάστασης παρόμοιας με αυτήν που εκτυλίσσεται σήμερα σε κάποιο άλλο μέρος της ηπείρου μας. Αυτό είναι κάτι που κανείς μας δεν θα ήθελε να δει».

Ο υπουργός Εξωτερικών, εξάλλου, είχε χαρακτηρίσει ψευδείς τους ισχυρισμούς Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Έδειξε δε την Άγκυρα ως υπεύθυνη για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο και κατέχει παράνομα εδάφη ξένων χωρών όπως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή