Χαμόγελο του Παιδιού: Κινδυνεύουμε να κλείσουμε από νόμο του υπ. Εργασίας, καταγγέλλει ο πρόεδρος

0
50

Η καταγγελία του Κώστας Γιαννόπουλου.

Λουκέτο σε δομές του Χαμόγελο του Παιδιού «απειλεί» να βάλει νόμος του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τους Όρους Λειτουργίας φορέων Κοινωνικής Προστασίας, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος.

Σύμφωνα με το Χαμόγελο του Παιδιού, η εφαρμογή συγκεκριμένων άρθρων επιβάλλει αυστηρές και ανελαστικές προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των Ιδιωτικών Μη Κερδοσκοπικών Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας, καθώς και σχετικές κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, όπως είναι η ποινή φυλάκισης κατ’ ελάχιστον ενός έτους, η παύση του διοικητικού συμβουλίου και υπέρογκα πρόστιμα, χωρίς να περιλαμβάνει τους δημόσιους και εκκλησιαστικούς φορείς.

Σε μια μαραθώνια συνέντευξη Τύπου, ο κ. Γιαννόπουλος, άφησε αιχμές κατά της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, αναφέροντας τον τίτλο της αλλά όχι το όνομά της, ζητώντας να μην κλείσει το Χαμόγελο του Παιδιού. «Είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστώ ότι μπορεί να υπάρξει άνθρωπος που να θέλει να κάνει κακό σε αυτόν τον φορέα και μάλιστα άνθρωπος που υποτίθεται είναι ειδικός σε αυτές τις καταστάσεις», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Γιαννόπουλος.

«Στον βωμό της αποϊδρυματοποίησης, που κι εμείς πρεσβεύουμε, έρχεται να κλείσει κάποια ιδιωτικά, γιατί κάποιοι άλλοι έχουν ειδικές σχέσεις με την κα υφυπουργό, και φυσικά να αφήσειστο απυρόβλητο τα δημόσια και εκκλησιαστικά» σπίτια που φιλοξενούν παιδιά ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος σχετικά με τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας υφιστάμενων και νέων ιδιωτικών δομών για παιδιά.

Ο πρόεδρος του φορέα πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν πρόκειται για μία κόντρα με την κυβέρνηση, «με την οποία έχουμε μία καλή συνεργασία, όπως και με τα αρμόδια Υπουργεία που καθημερινά συνεργαζόμαστε.» 

Κάνοντας προσωπική έκκληση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησε να καταργηθεί ο επίμαχος νόμος, τον οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε αντισυνταγματικό, και να «θεσμοθετηθεί και να θωρακιστεί στην Ευρώπη και διεθνώς το “Χαμόγελο” ως κέντρο αναφοράς για κάθε παιδί που είναι σε ανάγκη ή κινδυνεύει»,.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καλούμε όλους εσάς που καθημερινά στηρίζετε το έργο μας, και μας βοηθάτε να χαρίσουμε χαμόγελα στα παιδιά που το έχουν ανάγκη, να στηρίξετε τη μεγάλη Οικογένεια του “Χαμόγελου”, και μαζί να διαφυλάξουμε την πανελλαδική προσπάθεια αυτού του Οργανισμού που σήμερα έχει καταφέρει να αναγνωριστεί διεθνώς, και πριν από 27 χρόνια δημιουργήθηκε χάρη στο Όραμα του μικρού ιδρυτή του, του γιου μου Ανδρέα, ο οποίος σοφά μας προέτρεψε «Αν ενωθούμε όλοι, θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε.

Το Χαμόγελο του Παιδιού ζητά, μάλιστα, στους πολίτες να υπογράψουν έγγραφο με το οποίο ζητούν την κατάργηση των νόμων που που κλείνουν τα Σπίτια του Χαμόγελου.

ΚΙΝΑΛ για Χαμόγελο του Παιδιού: «Τα παιδιά μας δεν είναι πεδίο “επιτελικών” πειραματισμών»

Με αφορμή το «SOS» επιβίωσης που εξέπεμψε το Χαμόγελο του Παιδιού, καταγγέλλοντας ότι είναι προ των πυλών το κλείσιμο των δομών του, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επεσήμανε τα εξής: «Σημαντικά ερωτήματα εγείρουν οι καταγγελίες – “κραυγή αγωνίας” του Χαμόγελου του Παιδιού, σύμφωνα με τις οποίες το έργο του βρίσκεται στο στόχαστρο της Κυβέρνησης και μεθοδεύεται το κλείσιμο των δομών του, συνεπεία διατάξεων της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Φ.Ε.Κ. Β’ 2302/11.5.2022).

Ειδικότερα, έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το Χαμόγελο του Παιδιού κρούει τον “κώδωνα του κινδύνου” ότι σήμερα κλείνουν τα Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού και άμεσα, εντός του έτους, θα κλείσουν τα Σπίτια Μόνιμης Διαβίωσης, καθώς και άλλοι χώροι ποιοτικής φιλοξενίας παιδιών, ενώ ο κρατικός μηχανισμός πρόνοιας είναι ανέτοιμος και αδύναμος.

Οι καταγγελίες γεννούν προβληματισμό, ιδίως σε μια χρονική συγκυρία που φαινόμενα παιδικής κακοποίησης έρχονται διαρκώς στο φως. Καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει άμεσα απαντήσεις επί όσων καταγγέλλονται, με δεδομένο ότι σήμερα 241 παιδιά μεγαλώνουν στα Σπίτια του Χαμόγελου του Παιδιού.

Να προχωρήσει τάχιστα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να μην “σβήσει” το Χαμόγελο του Παιδιού, αντιθέτως να βοηθηθεί, για να μπορέσει νόμιμα να συνεχίσει  να παρέχει το σημαντικό έργο του.

Τα παιδιά μας δεν είναι πεδίο “επιτελικών” πειραματισμών, ούτε επίδειξης ισχύος που επιβάλλεται μέσα από υπουργικές αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται εν κρυπτώ και χωρίς καμία διαβούλευση . Τα παιδιά, είναι μόνο η ελπίδα του αύριο…»

Πηγή