Χρηματιστήριο: Στο “κόκκινο” με χαμηλό τζίρο

0
56

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Ήπια πτωτικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται εκ νέου σε ένα σπιράλ αποστροφής κινδύνου, στη σκιά των διεθνών πιέσεων και του γεωπολιτικού ρίσκου, ενώ προσπαθεί να κρατήσει τα επίπεδα πάνω από τις 800 μονάδες.

 
 
 

Το ΧΑ έρχεται από μια ανοδική εβδομάδα κατά την οποία όμως το τελευταίο τριήμερο προσπάθησε να διαχειριστεί τις πτωτικές τάσεις. Σαφώς, όπως αναφέρει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, συνεχίζει να δείχνει πιο αμυντική συμπεριφορά στις πτώσεις των ξένων και πιο επιθετική σε κάθε ανοδική τους κίνηση. Αυτό φάνηκε ακόμα και στην εβδομάδα που πέρασε αλλά και στα στατιστικά για το έτος που διανύουμε.

Συγκρίνοντας το ΧΑ με τις υπόλοιπες διεθνείς αγορές είναι ξεκάθαρο ότι οι επενδυτές περιμένουν το παραπάνω για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη. Οι οίκοι αξιολόγησης μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την ελληνική οικονομία δίνοντας θετικές προοπτικές, χωρίς παρόλα αυτά από την άλλη να προχωρούν σε αναβάθμιση. Αναγκαστικά κάποια στιγμή θα πρέπει να μας αναβαθμίσουν και να μας εντάξουν στην επενδυτική βαθμίδα κάτι που θα αλλάξει άρδην την εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου. Τα παραπάνω δεδομένα είναι και αυτά που κάνουν την Ελληνική αγορά να έχει πολύ καλύτερη εικόνα από τα ξένα χρηματιστήρια.

Σαφώς οι πάντες κινούνται συντηρητικά μιας και ο φόβος για το τι μας περιμένει το επόμενη διάστημα είναι διάχυτος. Μέχρι στιγμής και με βάση του συνόλου πλέον των αποτελεσμάτων οι εταιρίες δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από την κρίση κάτι που θα αρχίσουμε να βλέπουμε καλύτερα το επόμενο τρίμηνο. Οι κεντρικές τράπεζες δείχνουν ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να ανατρέψουν πληθωρισμό με τεχνητή ουσιαστικά ύφεση, ισορροπώντας πάντα σε ένα τεντωμένο σχοινί. Ο πληθωρισμός δείχνει ότι τιθασεύεται παρόλα αυτά η διάρκεια της ενεργειακής κρίσης θα είναι ο καταλύτης για την συνέχεια.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΔΕΗ, Motor Oil, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια και Εθνική σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Titan, ΟΛΠ και Βιοχάλκο.

Στον αντίποδα, Aegean, Σαράντης και ΟΤΕ σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1% παρέχοντας στηρίξεις στην αγορά, ενώ σε θετικά εδάφη κινούνται οι Quest, Coca Cola και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή είναι οι Ελλάκτωρ και ΕΛΧΑ.

Πηγή