Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Όλες οι αλλαγές στο πλαίσιο εργασίας – Τι αλλάζει από 1η Δεκεμβρίου

0
55

«Στόχος είναι να παταχθεί η αδήλωτη εργασία και όλο αυτό να γίνει ομαλά»

Από την 1η Νοεμβρίου η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας μπήκε στη δεύτερη φάση της υλοποίησή της, με την έναρξη της απογραφικής διαδικασίας του Ωραρίου Απασχόλησης από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες της χώρας για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας.

Σταδιακά η διαδικασία αυτή αναμένεται να επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων και εργαζόμενων της χώρας.

Το μέτρο της ψηφιακής κάρτας έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι, από την 1η Ιουλίου σε όλες τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρουν σειρά, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες σεκιούριτι, ΔΕΚΟ, η βιομηχανία, η εστίαση και ο τουρισμός.

Ψηφιακό ωράριο από 1η Δεκεμβρίου:

  • Τέλος τα χειρόγραφα ωράρια και οι εκπρόθεσμες υποβολές
  • Κάθε ωράριο σε ψηφιακή μορφή με πρόσβαση όλων των εργαζομένων σε αυτό
  • Απλοποίηση ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας
  • Υψηλά πρόστιμα στους παραβάτες

«Υπήρχαν περιστατικά που οι εργοδότες έλεγαν στους υπαλλήλους να χτυπήσουν κάρτα στο τέλος του ωραρίου τους και μετά να επιστρέψουν στη δουλειά. Τα πρόστιμα είναι υπέρογκα εάν βρεθεί εργαζόμενος που έχει χτυπήσει κάρτα και έχει επιστρέψει στον χώρο εργασίας. Έχουν επιβληθεί τέτοια πρόστιμα και πλέον ελαχιστοποιούνται αυτές οι περιπτώσεις», είπε αρχικά ο σύμβουλος Εργασιακών θεμάτων κ. Πρασσάς, στο MEGA.

«Όταν έρθει η ψηφιακή κάρτα θα υπάρχει σχολαστικός έλεγχος στο παραμικρό και θα είναι εύκολο να ελεγχθεί. Θα είναι αυστηρή η λειτουργία της ψηφιακής κάρτας εργασίας, γιατί θα καταγράφονται ακόμα και τα λεπτά. Οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτό. Στόχος είναι να παταχθεί η αδήλωτη εργασία και όλο αυτό να γίνει ομαλά», τόνισε χαρακτηριστικά.