5 υπέροχες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο, μέσα στη φύση

0
11

Διαδρομές στην Πελοπόννησο μέσα σε καταπράσινα τοπία, γραφικά χωριά και επιβλητικούς ορεινούς όγκους

Η Πελοπόννησος είναι από τους αγαπημένους προορισμούς των Ελλήνων και πλέον και πολλών τουριστών από το εξωτερικό, ακόμα και στην off season.

Σε αυτό, συμβάλλει και η μεγάλη ποικιλία της περιοχής, όπου μέσα σε μια ώρα, μπορείς να βρεθείς από την παραλία σε ένα δάσος ή σε ένα χωριό άνω των 1.000 μέτρων. Αυτό αποτελεί ιδανική εγγύηση για ένα διασκεδαστικό και όχι μακρινό ταξίδι για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

Ακολουθούν μερικές διαδρομές και στάσεις που αξίζει να κάνετε με το αυτοκίνητό σας και να τις εντάξετε στον ταξιδιωτικό προγραμματισμό σας, είτε ως κύριο προορισμό είτε ως «υπό-εκδρομή» στο επόμενο ταξίδι σας.

Σπάρτη-Λεωνίδιο (Πλάκα) 85 χιλιόμετρα, απαιτούνται 90-100 λεπτά οδήγησης

Είναι από τις διαδρομές που αναδεικνύουν την ποικιλία της ελληνικής φύσης και παράδοσης καθώς σε λιγότερο από 100 χιλιόμετρα θα δείτε βουνό, πράσινο, ένα γραφικό χωριό και θα καταλήξετε πίνοντας τον καφέ σας ή τρώγοντας με θέα το Μυρτώο Πέλαγος.

Aπό τη Σπάρτη και σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων, θα ανεβείτε τις πλαγιές του Πάρνωνα, σε μια διαδρομή περικυκλωμένη από πυκνά δάση και θα διασχίσετε δύσκολους φιδίσιους δρόμους, οι οποίοι σε κάποια σημεία προσφέρουν εκπληκτική θέα σε χαράδρες και πλαγιές. Ο Πάρνωνας είναι πραγματικά ένα καταπράσινο βουνό και κατά τη γνώμη μας υποτιμημένο τουριστικά. Βέβαια αυτό έχει και τη θετική του πλευρά καθώς εδώ θα βρείτε μέρη για να περάσετε ποιοτικό χρόνο και να χαλαρώσετε, όπως το χωριό Κοσμάς. Χτισμένος στο επιβλητικό υψόμετρο των 1.127 μέτρων, στις νοτιοανατολικές, δασώδεις πλαγιές του Πάρνωνα, ο Κοσμάς είναι ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αρκαδίας. Αυτό το στοιχείο του χαρίζει πολλές φυσικές ομορφιές, αλλά και υπέροχη θέα, η οποία –όταν ο καιρός είναι καλός και ο ορίζοντας καθαρός– φθάνει μέχρι την Ύδρα και τις Σπέτσες.

Εκτός από τον Κοσμά, μια άλλη στάση που αξίζει να κάνετε είναι περίπου 15 χιλιόμετρα μετά στη Μονή Ελώνης. Εντυπωσιακή η εικόνα της έτσι όπως είναι φωλιασμένη σε μία απότομη πλαγιά του βουνού. Η κατάληξη του ταξιδιού σας θα είναι στο Λεωνίδιο, την παραλιακή κωμόπολη των Τσακώνων, με τον επιβλητικό Κοκκινόβραχο, ο οποίος πλέον αποτελεί πόλο έλξης για αναρριχητές από όλο τον κόσμο και την πλούσια αρχιτεκτονική παράδοση για την οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Βυτίνα-Καλάβρυτα 65 χιλιόμετρα, περίπου 70 λεπτά οδήγησης

Η Βυτίνα και τα Καλάβρυτα είναι δύο από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για αυτή την εποχή. Είτε το κατάλυμά σας βρίσκεται στην πόλη της Αρκαδίας, είτε σε εκείνη της Αχαΐας, και εφόσον υπάρχει διαθέσιμος χρόνος, αξίζει να κάνετε αυτή την διαδρομή. Με αφετηρία τη Βυτίνα, θα αφήσετε σταδιακά τις πλαγιές του Μαινάλου και θα φθάσετε στο χωριό Κλειτορία στις παρυφές του Χελμού. Από εκεί δεν είναι είναι μακριά το χωριό Λυκούρια και οι πηγές του Λάδωνα. Όμως, το πραγματικά εντυπωσιακό υδάτινο θέαμα που θα συναντήσετε είναι στο Πλανητέρο.

Ένα εντυπωσιακό πλατανόδασος με ρυάκια και τρεχούμενα νερά, σίγουρα ένα από τα γοητευτικότερα σημεία ολόκληρης της Πελοποννήσου, όπου συστήνεται ανεπιφύλακτα να κάνετε στάση και να φωτογραφήσετε αυτά τα εντυπωσιακά δέντρα, πολλά από τα οποία έχουν ηλικία εκατοντάδων ετών. Εδώ, υπάρχουν και ταβέρνες που ειδικεύονται στο ποταμίσιο ψάρι όπως η πέστροφα.

Μετά από αυτή την μικρή παράκαμψη και αν επιστρέψετε στο δρόμο που οδηγεί προς τα Καλάβρυτα θα δείτε ένα άλλο σημαντικό αξιοθέατο της Πελοποννήσου, το επισκέψιμο Σπήλαιο των Λιμνών που είναι μια must στάση, ειδικά αν ταξιδεύετε με παιδιά.

Θα μπείτε εκεί από μία τεχνητή σήραγγα, η οποία οδηγεί κατευθείαν στο δεύτερο επίπεδο του σπηλαίου (από τα συνολικά τρία) περίπου 25 μέτρα ψηλότερα από τη φυσική του είσοδο. Δεν είναι από τα σπήλαια που εντυπωσιάζουν τόσο λόγω των σταλακτιτών τους όσο λόγω των λιμνών του που δημιουργούν ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία με θέμα έναν φανταστικό κόσμο και από το οποίο πήρε και το όνομά του. Από τις συνολικά 13 λίμνες του σπηλαίου, η επισκέψιμη διαδρομή περνά μόνο από τρεις. Ακόμα και έτσι όμως, το περπάτημα πάνω από αυτές είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Ειδικά, αν έρθει κανείς χειμώνα ή άνοιξη, θα δει περισσότερο νερό και μικρούς κλιμακωτούς «πέτρινους καταρράκτες» από τα νερά που στερεοποιήθηκαν.

Λίγο πριν τα Καλάβρυτα, στο χωριό Κάτω Λουσοί βρίσκεται και ένα από τα πιο όμορφα και καλά διατηρημένα πυργόσπιτα της Πελοποννήσου. Ο πύργος των Πετμεζαίων, που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη οικογένεια με τη μεγάλη συμβολή στην Επανάσταση του 1821. Για τον τελικό προορισμό αυτής της διαδρομής, τα Καλάβρυτα, με τα σημαντικά αξιοθέατα, με το ίσως καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας και τις εξαιρετικές γαστρονομικές επιλογές μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Tρίπολη-Αρχαία Ολυμπία 130 χιλιόμετρα, περίπου 2 ώρες και ένα τέταρτο οδήγησης.

Η διαδρομή που σας προτείνουμε δεν είναι η συντομότερη για να φθάσει κανείς από την Τρίπολη στην Αρχαία Ολυμπία. Η διαδρομή μέσω Μεγαλόπολης και εν συνεχεία κατά μήκος των δυτικών ακτών της Πελοποννήσου είναι κατά 20 λεπτά συντομότερη. Παρόλα αυτά, η διαδρομή που προτείνουμε εδώ είναι αυτή που θεωρούμε πως είναι πιο ενδιαφέρουσα, ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Από εδώ θα περάσετε μέσα από όμορφα χωριά όπως η Βυτίνα ενώ μπορείτε να κάνετε και μικρές παρακάμψεις για να δείτε από κοντά δημοφιλή μέρη της Ορεινής Αρκαδίας όπως η Δημητσάνα. Επίσης, είναι σημαντικό να ειπωθεί πως παρόλο σε γενικές γραμμές θα κινείστε σε ορεινούς δρόμους το οδικό δίκτυο είναι σε καλή κατάσταση και οι διαδρομές δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία αν βέβαια οι καιρικές συνθήκες είναι καλές.

Για τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας θα άξιζε να αφιερώσουμε χιλιάδες λέξεις, αλλά αυτό το αφιέρωμα θέλει να λειτουργήσει πιο πολύ ως «ορεκτικό» και ως πηγή έμπνευσης για τις επόμενες εκδρομές σας. Λεπτομέρειες για την Αρχαία Ολυμπία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ, απλά θα σας συμβουλεύσουμε μετά την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο να συνεχίσετε την οδήγηση για λιγότερο από 20 χιλιόμετρα και να επισκεφθείτε το δάσος της Φολόης. Είναι το μοναδικό δάσος βελανιδιάς στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Το μοναδικό αυτό οικοσύστημα έχει καταφέρει να μείνει άθικτο από τις πυρκαγιές που έχουν πλήξει την Πελοπόννησο. Οι χρυσοκόκκινες «μοκέτες» που σχηματίζουν τα πεσμένα φύλλα των δέντρων δημιουργούν υπέροχες εικόνες. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα που κάνει τη Φολόη μια εξαιρετική επιλογή για αναψυχή είναι το γεγονός ότι το δάσος καλύπτεται από ένα πυκνό και καλοσυντηρημένο δίκτυο δασικών δρόμων και εύκολων μονοπατιών, οπότε μπορείτε να γνωρίσετε σε σχεδόν κάθε γωνιά του με τα πόδια ή και με το αυτοκίνητο.

Κορώνη-Μεθώνη-Κυπαρισσία, 94 χιλιόμετρα, 100-110 λεπτά οδήγησης

Μία εκδρομή που ενδείκνυται περισσότερο τους θερινούς μήνες καθώς θα κινείστε σχεδόν αποκλειστικά παράλληλα με τις ακτές και θα περάσετε μερικές από τις ομορφότερες ελληνικές παραλίες όπως είναι η Φοινικούντα και η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Η συγκεκριμένη εκδρομή δεν προτείνεται τόσο για την ομορφιά της στο κομμάτι της αυτοκινητάδας όσο γιατί είναι άνετη και συνδυάζει υπέροχα σημεία για βουτιές, σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και μέρη με υπέροχα ρομαντικά ενσταντανέ.

Η Κορώνη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε μια μικρή χερσόνησο, στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου και μοιάζει με νησί. Η περατζάδα με τις ψαρόβαρκες, τις ταβέρνες και τα καφέ δίνει το στίγμα μιας χαρούμενης πόλης. Στο κέντρο της Κορώνης θα δείτε την πλατεία Αγίου Δημητρίου με τους φοίνικες –μία από τις ωραιότερες όλης της Πελοποννήσου, όπου δεσπόζει η ομώνυμη εκκλησία.

Η Μεθώνη είναι ένας επίσης πολύ γοητευτικός τόπος με ένα από τα καλύτερα διατηρημένα και αξιοποιημένα μεσαιωνικά κάστρα της χώρας και ένα λιμανάκι που είναι ταυτόχρονα μια ζεστή ρηχή παραλία ιδανική για οικογένειες.

H καλοκαιρινή ζωή στη μικρή πολιτεία κατά τη διάρκεια της ημέρας περιστρέφεται γύρω από το μπάνιο και τη διασκέδαση στη θάλασσα. Στο δρόμο της αγοράς λειτουργούν μαγαζιά, ψητοπωλεία και ταβέρνες ενώ αξιόλογες είναι και οι εσωτερικές πλατείες με τα πλατάνια, όπως η Ανδρέα Συγγρού, η οποία πήρε το όνομά της από το Δημοτικό Σχολείο με τα νεοκλασικά στοιχεία που χρονολογείται στο 1901 και κατασκευάστηκε με δωρεά του γνωστού ευεργέτη.

Επόμενες στάσεις είναι η Πύλος και η Γιάλοβα οι οποίες χάρη και σε σημαντικές επενδύσεις όπως της Costa Navarino εμφανίζονται πια σε αφιερώματα μεγάλων ταξιδιωτικών ΜΜΕ του εξωτερικού. Περισσότερα για αυτή την μυθική γωνιά της νότιας Πελοποννήσου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η εκδρομή καταλήγει στην Κυπαρισσία. Ένας προορισμός που «απαιτείται» να βάλετε στη λίστα σας αν δεν την έχετε ακόμα επισκεφθεί. Η Άνω Πόλη είναι ένα από τα πιο ρομαντικά μέρη της Ελλάδας με όμορφα πλακόστρωτα σοκάκια και προσεγμένα καφέ και μπαρ. Περισσότερα για αυτό το ρομαντικό μέρος μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Νεμέα-χωριά Λάδωνα, 120 χιλιόμετρα και περίπου 2 ώρες οδήγησης

Αφού διανυκτερεύσετε στη Νεμέα, επισκεφθείτε τον πασίγνωστο αρχαιολογικό χώρο και ζήστε μια εμπειρία οινογνωσίας με τα περίφημα κρασιά της περιοχής. Είναι ευκαιρία να κατευθυνθείτε προς τα λιγότερο γνωστά αλλά πανέμορφα χωριά του Λάδωνα. Η διαδρομή διαρκεί περίπου δύο ώρες αλλά φυσικά σε αυτό δεν περιλαμβάνονται οι πραγματικά αμέτρητες στάσεις που μπορείτε να κάνετε. Οι must ενδιάμεσες στάσεις είναι στις όχθες των δύο λιμνών, της τεχνητής λίμνης Δόξας και της μυθικής Λίμνης Στυμφαλίας αλλά και στα χωριά Καστανιά, Φενεός, Γκούρα πριν φθάσετε στη Λίμνη του Λάδωνα και τα γύρω χωριά.

Η λίμνη Στυμφαλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 και είναι ένας οικολογικός παράδεισος o oποίος συστήνεται για παρατήρηση πουλιών και βόλτες στη φύση. Η διαδρομή για να φθάσετε εδώ χαρακτηρίζεται από την εντυπωσιακή βλάστηση και την ποικιλία της.

Συνεχίζοντας στην Κορινθία, στις παρυφές του όρους Κυλλήνη, βρίσκεται η όμορφη Καστανιά. Χτισμένη στα περίπου 1.000 μέτρα υψόμετρο, πήρε το όνομά της από το πλούσιο δάσος με καστανιές, ακόμα και αν αυτό δεν υπάρχει πια. Τα σπίτια της είναι πέτρινα και ο αέρας πεντακάθαρος και αξίζει να σταματήσετε εδώ για καφέ ή φαγητό.

Οι τελευταίες στάσεις είναι σε έναν ποταμό άγνωστο στους περισσότερους αλλά εντυπωσιακό, τον Λάδωνα, ο οποίος διασχίζει ειδυλλιακά τοπία και σχηματίζει μικρές παραλίες στις όχθες του για να καταλήξει σε μια λίμνη. Από τα χωριά γύρω από τη λίμνη ξεχωρίζουμε τη Δάφνη, τη Δήμητρα και την Κοντοβάζαινα. Για για τους φίλους της οδήγησης συστήνεται η διαδρομή που ξεκινά από την Κοντοβάζαινα και καταλήγει στο Γεφύρι της Κυράς, με ήπιες στροφές και ωραία θέα προς τη Λίμνη. Όσοι επιλέξουν να πραγματοποιήσουν τη συγκεκριμένη διαδρομή να ξέρουν πως θα χρειαστεί να οδηγήσουν κάτι λιγότερο από μία ώρα, για να φθάσουν έως το γεφύρι, το οποίο δεν είναι ορατό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, καθώς η τεχνητή Λίμνη του Λάδωνα έχει μεγάλη διαφορά στο πλάτος της το χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι. Όμως, περισσότερα για όλα αυτά μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Πηγή