H κρίση φέρνει τη φθηνή ιδιωτική ετικέτα στα ντουλάπια των Ελλήνων

0
47

Η επιστροφή στην ιδιωτική ετικέτα αποτελεί όπως δείχνουν σημείο των καιρών της εκάστοτε οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, καθώς δημιουργεί περιβάλλον ανασφάλειας και συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το γεγονός ότι στη διάρκεια του 2022, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στα σούπερ μάρκετ, τα αγαθά δηλαδή εκείνα που πωλούνται όχι με την ετικέτα μίας γνωστής μάρκας, αλλά με την ετικέτα μίας αλυσίδας σούπερ μάρκετ, έχουν δει το μερίδιό τους επί των συνολικών πωλήσεων στην αγορά να αυξάνεται. Στο πρώτο πεντάμηνο του 2022 και όπως προκύπτει από στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων των πωλήσεων και της αγοράς στα σούπερ μάρκετ, IRI, το μερίδιο των ιδιωτικής ετικέτας αγαθών που πωλούνται μέσα από τα ελληνικά σούπερ μάρκετ αυξήθηκε κατά 6,3% σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2021, κάτι που ερμηνεύεται ως απόρροια των πληθωριστικών πιέσεων και της σταδιακής μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Αυτό που καταγράφεται στην αγορά είναι ότι οι Έλληνες αναζητούν στη συγκεκριμένη κατηγορία αγαθών την φθηνότερη τιμή που μπορούν αυτά να έχουν έναντι των επώνυμων προϊόντων. 

Επιστροφή σε μερίδιο πωλήσεων του 2011 

Βλέποντας συγκριτικά την εικόνα της αγοράς που σχετίζεται με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας μέσα στα τελευταία 11 χρόνια, ανάλογο ποσοστό με το σημερινό, είχαν καταγράψει το 2011, στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, όταν το μερίδιό της εν λόγω κατηγορίας έφτασε στο 16,5%. Μάλιστα, στα χρόνια που ακολούθησαν και στη διάρκεια της περιόδου κρίσης που προηγήθηκε, η πορεία τους υπήρξε διαρκώς ανοδική έως και το 2014, αρχίζοντας να κινείται πτωτικά για να φτάσει στο 14,8% στη διάρκεια του 2021. Να σημειωθεί ότι το 2012 το ποσοστό των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που πωλούνταν από τα ελληνικά σούπερ μάρκετ αυξήθηκε στο 17,8%, το 2013 στο 18,3%, το 2014 στο 19%, ενώ το 2015 άρχισε να μειώνεται φτάνοντας στο 18%, το 2016 στο 16,5%, το 2017 στο 16,3%, το 2018 στο 15,8%, το 2019 στο 15,7%, το 2020 στο 15,4%, το 2021 στο 14,8% για να κινηθεί ανοδικά και πάλι στο πεντάμηνο του 2022 ανερχόμενο στο 16% όπως προαναφέραμε. 

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα κινείται ιδιαίτερα χαμηλά σε ό,τι αφορά το μερίδιο πωλήσεων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σημαντική διαφορά ως προς την καταναλωτική κουλτούρα της χώρας μας αποτελεί το γεγονός ότι η αύξηση κατανάλωσης των συγκεκριμένων προϊόντων εμφανίζεται ουσιαστικά στις περιόδους κρίσης, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης η αγορά αυτών των προϊόντων εντάσσεται σταθερά την κουλτούρα των καταναλωτών.

Στα παραπάνω ποσοστά θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι δεν υπολογίζεται η Lidl, η οποία αποτελεί μία αλυσίδα που πουλάει κατεξοχήν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και πιθανώς ο συνυπολογισμός της θα μπορούσε να αυξήσει το σχετικό ποσοστό πωλήσεων. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στο Capital.gr σε αρκετές των περιπτώσεων οι ανατιμήσεις σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι μεγαλύτερες σε σύγκριση με τα επώνυμα, ωστόσο και πάλι η ψαλίδα που χωρίζει τις δύο κατηγορίες αγαθών από πλευράς τιμής παραμένει και πάλι αισθητή με την ιδιωτική ετικέτα να είναι σημαντικά φθηνότερη. 

Η Ευρώπη αγοράζει ιδιωτική ετικέτα

Το μερίδιο πωλήσεων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε αξία στην Ευρώπη ήταν 28% το 2021, ενώ μειώθηκε κατά 0,5% σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ που αφορούν σε 32 ευρωπαϊκές αγορές. Ωστόσο το συγκεκριμένο ποσοστό υπολογίζει το σύνολο των αλυσίδων σούπερ μάρκετ – και των εκπτωτικών -, ενώ όπως προείπαμε στα παραπάνω στοιχεία της IRI για την Ελλάδα δεν υπολογίζεται η Lidl, η οποία πιθανώς θα μπορούσε να σημάνει την αύξηση του συνολικού μεριδίου των αγαθών αυτών για τη χώρα μας.

Πέρυσι αυτό που παρατηρήθηκε στις χώρες του δείγματος της Nielsen ήταν ότι οι καταναλωτές στη Δυτική Ευρώπη συνέχισαν να διατηρούν τη δυναμική των δαπανών τους, αλλά είχαν περιορισμένες δυνατότητες να δαπανήσουν λόγω της πανδημίας. Σημείο του 2021 αποτέλεσε το γεγονός ότι πολλοί καταναλωτές πλήρωναν για προϊόντα προστιθέμενης αξίας και άρα ακριβότερα – σε βάρος της ιδιωτικής ετικέτας -, τα οποία κατανάλωναν στο σπίτι λόγω Covid-19 και των περιορισμών που έφερε η νόσος. 

Στις αγορές της Νότιας Ευρώπης, το παραπάνω γεγονός συνέβη σε περιορισμένη έκταση και οδήγησε σε αύξηση του μεριδίου ιδιωτικής ετικέτας την Ισπανία και την Πορτογαλία. Να σημειωθεί ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά σε πωλήσεις προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στην Ευρώπη με βάση τα στοιχεία της NielsenIQ έχουν η Ελβετία με 57,6%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 50,4%, η Ισπανία με 49,9%, η Πορτογαλία με 49,6%.

Συν τοις άλλοις η NielsenIQ ερεύνησε ενδελεχώς 18 αγορές για το 2022 και για την έκδοση International Private Label Yearbook της Ένωσης Παραγωγών Ιδιωτικής Ετικέτας (PLMA). Αυτό που προκύπτει είναι ότι οι ευρωπαϊκές αγορές παραμένουν μερικές από τις πιο ισχυρές στην κατανάλωση ιδιωτικής ετικέτας παγκοσμίως. Έτσι, 11 αγορές διατήρησαν τη θέση τους στο μερίδιο αγοράς επί των συνολικών πωλήσεων βασικών αγαθών από τα σούπερ μάρκετ με πάνω από 30%, και 4 αγορές παρέμειναν πάνω από το 40%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ, τα ευπαθή και κατεψυγμένα τρόφιμα, τα χαρτικά και τα συσκευασμένα τρόφιμα που διατηρούνται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, είναι οι 3 κορυφαίες κατηγορίες από πλευράς μεριδίου πωλήσεων σε αξία, με ποσοστό 43% επί του συνόλου των πωλούμενων αγαθών. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε συνολικά 189,6 δισ. ευρώ που είναι η αξία πωλήσεων των τριών αυτών κατηγοριών στις 18 ευρωπαϊκές χώρες που παρακολουθούνται στο δείγμα.

Πηγή