Η Ελληνίδα από τη Γαστούνη που Επιβεβαίωσε τον Αϊνστάιν

0
282

Όταν η κυρά Μάρω από τη Γαστούνη Ηλίας υποστήριζε ότι το γελάδι επιταχύνει για να αποφύγει το άρμεγμα παραμορφώνοντας το χωροχρόνο γύρο του μέχρι να σκοντάψει σε μια μαύρη τρύπα και να το πιάσει, όλοι την έλεγαν τρελή και αλλοπαρμένη. Τα ίδια πάνω κάτω έλεγε και ο Αϊνστάιν πριν χρόνια, αλλά κανείς δεν τον πίστευε…

12729317_1771376929757314_9112449283602901439_n (1)

Ο εντοπισμός για πρώτη φορά βαρυτικών κυμάτων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά νέα τελευταία. Τα βαρυτικά κύματα, τα οποία προκύπτουν από την κίνηση μεγάλων αντικειμένων στο σύμπαν, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά από το LIGO.

Τα βαρυτικά κύματα προβλέπονταν από τη Γενική θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, βάσει της οποίας τα μεγάλα αντικείμενα παραμορφώνουν τον χωροχρόνο γύρω τους. Όταν αυτά επιταχύνονται, παράγουν βαρυτικά κύματα, πρόκειται με λίγα λόγια για τα «απόνερα» που αφήνουν στο χωροχρόνο κατά την κίνησή τους.

Massachusetts Institute of Technology students gather around a monitor in an overflow area on the MIT campus to watch an update by scientists on the discovery of gravitational waves, Thursday, Feb. 11, 2016, in Cambridge, Mass. In a blockbuster announcement, scientists said after decades of trying they have finally detected faint ripples of gravity reverberating invisibly through the fabric of both space and time, just as Einstein predicted. (AP Photo/Steven Senne)

Όπως αναφέρεται σε στο New Scientist, το σήμα το οποίο εντοπίστηκε από ένα ζευγάρι μαύρων τρυπών σε απόσταση περίπου 1,3 δισ. ετών φωτός, η μία 29 φορές η μάζα του ήλιου και η άλλη 36 φορές, ενώ η μία ήταν σε τροχιά γύρω από την άλλη, πριν ενωθούν σε μια ενιαία μαύρη τρύπα.

Όλα τα αντικείμενα όταν είναι σε τροχιά εκπέμπουν, περιλαμβανομένης της Γης και του Ήλιου. Όμως, καθώς αυτές οι δύο μαύρες τρύπες κινούνταν η μία γύρω από την άλλη, η ενέργεια που έχαναν σε βαρυτικά κύματα ήταν αρκετή για να τις φέρει όλο και πιο κοντά τη μία στην άλλη με αποτέλεσμα να προκαλούν περαιτέρω παραμόρφωση χωροχρόνου και να εκπέμπουν ακόμα πιο πολλά βαρυτικά κύματα. Αυτό προκάλεσε τη συγχώνευσή τους σε μια μεγαλύτερη μαύρη τρύπα, μάζας 62 φορές αυτής του Ήλιου.

Οι συνέπεις της παραπάνω ανακάλυψης; Δείτε το βίντεο που ακολουθεί με την σχετική ανακοίνωση (από το 27.14 και μετά).