Η Φούσκα των Start-ups;

0
81

“Είναι όμορφο να χρηματοδοτείς τις ιδέες για να ανθίσουν ωστόσο πρέπει να υπάρξει ενός είδους διόρθωση, αλλιώς η βιομηχανία των startup επιχειρήσεων θα εξελιχθεί σε φούσκα“, ανέφερε το 2015 σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο CEO της Microsoft, Satya Nadella.

Με αφορμή το κλείσιμο (;) μεγάλης επιχείρησης ετοιμοπαράδοτου φαγητού το Variety.gr αναρωτιέται ποιο το μέλλον το ελληνικών startups και πόσο μεγάλος ο κίνδυνος η φούσκα να σκάσει.

startup_48579559_702x336

Ο,τι ξεκινάει ωραία…

Με πολλές περγαμηνές ξεκίνησε η αλήθεια είναι η επιχείρηση ετοιμοπαράδοτου φαγητού παίρνοντας χρηματοδότηση 800.000 ευρώ, ξοδεύοντας τεράστια ποσά σε διαφήμιση παρόλα αυτά τους τελευταίους 2,5 μήνες βρίσκεται υπό καθεστώς διάλυσης (;). Αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι η δεύτερη αποτυχία των ιδρυτών του, που παρόλο που κατέκτησε ικανοποιητικό μερίδιο αγοράς η προβληματική οικονομική διαχείριση σε συνδυασμό με την απειρία (;) οδήγησε στην κατασπατάληση των χρηματοδοτούμενων κεφαλαίων με αποτέλεσμα τα νούμερα να μη… βγαίνουν.

Τι μπορεί να οδηγήσει μια startup σε αποτυχία; 

Ο βασικότερος λόγος που μπορεί να οδηγήσει μια startup σε πτώχευση είναι η κακή οικονομική διαχείριση εξαιτίας της απειρίας νέων φιλόδοξων επιχειρηματιών με καινοτόμες ιδέες αλλά και όνειρα που πολλές φορές αποδεικνύονται μάταια. Μια κατάσταση που πολλές φορές σατιρίζεται με επιτυχία από τη σελίδα στο Facebook “O Εντερπρενερ”. Ακόμη, τίθεται το ερώτημα μήπως οι επενδυτές τείνουν να “τζογάρουν” απλώς σε ιδέες και οι λαμβάνοντες τα κεφάλαια απλώς “παίζουν” με τα λεφτά χωρίς κάποιο ρεαλιστικό πλάνο υγιούς ανάπτυξης;

rsz_643086_d5maa49ftumimg_899212890

Μια startup σε τι διαφέρει από μια “κανονική” επιχείρηση;

Σε μια “πραγματική” επιχείρηση είναι αναγκαία η εμπειρία βάση της οποίας θα γίνουν ρεαλιστικά σενάρια (αισιόδοξα, αναμενόμενα, απαισιόδοξα) για την πορεία του τζίρου και των εξόδων, δίχως να ευελπιστούν με σε μια ένεση ρευστότητας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να υπάρχει ένα στόχος μακροπρόθεσμης επιβίωσης της επιχείρησης, που ακόμα και αν πάρει τη χρηματοδότηση, για να μην καταλήξει σε “φούσκα” που πολύ σύντομα θα φουσκώσει αλλά απότομα θα σκάσει. Τίθεται λοιπόν η αξία του ανθρώπινου παράγοντα που θα οδηγήσει σε σωστό σχεδιασμό με ρεαλιστικές λύσεις για κάθε πτυχία της λειτουργίας της επιχείρησης.

Υπάρχουν όντως τέτοιες πετυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις; 

Μερικά παραδείγματα οικονομικά βιώσιμων ελληνικών επιχειρήσεων ακόμα και στην περίοδο της κρίσης είναι το Vagelitsas, ένα online delivery store μαγειρευτού φαγητού, το Workable, ενός εργαλείου πρόσληψης εργαζομένων, το Taxibeat, μιας εφαρμογής εύρεσης ταξί, η Lamda Hellix, ένα data center συμβουλευτικών υπηρεσιών.