Lockdown: Η ώρα των ειδικών για το άνοιγμα της αγοράς – Πώς θα γίνει η επανεκκίνηση του εμπορίου

0
56

Η αντίστροφη μέτρηση, για το επόμενο βήμα άρσης των περιορισμών, έχει ξεκινήσει.

 

Η κυβέρνηση περιμένει εντός της ημέρας την θετική εισήγηση των ειδικών, και ετοιμάζεται στην καθιερωμένη ημέρα των ανακοινώσεων, την Παρασκευή, να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες για το λελογισμένο άνοιγμα της αγοράς από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Στον αντίποδα μετατίθεται χρονικά, όπως όλα δείχνουν εντός του μήνα, η επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Εκτός απροόπτου, τα δυο μοντέλα με τα οποία θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα σε περίπου 100 ώρες, θα είναι ασφυκτικά, υπό το πρίσμα της τήρησης των κανόνων και του ωραρίου ειδικά για το «click in shop».

 

Πληροφορίες, που μένει να επιβεβαιωθούν από τις τελικές ανακοινώσεις, θέλουν, πέραν των ραντεβού και των αντίστοιχων μηνυμάτων επιβεβαίωσης, για τις αγορές από καταστήματα ένδυσης, υπόδυσης καθώς επίσης κοσμημάτων, την καθιέρωση συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας για την πραγματοποίηση τους.

Επιπλέον η δυνατότητα του «click in shop» θα δίνεται, όπως προσδιορίζεται από το επικρατέστερο σενάριο, και απομένει να επαληθευθεί από τις τελικές ανακοινώσεις, μόνο για αγορές εντός των γεωγραφικών ορίων της περιοχής μόνιμης κατοικίας.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση με την επικείμενη αναστολή του απαγορευτικού λειτουργίας, επιδιώκει να δώσει την ευκαιρία στον εμπορικό κόσμο να περισώσει την πολυσήμαντη περίοδο των εκπτώσεων. Είναι επίσης σαφές ότι παρά τις προβλέψεις, από ειδικούς, για αύξηση των κρουσμάτων, το τελευταίο παράδειγμα επιτρέπει μια συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι σε συνδυασμό με την πιστή εφαρμογή των κανόνων, θα διατηρηθεί ο έλεγχος.

Άλλωστε από τις αναλύσεις επί των δεικτών της πανδημίας που γίνονται στις καθημερινές συσκέψεις, φαίνεται πως επιτρέπουν στην κυβέρνηση την εξαγωγή του ασφαλούς συμπεράσματος, ότι και κατά την εορταστική περίοδο, όταν επίσης είχαν χαλαρώσει οι περιορισμοί, το ποσοστό συμμόρφωσης των πολιτών ήταν σημαντικό.

Σε αυτό συνέβαλε όπως ανέφερε και σε ανάρτησή του, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, και αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, η επαναφορά του αυστηρότερου lockdown διάρκειας 8 ημερών από τις 3 εως στις 10 Ιανουαρίου. Σίγουρα συνέβαλε θετικά σε αυτό το αποτέλεσμα.

«Τα υγειονομικά δεδομένα της επικράτειας (πέρα από μεμονωμένες περιοχές) είναι πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (σύμφωνα και με τον ECDC) και δικαιολογούν μια πολύ λελογισμένη άρση περιορισμών αντίστοιχη με αυτή του Δεκεμβρίου (που εμφάνιζε χειρότερα δεδομένα από σήμερα)», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος.

Η γλώσσα των αριθμών

Κυβέρνηση και ειδικοί πάντως προετοιμάζονται για ένα κρίσιμο διάστημα όπως χαρακτηρίζονται οι προσεχείς δυόμιση μήνες. Η τελευταία επιδημιολογική απεικόνιση πάντως δείχνει ότι ο μέσος όρος νέων μολύνσεων από την Covid-19, των τελευταίων 7 ημερών, είναι 657 κρούσματα την ημέρα και η μέση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας είναι τα 46 έτη.

Στοιχείο προβληματισμού αποτελεί η καταγραφή του τελευταίου δεκαπενθημέρου για αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες από 35 έως 54 έτη. Επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτία, η Λέσβος, η Κάλυμνος, η Ροδόπη, η Αργολίδα και η Χαλκιδική, που εμφανίζουν τα περισσότερα κρούσματα που έχουν παρουσιαστεί τις τελευταίες ημέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.

Σημαντικό τμήμα από το βάρος των προσπαθειών πέφτει στην Αττική λόγω του μεγάλου μεγέθους της και του τρόπου που κινείται ο ιός. Η κάλυψη των κλινών Μ.Ε.Θ. μειώνεται -όχι ικανοποιητικά- καθώς παραμένει καλυμμένο το 60% της χώρας.

Οι νέες παραλαβές εμβολίων

Πρώτο μέλημα αποτελεί η αδιατάρακτη εξέλιξη της επιχείρησης «Ελευθερία». Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 64.824 εμβολιασμοί που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,59% του πληθυσμού, ο αριθμός όσων εμβολιάστηκαν κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανήλθε στους 8655, ανεβάζοντας τον ημερήσιο αριθμό των εμβολιασμών. Ο εμβολιασμός των υγειονομικών συνεχίζεται και ταυτόχρονα διενεργείται και ο εμβολιασμός σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Από τις 16 Ιανουαρίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός όσων ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία άνω 85 ετών.

Οι εμβολιασμοί μέχρι σήμερα γίνονται χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό και είναι ανάλογοι της διαθεσιμότητας των εμβολίων. Την Τετάρτη παραδόθηκαν οι πρώτες 8.000 δόσεις του εμβολίου Moderna και αναμένονται άλλες 12.000 εντός του Ιανουαρίου.

Επιπλέον τον Φεβρουάριο θα παραδοθούν 115.000 δόσεις και τον Μάρτιο 105.000 δόσεις. Έτσι οι παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο θα φτάσουν τις 240.000 δόσεις.

Παράλληλα, η χώρα μας μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο άλλες 558.675 δόσεις. Σύνολο από την εταιρεία Pfizer 1.348.425 έως το τέλος Μαρτίου στις οποίες αναμένεται να προστεθούν και άλλες 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε αυτές τις παραδόσεις αναμένεται να προστεθούν πάνω από 400.000 δόσεις στις αρχές Φεβρουαρίου από την AstraZeneca εφόσον λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων μέσα στον Ιανουάριο. Επιπλέον αναμένεται και η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson που είναι μονοδοσικό και πιο εύκολο στη διαχείριση σαν εμβόλιο.

 

Πηγή