Όλα όσα δεν ξέρεις για το χαλάζι.

Τι είναι το φαινόμενο nuclei & πως συνδέεται με το χαλάζι;

0
260

Με αφορμή την σημερινή χαλαζόπτωση, συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες σχετικά με το “περίεργο” καιρικό φαινόμενο.

Σύμφωνα με τον ορισμό της wikipedia, το χαλάζι είναι μια μορφή υετού(ο υετός είναι ό,τι πέφτει από τον ουρανό), που αποτελείται από κομμάτια πάγου, μορφής σφαιριδίων ή άλλων σχημάτων, που ονομάζονται χαλαζόκοκκοι και πέφτουν κατά τη διάρκεια καταιγίδων, από μεγάλα καταιγιδοφόρα σύννεφα (σωρειτομελανίες).

Ωραία όλα αυτά. Αλλά τι συμβαίνει εκεί πάνω και δημιουργείται το χαλάζι;
Πως είναι δυνατόν, ακόμα και με ζεστό καιρό, να πέφτουν “παγάκια” από τον ουρανό;

Για να δημιουργηθεί το χαλάζι, θα πρέπει να συμβούν πολλά πράγματα μαζί.
Αρχικά, θα πρέπει να δημιουργηθούν σύννεφα φορτωμένα με μεγάλη ποσότητα υγρασίας και σε ύψος τουλάχιστον 15 χιλιομέτρων.
Η θερμοκρασία σε αυτά τα ύψη, πολλές φορές είναι πολύ χαμηλή.
Είναι τόσο χαμηλή, που μπορούν πολύ εύκολα να παγώσουν τα σταγονίδια που υπάρχουν στα σύννεφα (την ενισχυμένη υγρασία που προαναφέραμε).χαλάζι
Όμως δεν αρκεί μόνο αυτό για τη δημιουργία του χαλαζιού.

Παράλληλα, στα σύννεφα αυτά, δημιουργούνται ισχυροί άνεμοι.
Αυτοί οι άνεμοι δημιουργούν ρεύματα αέρος από τη γη προς τον ουρανό.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ανασηκώνονται μικροσκοπικά στερεά σωματίδια από τη γη (όπως μόρια σκόνης), μέχρι τα σύννεφα με τους παγωμένους κρυστάλλους.

Όταν αυτά τα μικροσκοπικά στερεά αντικείμενα, “διασχίσουν” τα σύνεφα, με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων, θα έρθουν σε επαφή με τους παγωμένους κρυστάλλους.

Σε αυτό το σημείο, πολλά μικρά σύνολα κρυστάλλων(παγωμένα σταγονίδια), θα γίνουν μικρά παγωμένα σφαιρίδια, κατά την επαφή τους με τα στερεά μικροσκοπικά σωματίδια.

Αυτό οφείλεται σε ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που λέγεται nuclei.xalazi-megethos-karydiou
Τα μικρά παγωμένα σφαιρίδια που μόλις δημιουργήθηκαν(χαλάζι), έχουν μόλις αποκτήσει βάρος, που τους επιτρέπει να πέσουν στο έδαφος. Όμως πολλές φορές, ανάλογα με το πόσο ισχυροί είναι οι άνεμοι, μπορεί αυτά τα μικρά παγωμένα σφαιρίδια να “ξανατραβηχτούν” πάνω αρκετές φορές.

Μέγεθος

Σε κάθε ταξίδι που κάνουν προς τα πάνω, προστίθεται και μία επιπλέον στρώση πάγου πάνω τους, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν όλο και περισσότερο.

Απο κάποιο σημείο που επαναλαμβάνεται αυτό και μετέπειτα, θα έχουν αποκτήσει τόσο μεγάλο βάρος, που οι άνεμοι δεν θα μπορέσουν να τα ξανατραβήξουν επάνω και θα πέσουν στο έδαφος!

Έτσι, ανάλογα με το πόσο δυνατοί άνεμοι υπάρχουν και πόσο μεγάλη είναι η τάση των ανέμων, να τραβήξουν “βαρέα” αντικείμενα ψηλά, ανάλογο μέγεθος θα έχει και το χαλάζι.

Κίνδυνοι

Το χαλάζι προκαλεί συχνά εκτεταμένες καταστροφές σε καλλιέργειες, αυτοκίνητα, αεροσκάφη και γυάλινες κατασκευές, ιδιαίτερα όσες έχουν γυάλινες οροφές. Σπανιότερα έχουν αναφερθεί ακόμα και θάνατοι ανθρώπων που εκτέθηκαν σε πολύ έντονη χαλαζόπτωση, λόγω θανατηφόρων κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων.

Μία ιδιαίτερα καταστροφική χαλαζόπτωση έπληξε το Μόναχο της Γερμανίας στις 12 Ιουλίου 1984, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι ανίχνευσης των καταιγίδων που μπορούν να προκαλέσουν χαλαζόπτωση, με χρήση ραντάρ και μετεωρολογικών δορυφόρων, όμως το κακό είναι ότι πρακτικά είναι δύσκολο να υπάρξει εκ των προτέρων εκτίμηση πόσο βαρύ θα είναι το χαλάζι και σε ποιο σημείο θα χτυπήσει.