Pax Hospitality: Το πλάνο επέκτασης των Friday’s και η είσοδος στα εστιατόρια Ancho

0
87

Του Γιώργου Λαμπίρη

Σε μία κίνηση εισόδου σε μία ακόμα αλυσίδα στον τομέα της εστίασης προέβη πρόσφατα ο όμιλος Pax Hospitality, ο οποίος διαχειρίζεται στην Ελλάδα τα Friday’s, Pax Burgers, το εστιατόριο ιταλικού φαγητού Napolitivo και τα Jailbirds που αφορά στην παραλλαγή διαφορετικών συνταγών με επίκεντρο το κοτόπουλο. 

Ο όμιλος πρόσφατα προχώρησε σε μετοχική συμμετοχή στην αλυσίδα μεξικάνικου φαγητού Ancho, η οποία διατηρεί καταστήματα στην Κηφισιά, στη Γλυφάδα, στο Χαλάνδρι και ένα καινούργιο κατάστημα στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, στο κέντρο της Αθήνας, όπως αναφέρει ο Νίκος Νέγκας του ομίλου Pax Hospitality. Σύντομα θα λειτουργήσει και ένα ακόμη σημείο στο The Mall Athens. “Επί της ουσίας έχουμε εισέλθει στο σήμα της Ancho, ενώ στα καινούργια καταστήματα που θα δημιουργηθούν στο εξής διατηρούμε πλειοψηφικό ποσοστό. Τα υφιστάμενα καταστήματα ανήκουν στους προηγούμενους μετόχους”.

Ταυτόχρονα, λειτουργεί μία ghost κουζίνα μέσω της οποίας εξυπηρετεί αποκλειστικά τους πελάτες της μέσω delivery για τα Pax Burgers, τη Jailbirds, ενώ δημιούργησε και ένα ghost concept με τον νικητή του Master Chef 4, Σταύρο Βαρθαλίτη. Ο συνολικός κύκλος εργασιών του ομίλου ανέρχεται συνολικά σε περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ. 

25 χρόνια Friday’s συμπληρώνονται φέτος

Φέτος, η αλυσίδα Friday’s συμπληρώνει 25 χρόνια διαδρομής στην ελληνική εστίαση, έχοντας ξεκινήσει το 1997. “Ήταν ένα πρωτόγνωρο concept για τα δεδομένα της χώρας και λόγω του χαρακτήρα που πρεσβεύουν τα Friday’s αλλά και λόγω του ότι εκπροσωπούν την αμερικανική κουζίνα, όπου τότε δεν υπήρχαν αντίστοιχες προτάσεις στην αγορά. Είχαμε μία πολύ θετική πορεία παρά τα όσα συνέβησαν στο μεσοδιάστημα. Ακολουθήσαμε μία στρατηγική που συμβάδισε με τη στρατηγική του αμερικανικού brand, προσαρμόζοντας ωστόσο τα Friday’s και στα ελληνικά δεδομένα όπου κρίναμε απαραίτητο. Αυτό που κάναμε ήταν ότι διαφοροποιηθήκαμε κυρίως ως προς τη διαχείριση των συνταγών, την ποιότητα του φαγητού αλλά και στον τομέα των προσφερόμενων υπηρεσιών”. 

Προσήλωση στο σέρβις

Στο ερώτημα τι ήταν εκείνο που τελικά ανέδειξε τα Friday’s στην ελληνική αγορά εν αντιθέσει με τη δραστηριοποιούμενη παλαιότερα ανταγωνιστική αλυσίδα Applebee’s, ο κύριος Νέγκας επισημαίνει ότι η μεγαλύτερη διαφοροποίηση βρισκόταν εξαρχής στον τομέα του σέρβις. “Εμείς επενδύσαμε περισσότερο σε αυτόν τον τομέα σε σύγκριση με την ομάδα του Applebee’s, καθότι προσαρμόσαμε το μενού στα ελληνικά δεδομένα, προσφέροντας φαγητό που προετοιμάζεται στην κουζίνα του κάθε καταστήματος”.

Αυτήν τη στιγμή υφίστανται εννέα καταστήματα Friday’s, εκ των οποίων τα επτά βρίσκονται στην Αθήνα και τα άλλα δύο στη Θεσσαλονίκη. Στην πορεία της 25ετούς διαδρομής της επιχείρησης, καταστήματα όπως αυτά της Πάτρας δεν ευδοκίμησαν και χρειάστηκε να ανασταλεί η λειτουργία τους για συγκεκριμένους λόγους. “Στην περίπτωση της Πάτρας το κατάστημα διέκοψε τη λειτουργία του κυρίως λόγω των διαφορετικών συνηθειών διασκέδασης στη συγκεκριμένη πόλη, δεδομένου ότι οι κάτοικοι δεν βγαίνουν για φαγητό το μεσημέρι. Επίσης, η Πάτρα δεν έχει τουρισμό κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, ο οποίος θα μπορούσε να στηρίξει περαιτέρω τη δραστηριότητά μας. Αντιθέτως, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη υφίσταται ένας all day χαρακτήρας”. 

Μεταξύ των καταστημάτων που επίσης έχει διακοπεί η λειτουργία τους είναι αυτό που βρισκόταν στο Παγκράτι παλαιότερα, καθότι την ίδια περίοδο κατασκευαζόταν το Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο και ελήφθη ουσιαστικά η απόφαση να ανοίξει ένα κατάστημα εκεί. Στη διάρκεια της πανδημίας έληξε το συμβόλαιο στο Metro Mall με την εταιρεία να κρίνει ότι δεν υπήρχε λόγος ανανέωσής του υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν το προηγούμενο διάστημα. 

Στο κάδρο η δημιουργία sub-franchise καταστημάτων και κοινοπραξιών

Στα πλάνα ανάπτυξης του ομίλου είναι να κινηθεί προσεχώς στην Ελλάδα εκτός από τα υπάρχοντα καταστήματα και με το μοντέλο του sub-franchise. Μετά από συζητήσεις που προηγήθηκαν με τη Friday’s International, η ελληνική εταιρεία έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε ανάπτυξη των καταστημάτων της και υπό αυτήν τη μορφή. 

Ταυτόχρονα, εξετάζεται και η πιθανότητα δημιουργίας κοινοπραξιών σε περιοχές ενδιαφέροντος και σε συνεργασία με κατά τόπους επιχειρηματίες. “Σε αυτήν την περίπτωση θα εξετάσουμε αγορές όπως αυτές της Κρήτης και της Ρόδου, οι οποίες εκτός από μεγαλύτερη χρονική διάρκεια της τουριστικής περιόδου, προσφέρουν τη δυνατότητα λειτουργίας ενός καταστήματος εστίασης σε δωδεκάμηνη βάση”.

Αναφερόμενος στην πορεία της φετινής χρονιάς, ο κύριος Νέγκας σημειώνει ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους αποτέλεσε μία αρκετά δύσκολη χρονική περίοδο, λόγω των περιοριστικών μέτρων και της υποχρέωσης των σημείων εστίασης να κλείνουν τις πόρτες τους στις 12 το βράδυ. “Από τον Μάιο και ύστερα, όταν καταργήθηκε το σύνολο των περιορισμών στην εστίαση, καταγράψαμε μία έντονα ανοδική πορεία η οποία ωστόσο δεν μεταφράζεται σε κερδοφορία. Ο λόγος είναι ότι οι πρώτες ύλες παρουσιάζουν πολύ μεγάλη αύξηση, όπως συμβαίνει και στην ενέργεια όπου το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος είναι αυξημένο κατά 2,5 φορές και στο φυσικό αέριο κατά έως και 5 φορές επιπλέον σε σχέση με πέρυσι”.

“O κλάδος χρειάζεται επιπλέον στήριξη για το υψηλό κόστος ενέργειας”

O διευθύνων σύμβουλος της Pax Hospitality στέκεται στη σημασία που έχει να στηριχθεί ο κλάδος της εστίασης από την κυβέρνηση και στην τρέχουσα χρονική περίοδο. “Πρόκειται για έναν επαγγελματικό τομέα, ο οποίος είναι εντάσεως εργασίας και δεν παύει να τροφοδοτεί ένα εκτεταμένο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Υφίσταται η αντίληψη ότι ο κλάδος υποστηρίχθηκε έντονα στη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, δεν μπορεί να έχει κάποιος την πεποίθηση ότι επειδή υποστηρίχθηκε τότε, δεν θα πρέπει να συμβεί κάτι ανάλογο και σήμερα”.

O ίδιος επισημαίνει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να διαχειριστούν κατά το δυνατόν καλύτερα την υφιστάμενη κατάσταση, χωρίς να επιβαρύνουν το σύνολο του κόστους στους πελάτες των καταστημάτων εστίασης. “Πρόκειται για έναν τομέα με έντονο ανταγωνισμό. Και εάν μετακυλίσουμε το κόστος στις τιμές του καταλόγου μας, αυτό θα έχει εμφανείς επιπτώσεις για όλους μας ως προς την προσέλευση του κόσμου”.

Πηγή