Yoleni’s: Από τον Χατζηϊωάννου στον Φιλιππίδη και πλέον σε νέα χέρια το restart της επιχείρησης

0
61

Του Γιώργου Λαμπίρη

Σε νέα εποχή περνάει η Yoleni’s η εταιρεία που ξεκίνησε ως ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης ελληνικών προϊόντων από μικρούς παραγωγούς το 2013, με ιδρυτές της τότε τον Νίκο Πίπα, ο οποίος συμμετείχε στην εταιρεία με μειοψηφικό ποσοστό και τον Δωρόθεο Χατζηιωάννου, γνωστό από την προηγούμενη οικογενειακή δραστηριότητα μέσω των Sprider Stores, ο οποίος διατηρούσε την πλειοψηφία των μετοχών. Όπως επιβεβαιώνουν πηγές με γνώση των εξελίξεων η εταιρεία πωλήθηκε από την οικογένεια του Άγγελου Φιλιππίδη προς αλλοδαπούς επιχειρηματίες με σκοπό να δημιουργηθεί χώρος φιλοξενίας στο σύνολο των εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην καρδιά του Κολωνακίου. Όπως πληροφορούμαστε όλοι οι όροφοι πλην του ισογείου στο κτίριο του Κολωνακίου θα έχουν χρήση χώρων φιλοξενίας και στο ισόγειο θα δημιουργηθεί χώρος εστίασης, στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το καφέ και το παντοπωλείο πώλησης προϊόντων από Έλληνες παραγωγούς.

Το πρώτο φυσικό κατάστημα στο Κολωνάκι

Στην πορεία οι δύο μέτοχοι έχοντας κάνει αρκετά βήματα στο χώρο των τροφίμων και κερδίζοντας σταδιακή αναγνώριση, προχώρησαν στην ίδρυση του πρώτου τους φυσικού καταστήματος επί της οδού Σόλωνος 9, μία κίνηση που πέρασε από αρκετά διακεκριμένες θέσεις σε πολλά από τα μέσα ενημέρωσης, κυρίως λόγω του ότι η κίνηση αυτή αφορούσε στην προβολή της ελληνικής γαστρονομίας και των παραγωγών της αλλά και λόγω του γεγονότος ότι αφενός γινόταν εν μέσω κρίσης, αφετέρου η επικοινωνιακή διαχείριση από τους ανθρώπους της εταιρείας ήταν τέτοια που μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είχε πετύχει το σκοπό της. Θα θυμίζουμε ότι η πρώτη έδρα και αποθήκες της εταιρείας βρίσκονταν στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, πριν γίνει η κίνηση μεταφοράς της στο κτίριο του Κολωνακίου. Επιπλέον ο διακριτικός τίτλος Yoleni’s προήλθε από το όνομα της κόρης του Δ. Χατζηιωάννου, Γιολένης. Στο νέο κατάστημα φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς από εστιατόρια και σεφ όπως η Φάρμα Μπράλλου του επιχειρηματία Δάμη Πειθή (διατηρεί κατάστημα στην Κηφισιά αλλά και στο Κολωνάκι) αλλά και με τον Ηλία Σκουλά, γνωστότερο παλαιότερα από το εστιατόριο Food Mafia στη Γλυφάδα. Επιπλέον πραγματοποιούνταν μαθήματα μαγειρικής με την σεφ Ντίνα Νικολάου ως κίνηση εξοικείωσης και γνωριμίας με την ελληνική κουζίνα αλλά και σειρά εταιρικών εκδηλώσεων που κατά καιρούς φιλοξενούνταν σε κάποιον από τους ορόφους του κτιρίου. Ωστόσο οι συγκεκριμένες συνεργασίες δεν είχαν την θετική εξέλιξη που όλες οι πλευρές θα περίμεναν, λαμβάνοντας τέλος σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η αποχώρηση των δύο ιδρυτών και η μετάβαση στην εποχή Φιλιππίδη – Το βήμα στην Αμερική

Κατά την εξέλιξη του εγχειρήματος, οι δύο αρχικοί μέτοχοι Χατζηιωάννου και Πίπας, αποφάσισαν ότι δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν να διαχειρίζονται από κοινού την επιχείρηση γι’ αυτό και αρχικά πούλησε το ποσοστό του και έφυγε από την εταιρεία ο πρώτος, ενώ ακολούθησε και ο δεύτερος λίγους μήνες αργότερα. Νέος ιδιοκτήτης ήταν ο Άγγελος Φιλιππίδης, γνωστός από τη θητεία του στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Στο νέο εγχείρημα συμμετείχε η οικογένεια του Άγγελου Φιλιππίδη καθώς και ο αδερφός του Αλέξανδρος, ο οποίος ωστόσο είχε την ευθύνη για τη διαχείριση του καταστήματος που έγινε μέσα από ένα φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξης – που δεν είχε συνέχεια – στο Rhodes Island των Ηνωμένων Πολιτειών. Το δεύτερο φυσικό κατάστημα της Yoleni’s και το πρώτο εκτός Ελλάδας, ερχόταν να επισφραγίσει και το ήδη υφιστάμενο ηλεκτρονικό κατάστημα της Αμερικής που είχε προηγηθεί χρονικά ως προς την έναρξη λειτουργίας του. Στο φιλόδοξο πλάνο της Yoleni’s που σημειωτέον είχαν καταρτίσει οι αρχικοί μέτοχοι Πίπας και Χατζηιωάννου, περιλαμβανόταν η δημιουργία και άλλων καταστημάτων τόσο στην Αμερική όσο και στη Θεσσαλονίκη. Η ίδρυση του καταστήματος στις ΗΠΑ ακολούθησε χρονικά την πώληση των ποσοστών των δύο ιδρυτών της εταιρείας – ωστόσο αποτέλεσε κίνηση που έτρεξαν οι ίδιοι και κυρίος ο Ν. Πίπας -, με τη νέα διοίκηση στη συνέχεια να μην φαίνεται διατεθειμένη να συνεχίσει την υλοποίηση των επεκτατικών σχεδίων των προκατόχων της.

Οι Χατζηιωάννου και Πίπας παρέμειναν για ένα μικρό χρονικό διάστημα και ως έμμισθοι συνεργάτες στη νέα εταιρεία, προκειμένου να υλοποιηθεί ομαλά η μετάβαση στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, πριν αποχωρήσουν ολοκληρωτικά και την πλήρη ευθύνη αναλάβει η οικογένεια Φιλιππίδη και επί της ουσίας ο Άγγελος Φιλιππίδης για την Ελλάδα και ο αδερφός του για την Αμερική.

Τα οικονομικά προβλήματα, η αίτηση εξυγίανσης και ο ρόλος της πανδημίας

Η εταιρεία αντιμετώπισε σημαντικά οικονομικά προβλήματα στη συνέχεια και παρά το γεγονός ότι το άνοιγμα του φυσικού καταστήματος στην Αμερική το 2016 έγινε δεκτό με ιδιαίτερη θέρμη από το αθηναϊκό κοινό. Η εξέλιξη όμως δεν ήταν η αναμενόμενη, με αποτέλεσμα η Yoleni’s να οδηγηθεί στην πόρτα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο κλήθηκε να εγκρίνει την αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης που είχε καταθέσει η εταιρεία τον Νοέμβριο του 2021, η οποία εκδικάστηκε στις 12 Ιανουαρίου και αναμένεται η απόφαση. Κύρια αιτία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για την δυσμενή πορεία της επιχείρησης το τελευταίο διάστημα, θεωρήθηκε η διακοπή λειτουργίας της πανδημίας, η οποία προκάλεσε σοβαρούς οικονομικούς κλυδωνισμούς, οδηγώντας ουσιαστικά την εταιρεία στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα. Στα θετικά της διοίκησης Φιλιππίδη πιστώνεται το γεγονός ότι ο ίδιος προσπάθησε να μετατρέψει ένα μέρος του κτιρίου σε χώρο φιλοξενίας με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης, προκειμένου να αντλήσει έσοδα από τον τουρισμό. Ταυτόχρονα όμως η επιχείρηση εκτός από την δραστηριοποίησή της στη λιανική πώληση και στην εστίαση, τα τελευταία χρόνια απολάμβανε και ένα σημαντικό μέρος των εσόδων της από επιχειρηματικά δώρα αλλά και από τη συνεργασία της με επιχειρήσεις που αγόραζαν τα προϊόντα της.

Σε επίπεδο οικονομικών επιδόσεων η Yolenis στο τέλος του 2021 είχε τζίρο 589,34 χιλιάδες ευρώ από 657,56 χιλιάδες ευρώ το 2020 με καθαρές ζημίες μετά από φόρους 302,74 χιλιάδες ευρώ από 516,91 χιλιάδες ευρώ. Ο τραπεζικός της δανεισμός ήταν της τάξεως των 1,14 εκατομμυρίων ευρώ και οι συνολικές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της 1,56 εκατομμύρια ευρώ. Οι συσσωρευμένες ζημίες στο τέλος του 2021 ήταν ύψους 4,04 εκατομμυρίων ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία 575,6 χιλιάδες ευρώ και οι συνολικές της υποχρεώσεις 3,56 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 2 εκατομμύρια ευρώ ήταν οι βραχυπρόθεσμες.

Πηγή