Φυλλικό οξύ: Γιατί είναι τόσο απαραίτητο και πού το βρίσκουμε

0
55

Το φυλλικό οξύ ή αλλιώς BC είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη της ομάδας Β (Β9 για την ακρίβεια). Οι επαρκείς ποσότητές του στον οργανισμό είναι σημαντικές καθώς είναι αναγκαίο συστατικό για τη σύνθεση και τη λειτουργία του DNA. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και πολύτιμο στην καταπολέμηση της αναιμίας.

Ο ρόλος του στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου κατά την εγκυμοσύνη είναι ζωτικής σημασίας, αφού “εξασφαλίζει” τη λειτουργία του νευρικού του συστήματος. Εκτός από την περίοδο της εγκυμοσύνης το φυλλικό οξύ συνιστάται σε περιπτώσεις στίγματος μεσογειακής αναιμίας, σαν ένα συμπλήρωμα που συντελεί στην αιμοπαραγωγική διαδικασία. Τέλος, το φυλλικό οξύ μαζί με τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Β12 βοηθούν τον οργανισμό να μεταβολίζει, να διασπά, να χρησιμοποιεί και να συνθέτει νέες πρωτεΐνες.

Φυλλικό ή φολικό;

Το φολικό οξύ (folate) είναι αυτό που προσλαμβάνουμε φυσικά από τις τροφές ενώ το φυλλικό οξύ (folic acid) είναι η συνθετική του μορφή που βρίσκεται στα συμπληρώματα διατροφής και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Πού το βρίσκουμε;

Πρόκειται για μια βιταμίνη που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός γι’ αυτό την προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας και από συμπληρώματα. 
Η τόσο απαραίτητη αυτή βιταμίνη βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, στα πράσινα φύλλα των λαχανικών, στα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς, το γιαούρτι και στα εντόσθια μεγάλων ζώων, κυρίως στο συκώτι.

Σπανάκι και μπρόκολο για καλύτερη διάθεση 

Είναι και τα δύο πλούσια σε φολικό οξύ και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν έτσι κι αλλιώς την υγεία μας. Ωστόσο, έρευνες έχουν βρει πως ειδικά το φολικό οξύ επηρεάζει θετικά τους νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν τη διάθεση και κρατάει μακριά τη μελαγχολία. 

Πηγή