Επεισόδια στον Ρέντη: Στα δικαστήρια Πειραιά ο 18χρονος που έριξε τη φωτοβολίδα

0
22

Το κατώφλι του εισαγγελέα πέρασε το πρωί της Δευτέρας ο 18χρονος οπαδός που ομολόγησε ότι έριξε φωτοβολίδα τραυματίζοντας σοβαρά τον 31χρονο αστυνομικό. Τι λέει ο δικηγόρος του. Στον ηθικό αυτουργό στρέφονται πλέον οι έρευνες.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε λίγο μετά τις 09:30 το πρωί της Δευτέρας (11/12) ο 18χρονος καθ’ ομολογία δράστης της επίθεσης στον 31χρονο αστυνομικό έξω από το κλειστό Γυμναστήριο “Μελίνα Μερκούρη” κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στον Ρέντη.

Ο νεαρός αναμένεται να ζητήσει προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του.

Στον 18χρονο ασκήθηκε χθες ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα και πλημμελήματα και διώκεται μεταξύ άλλων για απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών.

Στην ομολογία του κατέθεσε πώς οι “επικεφαλής” έδωσαν εντολή για επίθεση στους αστυνομικούς, προμηθεύοντας πολεμοφόδια στους οπαδούς και δίνοντας στον ίδιο τη ναυτική φωτοβολίδα, εξηγώντας του και τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να τη χρησιμοποιήσει.

Το βαρύ κατηγορητήριο σε βάρος του 18χρονου

Σε βάρος του 18χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα εξής κακουργήματα και πλημμελήματα:

  • Απόπειρα ανθρωποκτονίας
  • Έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες
  • Κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες
  • Διατάραξη οικιακής ειρήνης από κοινού
  • Βιαιοπραγία από κοινού
  • Κατοχή βεγγαλικών, κροτίδων και γενικά εύφλεκτων υλικών από κοινού
  • Ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις από άγνωστους δράστες

Όλες οι κατηγορίες εμπεριέχουν την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται στον αθλητικό νόμο.

“Έφυγε και δεύτερη φωτοβολίδα προς τον αστυνομικό”, λέει ο δικηγόρος του

Την πρώτη επαφή με τον 18χρονο είχε νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο δικηγόρος του, Απόστολος Λύτρας, ο οποίος μίλησε στο OPEN και έκανε λόγο για δεύτερη φωτοβολίδα προς τον αστυνομικό.

“Μίλησα μαζί του για λίγη ώρα. Ήταν σε σοκ. Με ρώτησε πολλές φορές τι γνωρίζω για την υγεία του αστυνομικού. Μέλημα και του ίδιου και της οικογένειας είναι να πάει καλά η υγεία του αστυνομικού. Είναι μετανιωμένος. Έχει ενηλικιωθεί για δύο μήνες. Δεν είχε ξανασυλληφθεί ποτέ. Δεν είναι οργανωμένος οπαδός, ούτε είναι σε κάποιο σύνδεσμο. Τον ρώτησα αν ο ίδιος είχε στην κατοχή του τη φωτοβολίδα και μου είπε πως όχι. Μου είπε ότι του την έδωσε κάποιος. Προς το μέρος του αστυνομικού έχουν φύγει δύο φωτοβολίδες. Το αν είναι η μία ή η άλλη που τραυμάτισε τον αστυνομικό, περιμένουμε να το δούμε και με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει η αστυνομία.

Δεν πήγε για αυτόν τον λόγο στο γήπεδο, αλλά βρέθηκε εν τέλει σε αυτή την κατάσταση. Δεν ξεκίνησε από το σπίτι του γνωρίζοντας τι πρόκειται να συμβεί. Προφανώς κάποιοι για να έχουν τις φωτοβολίδες ή τις μολότοφ που είδαμε, προφανώς κάποιοι άλλοι πρέπει να γνώριζαν τι πρόκειται να συμβεί”, είπε ο κ. Λύτρας.

Θέμα χρόνου η ταυτοποίηση του ηθικού αυτουργού – Σεσημασμένος για οπαδική βία

Πλέον, οι έρευνες της αστυνομίας επικεντρώνονται στην ταυτοποίηση του ηθικού αυτουργού που οργάνωσε την επίθεση και παρείχε “πολεμοφόδια” τους υπόλοιπους χούλιγκαν έξω από το “Μελίνα Μερκούρη” της Νίκαιας.

Αν και στην κατάθεσή του ο 18χρονος ανέφερε πως δεν τον γνώριζε και φορούσε καθ’ όλη τη διάρκεια κουκούλα και έτσι δεν μπορεί να τον αναγνωρίσει, πιστεύει από τον σωματότυπό του πως ήταν νεαρός έως 25 ετών.

Αντιθέτως όμως, οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση, “κλειδώνουν” τις έρευνες τους γύρω από έναν άντρα έως 40 ετών, ο οποίος πιστεύουν ότι είναι παλιός γνώριμος των Αρχών για συμμετοχή σε περιστατικά οπαδικής βίας και πιστεύουν πως εκείνος είναι ο ηθικός αυτουργός. Θεωρούν πως είναι θέμα χρόνου η ταυτοποίησή του ενώ το ένταλμα που εκδόθηκε για ηθική αυτουργία είναι κατ’ αγνώστου δράστη μέχρι να δοθεί όνομα στις εισαγγελικές Αρχές και εν συνεχεία να εκτελεστεί άμεσα για τον εντοπισμό και την σύλληψή του.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αστυνομικών για τον τραυματισμό του 31χρονου

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα, στις 14:00, οι αστυνομικοί μετά από κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), έπειτα από τον σοβαρό τραυματισμό 31χρονου συναδέλφου τους στου Ρέντη.

“Η με ανθρωποκτόνο πρόθεση, οργανωμένη επίθεση εναντίον της αστυνομικής δύναμης έξω από αθλητική εγκατάσταση στου Ρέντη και η δραματική κατάληξή της με τον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου συναδέλφου μας, αποτελεί τη θρυαλλίδα γενικής διαμαρτυρίας σύμπασας της αστυνομικής οικογένειας με πολλαπλά μηνύματα και πολλούς αποδέκτες” αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ.

Πηγή