Ε.Ε.-Ουκρανία: Πιο κοντά από ποτέ

0
34

Αποθεώθηκε ο Ζελένσκι κατά την ομιλία του στην Ευρωβουλή.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αποθεώθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη συγκλονιστική εξ αποστάσεως παρέμβασή του στην ολομέλεια του σώματος. Στην επτά λεπτών ομιλία του, ο κ. Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία πολεμάει για την επιβίωσή της, «για να είμαστε ισότιμα μέλη της Ευρώπης. […] Αποδείξαμε ότι είμαστε αρκετά δυνατοί. Αποδείξτε μας κι εσείς ότι είστε μαζί μας, ότι δεν θα μας εγκαταλείψετε».

Ο κ. Ζελένσκι, φορώντας το γνωστό πλέον χακί μπλουζάκι, μίλησε για ένα τραγικό πρωινό, κατά το οποίο δύο ρωσικοί πύραυλοι Κρουζ σκότωσαν «δεκάδες» στην πλατεία Ελευθερίας στο Χάρκοβο. «Είναι μια πόλη με περισσότερα από 20 πανεπιστήμια», είπε, γεμάτη νέους ανθρώπους, που μαζεύονταν πάντα σε αυτήν την πλατεία. «Πολεμάμε για τη γη μας, για την ελευθερία μας. […] Πιστέψτε με, κάθε πλατεία αυτή τη στιγμή, σε κάθε πόλη της χώρας μας, ονομάζεται πλατεία Ελευθερίας. Κανένας δεν θα μας λυγίσει».

Στη δική της ομιλία στην ολομέλεια, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι «ήδη η Ε.Ε. και η Ουκρανία είναι πιο κοντά από ποτέ». Η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι πρώτα «πρέπει να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο» και ότι «θα έπρεπε να μιλήσουμε για τα επόμενα βήματα». Αλλά, όπως υπογράμμισε, «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ένας λαός που υπερασπίζεται τόσο γενναία τις ευρωπαϊκές μας αξίες ανήκει στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια».

Η κ. Φον ντερ Λάιεν μίλησε για «στιγμή της αλήθειας για την Ευρώπη». Πρόκειται, τόνισε, για μια σύγκρουση μεταξύ του κράτους δικαίου και του κράτους των όπλων· μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας· μεταξύ μιας τάξης βασισμένης σε κανόνες και έναν κόσμο ωμής επιθετικότητας».

Μιλώντας για τα τρία πακέτα κυρώσεων που έχουν ήδη εγκριθεί τις τελευταίες επτά ημέρες, επισήμανε ότι «θα πλήξουν βαριά τη ρωσική οικονομία και το Κρεμλίνο». Παραδέχθηκε ότι τα μέτρα αυτά θα έχουν κόστος και για την ευρωπαϊκή οικονομία, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι Ευρωπαίοι κατανοούν ότι «η προστασία της ελευθερίας μας έχει ένα κόστος».