Τρόμος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

0
47

Δεκάδες Αφγανοί και 12 Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί από επιθέσεις του ISIS

ΚΑΜΠΟΥΛ. Μια τραγωδία μέσα στην τραγωδία εκτυλίχθηκε χθες το απόγευμα στις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ, όπου τουλάχιστον 60 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 12 Αμερικανοί στρατιώτες, έχασαν τη ζωή τους σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων εν μέσω συνωστισμού ανθρώπων που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K).

Οι υπηρεσίες της Βρετανίας και των ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί από την Τετάρτη για επικείμενη επίθεση, πληροφορία που οδήγησε σειρά χωρών να διακόψουν εσπευσμένα το πρόγραμμα απομάκρυνσης συνεργατών τους από το Αφγανιστάν. Παρά την εκδήλωση των επιθέσεων και παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος νέων επιθέσεων παραμένει εξαιρετικά υψηλός, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανακοίνωσαν ότι οι πτήσεις για την απομάκρυνση πολιτών τους, συνεργατών τους και ευάλωτων Αφγανών θα συνεχιστούν.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα έξω από την κεντρική πύλη του διεθνούς αεροδρομίου «Χαμίντ Καρζάι», η οποία φρουρείτο από Αμερικανούς πεζοναύτες που ήλεγχαν τα χαρτιά όσων επρόκειτο να εισέλθουν στον χώρο του αεροδρομίου. Η δεύτερη, λίγη ώρα αργότερα, σημειώθηκε έξω από το ξενοδοχείο «Μπάρον», που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το αεροδρόμιο. Αργά το βράδυ υπήρξαν αναφορές για νέες εκρήξεις. Κατά δήλωση των Ταλιμπάν, η ισχυρότερη από τις νέες αυτές εκρήξεις αφορούσε καταστροφή πυρομαχικών από αμερικανικές δυνάμεις ενόψει της αποχώρησής τους.   

«Είδα την Ημέρα της Κρίσης με τα μάτια μου», είπε ένας Αφγανός, κάτοχος ειδικής βίζας για μετανάστευση στις ΗΠΑ, ο οποίος είχε συμπληρώσει δέκα ώρες αναμονής έξω από το αεροδρόμιο όταν ένιωσε το έδαφος να σείεται και είδε ανθρώπινα μέλη να εκτοξεύονται προς όλες τις κατευθύνσεις. «Σωματικά είμαι καλά, αλλά δεν νομίζω ότι θα συνέλθω ποτέ από αυτό που έζησα σήμερα», προσέθεσε. 

Ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων, στρατηγός Κένεθ Μακ Κένζι, εξήγησε ότι την τελευταία εβδομάδα Αμερικανοί στρατιώτες έχουν περάσει από έλεγχο (screening) 104.000 ανθρώπους και δήλωσε υπερήφανος για τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης εκκένωσης. «Η εκκένωση συνεχίζεται. Μας θλίβει η απώλεια ζωής, αλλά συνεχίζουμε να εκτελούμε την αποστολή μας, παρά τις επιθέσεις. Εχουν απομείνει περίπου 1.000 Αμερικανοί πολίτες, θα τους βοηθήσουμε να φύγουν αν το επιθυμούν».

Ο Μακ Κένζι σημείωσε ότι για την αποτροπή επιθέσεων οι αμερικανικές δυνάμεις κάνουν τα πάντα, «περιλαμβανομένου του συντονισμού με τους Ταλιμπάν», οι οποίοι ενημερώνουν για επικείμενες επιθέσεις και κάνουν την πρώτη διαλογή. «Ηταν μια αποτυχία των Ταλιμπάν που λειτουργούν με διαφορετικούς βαθμούς ικανότητας, κάποιοι είναι πολύ σχολαστικοί, κάποιοι λιγότερο», είπε ο Μακ Κένζι, απαντώντας αρνητικά στην ερώτηση αν θεωρεί ότι οι Ταλιμπάν άφησαν επίτηδες τις επιθέσεις να εκδηλωθούν. Οι Ταλιμπάν, που αυτοαποκαλούνται Ισλαμικό Εμιράτο, καταδίκασαν άμεσα τις επιθέσεις σημειώνοντας ότι εκδηλώθηκαν «σε περιοχή στην οποία αρμόδιες για την ασφάλεια είναι οι αμερικανικές δυνάμεις». 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν βρισκόταν στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων για την πρωινή του ενημέρωση όταν συνέβησαν οι εκρήξεις. Χθες το απόγευμα (αργά το βράδυ ώρα Ελλάδος) επρόκειτο να απευθυνθεί με διάγγελμα στους Αμερικανούς. Οι 12 νεκροί στρατιώτες είναι οι πρώτοι Αμερικανοί που χάνουν τη ζωή τους στη χώρα μετά τη συμφωνία που υπέγραψε ο τέως πρόεδρος Τραμπ με τους Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο του 2020 και η οποία προέβλεπε την αναίμακτη για τους Αμερικανούς αποχώρηση των δυνάμεών τους. 

Πηγή