Αλ.Τσίπρας: Οι 7 πυλώνες ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους

0
81
Αθήνα

Τους επτά πυλώνες του σχεδίου ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, αλλά και μέτρα άμβλυνσης των επιπτώσεων από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής.

«Το παλιό πολιτικό κατεστημένο άφησε μια κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευτη στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Παραλάβαμε μια χρεοκοπημένη και κοινωνικά λεηλατημένη χώρα» ανέφερε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις «σε αυτό που ονομάζουμε ως τη μεγάλη μάχη για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους».

Οι επτά πυλώνες ανασυγκρότησης του κράτους αφορούν:

1) Την Υγεία

2) Την Κοινωνική Ασφάλιση

3) Την προστασία των κοινωνικά αδύναμων

4) Την προστασία της Εργασίας

5) Η αναδιοργάνωση των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας

6) Στεγαστική πολιτική

7) Παρεμβάσεις για την Παιδεία

Αντισταθμιστικά μέτρα για το ΕΚΑΣ

Παρουσιάζοντας τα αντισταθμιστικά μέτρα για την ανακούφιση όσων επηρεάζονται από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα ισχύσουν από τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Αύγουστο, και είναι απολύτως διασφαλισμένη η χρηματοδότησή τους για τη φετινή χρονιά.

Αναλυτικά, ο Αλ.Τσίπρας ανακοίνωσε:

  • Την πλήρη απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη, για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση.
  • Tην απαλλαγή από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά Υγείας, για όσους οι περικοπές ξεπερνούν τα 30 ευρώ.
  • Την ένταξη στο πρόγραμμα προπληρωμένης Κάρτας Αλληλεγγύης, όσων οι περικοπές είναι από 115 ευρώ και άνω.
  • Τη διατήρηση ισόποσης παροχής στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.
  • Τη διατήρηση ισόποσης παροχής σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το μικρότερο εισόδημα.

Παρεμβάσεις ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους

Στον τομέα της Υγείας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μόνο με τον ΑΜΚΑ κάθε πολίτης ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες Υγείας σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, ενώ μέσα στο 2017 θα δημιουργηθούν σε πολλούς δήμους μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Επιπλέον, προωθείται η ριζική αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ. Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός τόνισε πως μπαίνει τέλος στο «πάρτι» διαφθοράς, σε βάρος των πολιτών, με τις προμήθειες φαρμάκων και υπογράμμισε πως η νέα διοίκηση του Οργανισμού ξεκίνησε την ψηφιοποίηση χιλιάδων φακέλων και ο έλεγχος πλέον θα γίνεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα.

Στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο του 2017 θα δοθούν 1,6 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους εφάπαξ. Ο Αλ.Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να προστατέψει στις κύριες συντάξεις, αλλά και να ξανακινήσει η καταβολή των εφάπαξ, που είχε παγώσει από το 2013.

Όσον αφορά στο δίχτυ προστασίας των κοινωνικά αδύναμων, ο Αλ.Τσίπρας αναφέρθηκε στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης που θα ξεκινήσει να καταβάλλεται το 2017 και στην επέκταση των «Σχολικών Γευμάτων». Παράλληλα, υπενθυμίζοντας πως οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες έχουν δωρεάν ρεύμα και νερό και πως οι άνεργοι μετακινούνται δωρεάν με τις αστικές συγκοινωνίες.

Για τα Εργασιακά, ο πρωθυπουργός τόνισε πως βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αναστροφή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, να μην απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις, αλλά και να μην θεσπιστεί το δικαιωμα των εργοδοτών σε ανταπεργία (λοκ άουτ).

«Όλα αυτά θα τα υπερασπιστούμε αποτελεσματικά πιστεύω το ερχόμενο διάστημα» συμπλήρωσε. Ο Αλ.Τσίπρας σημείωσε ακόμα πως η κυβέρνηση στήριξε εργαζόμενους σε εταιρείες που πτώχευσαν, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι πλέον, μέσω των συλλογικών τους οργάνων, συνεργάζονται απευθείας με το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσουν τις εναντίον τους αυθαιρεσίες.

Αναφερόμενος στην αναδιοργάνωση των προγραμματων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως σταδιακά αποκλιμακώνεται, αλλά «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».

Όσον αφορά στη στεγαστική πολιτική, ο Αλ.Τσίπρας υποστήριξε πως η κυβέρνηση εξασφάλισε την προστασία της πρώτης κατοικίας και ανακοίνωσε τη συγκρότηση φορέα ακινήτων που θα μεριμνά για την εξασφάλιση στέγης σε ευάλωτες ομάδες.

Τέλος, όσον αφορά στην Παιδεία, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση νέων σχολείων ειδικής αγωγής και νέων τμημάτων ένταξης, τη διεύρυνση του πλαισίου υποστήριξης των σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και την πρόσληψη 800 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο της προσπάθειας ένταξης στο εκπαιδευτικό σύστημα όλων των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στη χώρα.

Πηγή: www.in.gr