Νέο Σκάνδαλο: Κύκλωμα σαρώνει την αγορά ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας

Δείτε πως ανεβάζουν τις τιμές!

0
5588

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις τακτικές με τις οποίες εταιρείες – φαντάσματα προσυμφωνούσαν σε αγορά ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας, με σκοπό να ανεβάσουν τις τιμές στα ύψη και να πουλήσουν ακριβά τα ακίνητα που εμπορεύονταν. Μέχρι και ψεύτικους ιδιοκτήτες “δημιουργούσαν” για να επιτύχουν τους σκοπούς τους, καταφέρνοντας πολλές αγοραπωλησίες με ανυποψίαστα θύματα.

Εδώ και λίγο καιρό όμως, στην αγορά των ακινήτων κυκλοφορεί ένα νέο κόλπο. Στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών βρίσκεται εταιρεία που στεγάζεται σε πολυτελή γραφεία στο Σύνταγμα, και την οποία επανδρώνουν μια “στρατιά” ασκούμενοι δικηγόροι, οι οποίοι για ένα πενιχρό μισθό κάνουν τα παιδιά για όλες τις δουλειές, ελλείψη θέσεων εργασίας.

Το νέο κόλπο είναι απλό: Η εταιρεία ξεκινάει να ανεβάζει τις τιμές σε μια περιοχή, προσυμφωνόντας σε αγορά ακινήτου με ιδιοκτήτες, δίνοντας μια προκαταβολή ως εγγύηση ολοκλήρωσης της αγοράς. Μόλις η ζήτηση στην συγκεκριμένη περιοχή επηρεαστεί, και φυσικά οι τιμές ανέβουν, αποφασίζει ποια ακίνητα θέλει να αγοράσει τελικά, τα οποία και μοσχοπουλάει σε υπερβολικές τιμές, εκμεταλλευόμενη την έλλειψη που η ίδια προκάλεσε. Όσα ακίνητα δεν κατάφεραν να πουληθούν, απλά δεν αγοράζονται από την εταιρεία αυτή, με τον ιδιοκτήτη να μένει χωρίς αγοραστή, και με την τιμή του ακινήτου να υποχωρεί σταδιακά. Μοναδική παρηγοριά, η προκαταβολή που μένει στον ιδιοκτήτη, μαζί φυσικά με το απούλητο ακίνητο.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία από ανθρώπους της αγοράς, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έγιναν πάνω από 300 ακυρώσεις αγοραπωλησιών!

Το θέμα αυτό είναι πολύ καλά καλυμμένο, με πολλούς ιδιοκτήτες να σπάνε σιγά σιγά την σιωπή τους γύρω από αυτό το ζήτημα. Τέτοιος ήταν ο αριθμός ιδιοκτητών που προσέγγισαν τις διωκτικές αρχές, που ήδη ετοιμάζεται δικογραφία για την συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ παράλληλα έρευνα διεξάγεται από την Εισαγγελία Αθηνών. Αυτά που απασχολούν τις διωκτικές αρχές είναι η νομιμότητα του τρόπου συναλλαγών, αλλά και του τρόπου απόκτησης των κεφαλαίων αγοράς από την εταιρεία. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην αγορά ακινήτων τον τελευταίο χρόνο, που “ερεθίζει” ιδιαίτερα τις διωκτικές αρχές.

Έρευνα επίσης διεξάγεται για τον ρόλο που έχουν στην υπόθεση νεοσύστατες μεσιτικές εταιρείες οι οποίες πλαισιώνουν την κεντρική αγοράστρια εταιρεία. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αγοράστρια εταιρεία, ευθύνες για το ναυάγιο στα συμβόλαια έχουν οι δύο βασικές μεσίτριες εταιρείες οι οποίες προσκόμιζαν τα ακίνητα με ήδη φουσκωμένες τιμές.

Κανείς δεν ξέρει τις προθέσεις της συγκεκριμένης εταιρείας, ενώ κάθε προσπάθεια εύρεσης στοιχείων γύρω από αυτήν περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα. Παράξενο είναι το γεγονός πως η τακτική της εταιρείας αυτής παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες με παλαιότερες τακτικές άλλων εταιρειών, ενώ τοπικοί συνεργάτες της εταιρείας κρατάνε επτασφράγιστο μυστικό κάθε τι γύρω από την εταιρεία, το προσωπικό, τους ιδιοκτήτες αλλά και τον τρόπο που βρίσκει η εταιρεία τα κεφάλαια για τις προκαταβολές αλλά και την αγορά των ακινήτων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι του θέματος έχουν επιληφθεί οι ελληνικές διωκτικές αρχές, μετά τη σωρεία καταγγελιών από ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ αναμένουμε σύντομα την υπόθεση να ακολουθεί το δρόμο της δικαιοσύνης. Η συντακτική ομάδα του Variety έχει στην διάθεση της όλα τα απαραίτητα στοιχεία (ονόματα, διευθύνσεις κτλ) διαθέσιμα προς κάθε έννομο ενδιαφερόμενο.