Δοκιμασία διαρκείας για τη μετοχή της Folli Follie στο Χρηματιστήριο

0
36

Του Νίκου Χρυσικόπουλου (πηγή www.capital.gr)

Σχεδόν τίποτε δεν προϊδέαζε στην αρχή του 2018 ότι η εφετινή χρονιά θα ήταν η χειρότερη χρηματιστηριακά της τελευταίας 10ετίας – τουλάχιστον – για τη μετοχή της FF Group. Πέρυσι τον Νοέμβριο ξεκινούσε η διαπραγμάτευση στο SIX των ομολογιών που εξέδωσε η εταιρεία, με κουπόνι 3,25%, μέσω των οποίων άντλησε 150 εκατ. ελβετικά φράγκα, ενώ η χρονιά έκλεινε με άνοδο  πωλήσεων 1,4 δισ. ευρώ (+6%), EBITDA 295 εκατ.ευρώ και ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, όπως ανακοινώθηκε αργότερα.

Κι όμως, από την αρχή του έτους η μετοχή της FF Group ξεκίνησε να εμφανίζει χαρακτηριστική αδυναμία να διατηρήσει τα επίπεδα που είχε προσεγγίσει. Από τα 19 ευρώ αρχή του έτους, στο τέλος Απριλίου ο τίτλος έφθασε στα 15,6 ευρώ,υποχωρώντας κατά -18%, όταν ο Γενικός Δείκτης στο ίδιο διάστημα εμφάνιζε κέρδη 4,8%.

Η δημοσιοποίηση του ισολογισμού στο τέλος του περασμένου Απριλίου (26/4) δεν έδειξε κάτι διαφορετικό από ότι συνήθως για τον όμιλο που πάντοτε αντιμετώπιζε επιφυλάξεις από μερίδα αναλυτών για τις ελεύθερες ταμειακές ροές που πραγματοποιούσε. Επιφυλάξεις οι οποίες είχαν διατυπωθεί από αναλυτές στο conference call του 9μηνου 2017, με τη διοίκηση να επιχειρεί τότε να κατευνάσει τους προβληματισμούς…

Όταν ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα 2017, οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 1,4 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση σε ποσοστό 6%. Ο όμιλος εμφάνισε κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων EBITDA της τάξης των 295 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 215,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις δημοσιοποιημένες λογιστικές καταστάσεις τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ανήλθαν σε 446,3 εκατ ευρώ ενώ οι εισροές από λειτουργικές και επενδυτικές δραστηριότητες ήταν αρνητικές και διαμορφώθηκαν σε 21 εκατ. ευρώ και 29 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Στον ισολογισμό επίσης καταγράφονταν εισροές ύψους 168 εκατ. ευρώ από χρηματοδοτικές δραστηριότητες.

Το θέμα του cash flow

Όπως εξηγούν αναλυτές, το θέμα των ελεύθερων ταμειακών ροών αποτελούσε πάντοτε σημείο τριβής για την FF Group. Μερίδα αυτών επανειλημμένως εξέφραζε επιφυλάξεις για την απουσία μερισμάτων και τις αδύναμες ελεύθερες ταμειακές ροές, παρά την επίτευξη ισχυρών κερδών, λόγω των επίμονα υψηλών αναγκών κεφαλαίων κίνησης, καθώς και για την αύξηση του δανεισμού. Άλλοι σημείωναν πως δεν ήταν παράξενο για μια εμπορική εταιρεία που διεκδικεί μερίδια αγοράς στην πιο απαιτητική αγορά του πλανήτη, την Κίνα, σε συνδυασμό με τις συναλλαγματικές επιπτώσεις, να πλήττεται σε επίπεδο ταμειακών ροών. Επιπλέον, η εταιρεία είχε συχνά εξηγήσει πως οι αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές οφείλονται στο επιχειρηματικό μοντέλο χονδρικής του ομίλου, που βασίζεται σημαντικά στο κεφάλαιο κίνησης.

Αυτό που άλλαξε, ωστόσο, άρδην την εικόνα ήταν το περιβόητο report του αμερικανικού “activist short” επενδυτικού κεφαλαίου Quintessential Capital Management (QCM) που, μεταξύ άλλων, εκτός του ότι έθεσε εν αμφιβόλω την ορθότητα ορισμένων βασικών οικονομικών στοιχείων της εταιρείας, εστίασε στον αριθμό των σημείων πώλησης της Folli Follie, ιδιαίτερα στην Κίνα, καθώς και στο θέμα των ορκωτών ελεγκτών της FF Group Sourcing Limited, θυγατρικής στο Hong Kong που ενοποιεί όλες τις συμμετοχές στην Ασία και που γίνεται audited από την Chung and Partners Ltd. και όχι από κάποια εταιρεία που μπορεί να “σηκώσει” τον έλεγχο μιας δραστηριότητας του μεγέθους που πραγματοποιεί στην Κίνα η FF.

-61% από την αρχή του έτους

Ο αντίκτυπος του report ήταν καταστροφικός για τη μετοχή που μέσα σε δύο συνεδριάσεις, την περασμένη Παρασκευή 4/5 και χθες 7/5 “έχασε” χρηματιστηριακή αξία της τάξης των 500 εκατ.ευρώ.  την Παρασκευή ο όγκος των συναλλαγών έφθασε στα 1,1 εκατ. μετοχές και χθες τα 2 εκατ. μετοχές. Πλέον, η μετοχή έχει χάσει το 61% της αξίας της από την αρχή του έτους και ο όμιλος FF Group αποτιμάται στο ελληνικό Χρηματιστήριο στα 503 εκατ.ευρώ.

Με τα δύο διαδοχικά -30% στο ταμπλό, ο τίτλος έχει υποχωρήσει στα 7,52 ευρώ. Δηλαδή σε επίπεδα Φθινοπώρου 2012, όταν είχε αρχίσει να ανακάμπτει από μια επίπονη πτώση που είχε ανακοπεί στα 3,19 ευρώ (Μάιος 2012), στον απόηχο των καταστροφικών τότε σεναρίων περί Grexit.

Η σημερινή συνεδρίαση ίσως αποδειχθεί κρισιμότερη όλων, καθώς θα αποδειχθεί (έπειτα από δύο ημέρες έκτασης των πωλητών) εάν και σε ποιο βαθμό μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση. Χθες η προσπάθεια αυτή δεν ήταν επιτυχής, ενώ ως πωλητές εμφανίστηκαν και θεσμικά κεφάλαια που μόλις πριν ένα χρόνο είχαν συμμετάσχει στο placement της εταιρείας στα 20 ευρώ (το Μάιο του 2017 για περίπου το 1,7% της εταιρείας).

Που μπορεί να σταματήσει η πτώση του τίτλου; Ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια. Το βέβαιο είναι πως η αντιπαράθεση που μόλις ξεκίνησε θα συνεχιστεί, δημιουργώντας ακραία μεταβλητότητα για τη μετοχή. Για το λόγο αυτό, η IBG ανέστειλε την αξιολόγηση της μετοχής και η Beta έθεσε υπό αναθεώρηση τιμή-στόχο και σύσταση.

Πλέον η αγορά επιθυμεί να δει χειροπιαστές κινήσεις αντιμετώπισης της κρίσης από τους επικεφαλής του ομίλου. Μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση είναι η τοποθέτηση έως την Τετάρτη μιας εκ των “Big 4” ελεγκτικών εταιρειών προκειμένου να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητος οικονομικός έλεγχος στην εταιρεία. Περαιτέρω, ηδημοσιοποίηση των σημείων πώλησης (POS) επέτρεψε να δοθεί μια σαφής εικόνα για το δίκτυο, ενώ αναμένεται, όπως έχει προαναγγελθεί η λήψη νομικών μέτρων προστασίας.

Την ίδια στιγμή, με δηλώσεις του ο Gabriel Grego, επικεφαλής του QCM συνεχίζει να επιμένει στις καταστροφολογικές θέσεις του για την FF Group. Παρόλα αυτά, βρήκε χρόνο με νέο μήνυμα στο twitter να… επαινέσει την ελληνική Κεφαλαιαγορά (σ.σ. η οποία έχει δεχθεί κριτική για τους χειρισμούς της στην υπόθεση από συγκεκριμένα εγχώρια μέτωπα για συγκεκριμένους λόγους…) για την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε.

Πηγή : http://www.capital.gr/epixeiriseis/3290700/dokimasia-diarkeias-gia-ti-metoxi-tis-folli-follie-sto-xrimatistirio