Η Μέρκελ θέλει να αποτραπεί έξοδος άλλων χωρών από την ΕΕ

0
103
Βερολίνo
Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητεί βηματισμό μετά την κάλπη για Brexit, και η Μέρκελ ετοιμάζεται για συνάντηση με τον Ολάντ, το Βερολίνο υπογραμμίζει με κάθε δυνατή έμφαση ότι το σημαντικότερο είναι να μην δοθεί «κίνητρο» σε άλλες χώρες για αποχώρηση. «Πρέπει να συνδιαβουλευτούν και οι “27”» λέει η γερμανική κυβέρνηση, την ώρα που η Μέρκελ συγκεκριμένα φέρεται να εκφράζει την εκτίμηση πως «οι αγορές ανησυχούν για το εάν η ΕΕ μπορεί να κυβερνηθεί».

Το πρώτο ερώτημα στην παρούσα φάση είναι η ταχύτητα με την οποία θα έρθει το διαζύγιο. Η ΕΕ θέλει η Βρετανία να ξεκινήσει άμεσα με το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας, που ανοίγει τις διαπραγματεύσεις, κάτι που το Λονδίνο δεν βιάζεται να κάνει.

Ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε το μεσημέρι της Δευτέρας, όπως μεταδίδει το Reuters, πως «δεν μπορούν να υπάρξουν άτυπες διαπραγματεύσεις πριν στείλει η Βρετανία ειδοποίηση για το άρθρο 50». «Δεν θέλουμε να υπάρχει μετέωρη κατάσταση» τόνισε.

«Η Γερμανία είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τη δύναμη ενότητας στην Ευρώπη, και όχι να ενθαρρυνθούν άλλες χώρες να αποχωρήσουν» είπε ο εκπρόσωπος, σύφμωνα με το βρετανικό πρακτορείο.

Παράλληλα, το Reuters επικαλείται γνώση των όσων είπε προηγουμένως η Μέρκελ σε κλειστή συνομιλία με στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Το πρακτορείο επικαλείται αναφορές δύο στελεχών που συμμετείχαν στη συνομιλία.

Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, η καγκελάριος φέρεται να είπε ότι οι διεθνείς αγορές «είναι εξαιρετικά ανήσυχες για το ότι πλέον η ΕΕ δεν μπορεί να κυβερνηθεί». «Πρέπει να δράσουμε ώστε να αποτρέψουμε αποχώρηση άλλων χωρών» φέρεται να είπε στη συνάντηση η Μέρκελ.

Σύμφωνα με τα στελέχη, η Μέρκελ φέρεται να εκτίμησεεπίσης πως δεν είναι συγκυρία για να επιδιωχθεί στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και, αντ’ αυτού, η ΕΕ θα έπρεπε να δράσει για ανησυχίες του κοινού όπως η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας.