Η Σκάλα του Μιλάνο επιστρέφει δωρεά 3 εκατ. στη Σαουδική Αραβία

0
109

Μετά τις αντιδράσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών.

Η Σκάλα του Μιλάνο αποφάσισε να επιστρέψει περί τα 3 εκατ. δολάρια στη Σαουδική Αραβία, μετά τις αντιδράσεις που πυροδότησε η δημοσιοποίηση συμφωνίας βάσει της οποίας ο υπουργός Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας θα αποκτούσε κατόπιν της δωρεάς θέση μέλους στο ΔΣ του Θεάτρου.

«Θα επιστρέψουμε τα χρήματα στους Σαουδάραβες» δήλωσε ο δήμαρχος του Μιλάνου και πρόεδρος της La Scala, Τζουζέπε Σάλα, διευκρινίζοντας ότι το ΔΣ, που συνήλθε τη Δευτέρα, εξέδωσε την απόφαση «ομόφωνα», αρνούμενος ωστόσο, να αποκλείσει την πιθανότητα μελλοντικών συνομιλιών με το Ριάντ. «Θα δούμε εάν υπάρχουν άλλες ευκαιρίες για συνεργασία, ξεκινώντας τις συζητήσεις από μηδενική βάση» πρόσθεσε.

Η συμφωνία με το Ριάντ αφορούσε συνολική χρηματοδότηση ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, εκ των οποίων τα 3 εκατομμύρια, που έχουν ήδη καταβληθεί, θα επιστραφούν.

ASSOCIATED PRESS
Στο κέντρο ο δήμαρχος του Μιλάνο και και πρόεδρος της La Scala, Τζουζέπε Σάλα. 

Στις αρχές Μαρτίου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της La Scala, Αλεξάντερ Περέιρα επιβεβαίωσε ότι βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση μια τέτοιου τύπου χρηματοδότηση, μετά τις επαφές που είχε με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και τον πετρελαϊκό κολοσσό Aramco. Σύμφωνα με τον ίδιο, επρόκειτο για πρόταση του προέδρου της επαρχίας της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα.

Σύμφωνα με τον Guardianο Τζουζέπε Σάλα δήλωσε ότι ο Περέιρα ενήργησε «καλή τη πίστει» όσον αφορά την αναζήτηση χορηγών, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ήταν αφελής.

Από την πλευρά του, ο Περέιρα δήλωσε ότι το σχέδιο χρηματοδότησης της διάσημης όπερας από τη Σαουδική Αραβία ήταν σε γνώση τόσο του Σάλα, όσο και του υπουργού Πολιτισμού της Ιταλίας, Αλμπέρτο Μπονιζόλι.

Σημειώνεται ότι, η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, άλλαξε τα δεδομένα, καθώς οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και πολιτικοί, ακόμη και από το κόμμα της Λέγκα, υποστήριξαν ότι η La Scala, από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς της Ιταλίας, πρέπει να σνομπάρει τα δολάρια της Σαουδικής Αραβίας.

«Μπορείς να παίρνεις χρήμα, αλλά όχι από οποιονδήποτε, business is business, αλλά υπάρχει ένα όριο, είτε πρόκειται για την Κίνα, είτε για τη Σαουδική Αραβία» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι.

Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-skala-toe-milano-epistrefei-dorea-3-ekat-ste-saoedike-aravia_gr_5c90a9f2e4b04ed2c1adfb49?utm_hp_ref=gr-culture