«Κοντά» σε συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια

0
64
Αθήνα

Μέχρι τις 07:00 το πρωί της Δευτέρας συνεχίστηκε η νέα μαραθώνια συνάντηση της κυβέρνησης με το κουαρτέτο (οι διαπραγματεύσεις άρχισαν περίπου στις 22:00 το βράδυ της Κυριακής), χωρίς να έχει κλείσει η συμφωνία, αλλά με την ελληνική πλευρά να μιλά για πρόοδο.

«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα “κόκκινα” δάνεια, αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία» ανέφερε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, βγαίνοντας από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ο υπουργος ανέφερε ότι το ραντεβού με τους θεσμούς ανανεώθηκε για τις 15:00 και επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει εντός της ημέρας, καθώς την Τρίτη φεύγουν οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Πρόσθεσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για το φορολογικό και πως το μεσημέρι θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια.

«Είμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της λίστας των φορολογικών μέτρων. Μένουν ορισμένες λεπτομέρειες. Το αφορολόγητο των 9.100 ευρώ δεν το συζητάμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση» δήλωσε από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, βγαίνοντας από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών.

«Έχουμε φτάσει κοντά» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πορεία της διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια.

Νωρίτερα η νύχτα είχε κυλήσει ως εξής, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος:

Απόσταση ΕΕ-ΔΝΤ στις 00.30

Συνοψίζοντας το ραντεβού για τα δημοσιονομικά κορυφαίος παράγοντας της διαπραγμάτευσης σημείωσε τα εξής:

 • Τα μέτρα θα είναι τα ίδια αλλά υπάρχουν διαφορές στο πως ΕΕ και ΔΝΤ  αποτιμούν την απόδοσή τους
 • Το ΔΝΤ δεν έχει προδιάθεση συμφωνίας. Λένε ότι η απόδοση των μέτρων θα είναι μικρότερη.
 • Η κυβέρνηση δεν συζητά μείωση του αφορολόγητου κάτω από τις 9.100 ευρώ.
 • Αναμενόμενη η δήλωση Σόιμπλε.

Διαφωνία στο Ασφαλιστικό στις 02.30

Μετά το ραντεβού του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο (στις 02.30 τα ξημερώματα) έγινε γνωστό ότι παραμένει το ζήτημα με τις επικουρικές συντάξεις.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι δεν έκλεισε το Ασφαλιστικό. Εξήγησε ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στις επικουρικές συντάξεις. Ανέφερε ότι ενδεχομένως να γίνουν νέες προσπάθειες τις πρωινές ώρες, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου επαφών. «Η νύχτα είναι ακόμα νέα» ανέφερε και δεν απέκλεισε νέο ραντεβού του Υπουργού με το κουαρτέτο την Δευτέρα.

Ζήτημα προσλήψεων στις 03.30

Αμέσως μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Βερναρδάκη με το κουαρτέτο, κορυφαίος παράγοντας που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ανέφερε:

 • Συμφωνήθηκε να ισχύσει εφέτος ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε  πέντε αποχωρήσεις
 • Υπάρχει δυνατότητα για περίπου 6.500  από προηγούμενα έτη οι οποίες δεν έγιναν
 • Του χρόνου θα ισχύει ο κανόνας 1 προς 4 και θα βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο
 • Από τον κανόνα αυτό εξαιρούνται οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις (το 2015, 1.500 οι οποίοι δικαιώθηκαν δικαστικά δεν θεωρούνται προσλήψεις)
 • Στην Υγεία, για παράδειγμα, οι ευρωπαϊκές αποφάσεις προσφέρουν δυνατότητες για προσλήψεις. Παραδείγματος χάριν οι ώρες εργασίας αντί για 75 που δουλεύουν οι γιατροί πρέπει να είναι 45. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε νέες προσλήψεις, ανέφερε η ίδια πηγή
 • Συμφωνήθηκε να υπάρξει ξεχωριστό κονδύλι το οποίο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν για Υγεία και Παιδεια
 • Τα ειδικά Μισθολόγια πάνε στη  δεύτερη αξιολόγηση. «Είμαστε έτοιμοι για τα μισθολόγια των πανεπιστημιακών» σημείωσε η ίδια πηγή

«Κόκκινα» δάνεια στις 06.00

Λίγο μετά τις 06.00 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε το ραντεβού για τα κόκκινα δάνεια και αποχώρησε ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Πηγή: http://news.in.gr