«Μπλακ άουτ» για το ασφαλιστικό: Δείτε ποιοι απεργούν σήμερα και αύριο

0
69

Δεμένα στα λιμάνια τα πλοία – Ακινητοποιούνται σήμερα και το Σάββατο μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ και προαστιακός στην Αθήνα.

Απεργιακό «μπλακ άουτ» σε δημόσιο και ιδιωτικό φορέα, αλλά και στις μεταφορές, αποφάσισαν οι συνδικαλιστικοί φορείς, αντιδρώντας στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σήμερα Παρασκευή αλλά και το Σάββατο, η χώρα παραλύει σχεδόν σε όλους τους τομείς του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία προκήρυξε τετραήμερη απεργιακή κινητοποίηση – μέχρι την Τρίτη – γεγονός που σημαίνει ότι χιλιάδες πολίτες θα εγκλωβιστούν μακριά από τα νησιά, στα οποία είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν, ενώ πρόβλημα θα δημιουργηθεί και με τους τουρίστες. Εκτός της ΠΝΟ, 48ωρη απεργία (Παρασκευή και Σάββατο) ανακοίνωσαν τόσο η ΑΔΕΔΥ, όσο και η ΓΣΕΕ, ενώ δεν θα κινηθούν οι συρμοί στο μετρό, στον ηλεκτρικό, στον προαστιακό, στο τραμ, καθώς και τα λεωφορεία, προκαλώντας ένα απέραντο χάος ιδιαίτερα στην Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα, τετραήμερη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από την Παρασκευή στις 6 το πρωί έως τις 6 το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου, αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Στελέχη της ΠΝΟ ανέφεραν ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις που γίνονται με αφορμή την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη βουλή και στις οποίες ενσωματώνεται και ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς με συμμετοχή των Ελλήνων ναυτικών στην 24ωρη κινητοποίηση της ΓΣΕΕ την Κυριακή 8 Μαΐου, θα έχουν προοπτική κλιμάκωσης.

Η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της έχει τονίσει ότι «το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που έχει κατατεθεί στις Επιτροπές της Βουλής για επεξεργασία περιέχει δυσμενέστερες ρυθμίσεις αφού διευρύνεται και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και εντάσσονται στη νέα του διευρυμένη μορφή του τα Ταμεία Πρόνοιας των Ναυτικών (Αξιωματικών και Κατωτέρω Πληρωμάτων) τα οποία, είναι πλέον ή βέβαιον ότι θα απωλέσουν πλήρως τα αποθεματικά τους και από υγιή αυτοτελή ταμεία, που είναι σήμερα, θα καταλήξουν, μαζί με τα υπόλοιπα ομοειδή ταμεία που εντάσσονται στον νέο φορέα, σε ένα νέο ελλειμματικό τέρας».

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να περάσει στην ελληνική κοινωνία και η κυβέρνηση θα πρέπει να το πάρει άμεσα πίσω», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς και προσέθεσε ότι η «συγκεκριμένη ρύθμιση δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο ναυτικό επάγγελμα και τους συνταξιούχους ναυτικούς».

Ακινητοποιούνται μετρό, τραμ και ηλεκτρικός

Χωρίς Μέσα Μεταφοράς για 48 ώρες θα παραμείνει η Αθήνα την Παρασκευή και το Σάββατο , λόγω της απεργίας των εργαζομένων σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, προαστιακό, τρόλεϊ και λεωφορεία, εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό στη Βουλή.

Επίσης, οι οδηγοί και οι υπάλληλοι στα λεωφορεία έχουν ανακοινώσει στάσεις εργασίας για την Κυριακή, από την έναρξη της πρωινής βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ, έως τη λήξη της βάρδιας.

«Νεκρώνει» ο Δημόσιος τομέας Παρασκευή και Σάββατο

Η ΑΔΕΔΥ από την πλευρά της ανακοίνωσε διήμερη απεργιακή κινητοποίηση, η οποία θα ξεκινήσει την Παρασκευή και θα συνεχιστεί το Σάββατο, ενώ η ηγεσία του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων, καλεί σε μαζική παρουσία τους εργαζόμενους, στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα.

Πηγή: protothema.gr