Πεπόνι vs καρπούζι: Η μάχη του καλοκαιριού

0
198

Από την αρχή ως το τέλος του καλοκαιριού, μιλώντας για φρούτα, το μυαλό μας πάει σίγουρα στο καρπούζι και στο πεπόνι. Και τα δύο μας προσφέρουν πλήθος συστατικών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και… φυσικά πολύ νερό. Ποιο όμως υπερτερεί στη διατροφική μάχη;

Για πολλούς το καρπούζι και το πεπόνι θεωρούνται παχυντικά, καθώς συχνά η γλυκιά τους γεύση τα έχει κατατάξει αδίκως σε αυτή την κατηγορία φρούτων. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν έχουν πολλές θερμίδες γιατί περιέχουν πολύ νερό. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Πεπόνι

Το πεπόνι, όπως και όλα τα φρούτα, λόγω των φυσικών σακχάρων του μας δίνει ενέργεια. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε κάλιο, ένα μέταλλο απαραίτητο για την υγεία της καρδιάς και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, το οποίο δυστυχώς το καλοκαίρι χάνεται εν αφθονία με τον ιδρώτα. Ακόμη είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη C και το β-καροτένιο, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και στην προστασία του από καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου. Επιπλέον, περιέχει υψηλά ποσά αδενοσίνης, μιας ουσίας με αντιπηκτικές ιδιότητες που δρα προστατευτικά ενάντια στα εγκεφαλικά επεισόδια. Τέλος, στα θρεπτικά συστατικά του πεπονιού περιλαμβάνεται και η βιταμίνη Β6, που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Καρπούζι

Το καρπούζι μάς δίνει επίσης ενέργεια και περιέχει σημαντικές ποσότητες καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Α, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό συμβάλλει στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, ένα συστατικό που ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και έχει συνδεθεί από πολλές μελέτες με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου και ειδικότερα καρκίνου του προστάτη. Χαρακτηριστικό του λευκού τμήματος ανάμεσα στην κόκκινη σάρκα και στη φλούδα του καρπουζιού είναι ότι περιέχει την ουσία κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στο σώμα σε αργινίνη, η οποία συγκαταλέγεται στα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων και στη βελτίωση της κυκλοφορίας.

Τι είναι καλύτερο; Συγκριτικός πίνακας θρεπτικών συστατικών

Στη μεταξύ τους σύγκριση θα δίναμε ένα ελαφρύ προβάδισμα στο πεπόνι. Υπερτερεί σημαντικά σε κάλιο, που χρειαζόμαστε το καλοκαίρι γιατί το χάνουμε μέσω του ιδρώτα. Παράλληλα, έχει περισσότερες φυτικές ίνες, καθώς επίσης βιταμίνη C και φυλικό οξύ.  Οσον αφορά το θερμιδικό τους περιεχόμενο, είναι χαμηλό και σχεδόν ισάξιο. Εάν καταναλωθούν σε «ελεγχόμενη» ποσότητα, τόσο το καρπούζι όσο και το πεπόνι έχουν να μας προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με χαμηλό ενεργειακό «κόστος».

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, MSc, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής, διευθυντή του διατροφικού portal και της επιστημονικής ομάδας «Νέα Διατροφής».

 

Πηγή: http://www.vita.gr/diatrofi/article/36613/peponi-vs-karpoyzi-h-maxh-toy-kalokairioy/