Με πρώην υπουργούς κυβερνήσεών του και γνωστό επιχειρηματία συζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο

0
34

O Αλέξης Τσίπρας θέλει να δρομολογήσει τον διάλογο για το προοδευτικό μέτωπο.

Το άνοιγμα στον χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς αποτελεί το πολιτικό επίδικο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα συνεδριάσει την Κυριακή. Ταυτόχρονα το κόμμα οργανώνεται ενόψει των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να ανακοινωθούν τα πρώτα ονόματα υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ουσιαστικά θα είναι οι υποψήφιοι που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή νυν ευρωβουλευτές και βουλευτές ή πολιτικά στελέχη του κόμματος. Δεν θα περιλαμβάνονται προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου με τις οποίες έχουν ξεκινήσει συζητήσεις. Ανάμεσα σε αυτές λέγεται ότι είναι πρώην υπουργοί κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακούγεται και το επώνυμο μίας από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές οικογένειες της Ελλάδας.

Αυτό που ενδιαφέρει τον Αλέξη Τσίπρα σε αυτή την φάση είναι να δρομολογήσει τον διάλογο για το προοδευτικό μέτωπο στο πλαίσιο των ευρωεκλογών. Παρά την αρνητική στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι θα υπάρξει ένας «αστερισμός» από τον προοδευτικό χώρο που θα συμμετάσχει στον διάλογο. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στους «ενδιάμεσους χώρους» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, όπου βρίσκονται μικρότερα κόμματα (π.χ. η ΔΗΜΑΡ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα συμμετέχει στον διάλογο), προσωπικότητες και κινήσεις πολιτών (με πιο πρόσφατη την «Γέφυρα»).

Αυτό θα είναι και το πολιτικό στίγμα της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές: η ενότητα του προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Με αυτή την ατζέντα υπήρξε και η δημόσια πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα η οποία συνεχίζει να ανατέμνει το πολιτικό σκηνικό.

Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr/entry/syriza-euroekloges-ypourgoi-pasok-epixeirimatias_gr_5c7803e0e4b010e7c564e813?ncid=other_trending_qeesnbnu0l8&utm_campaign=trending