Η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να χαιρετίστηκε διεθνώς ως μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια, και ο Αλέξης Τσίπρας να επαινέθηκε από μεγάλη μερίδα του παγκόσμιου τύπου ως βαλκάνιος ειρηνοποιός, εντούτοις η απόφαση εντός της Ελλάδας άρχισε να δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις.
Προς το παρόν, η μοναδική «απώλεια» σε κοινοβουλευτικό επίπεδο υπήρξε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος διεγράφη από το κόμμα του επειδή στήριξε την πρόταση μομφής της ΝΔ. Ωστόσο, υπόγειες και παρασκηνιακές κινήσεις σε όλα τα κόμματα δείχνουν ότι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.
Καταρχήν το ημερολόγιο: Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, μιλώντας στη βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση που είχε καταθέσει η ΝΔ, επανέλαβε ότι ο ίδιος και το κόμμα του θα καταψηφίσουν την συμφωνία όταν έρθει προς κύρωση στη βουλή.
Και πότε θα έρθει στην ελληνική βουλή προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών; Περί τα τέλη του χρόνου. Συγκεκριμένα, το πρώτο άρθρο της Συμφωνίας αναφέρει ότι η ΠΓΔΜ θα πρέπει να κυρώσει στο Κοινοβούλιό της τη Συμφωνία, να κάνει δημοψήφισμα επ’ αυτής και να ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις «έως το τέλος του 2018» (Αρθρο 1§4ε). Μόλις γίνουν αυτά, η Ελλάδα «θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση τη Συμφωνία» (Αρθρο 1§4ζ).
«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, όπως έχουμε δημόσια δεσμευτεί, θα είναι αρνητική όχι μόνο με την ψήφο, αλλά και με οποιονδήποτε τρόπο μπορέσουμε, ώστε αυτήν τη συμφωνία να μην την επικυρώσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο», είπε ο κ. Καμμένος στη βουλή και αυτό σημαίνει ότι στα τέλη του 2018 οι ΑΝΕΛ ή θα επιχειρήσουν να ρίξουν την κυβέρνηση πριν κυρώσει την συμφωνία με τα Σκόπια ή θα καταψηφίσουν και θα πέσει η κυβέρνηση.
Ενα υπαρκτό σενάριο είναι, κατά συνέπεια, η κυβέρνηση να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές εξαιτίας της συμφωνίας με τα Σκόπια. Ενδεχόμενο παραμένει, ωστόσο, το γεγονός να υπερψηφίσει την συμφωνία το Ποτάμι, όπως εξάλλου δηλώνει ο επικεφαλής της Σταύρος Θεοδωράκης. Σήμερα, ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι έχουν αθροιστικά 151 βουλευτές. Αν επομένως οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν την συμφωνία και προκαλέσουν κυβερνητική κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δύο επιλογές: ή να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές ή να αναζητήσει νέες κυβερνητικές συμμαχίες στην κεντροαριστερά και στο Ποτάμι.
«Στους μήνες που θα έρθουν, θα είμαστε δυναμικά παρόντες στη μάχη για να υπάρξει η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα. Αλλά σε αυτόν τον αγώνα, δεν θα είμαστε βολικοί για κανέναν», είπε, σε μια αποστροφή του λόγου του στη βουλή, κατά την συζήτηση της πρότασης μομφής, ο Σταύρος Θεοδωράκης, προαναγγέλοντας, ουσιαστικά, τις πολιτικές εξελίξεις που θα προκληθούν ως τα τέλη του 2018 ή το αργότερο στις αρχές του 2019, αρκετούς μήνες πριν τις ευρωκλογές του Μαίου 2019, οι οποίες δεν αποκλείεται να συμπέσουν με τις εθνικές εκλογές.
Θα συνεργαστεί ο Σταύρος Θεοδωράκης με τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα παραμείνουν όλοι οι βουλευτές στο Ποτάμι για να υπάρξει η πλειοψηφία των 151 βουλευτών; Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και οι εξελίξεις των επόμενων μηνών προμηνύονται καυτές.
Αγνωστο αν θα πάει ο Καμμένος στο ΝΑΤΟ
Από το βράδυ του Σαββάτου το κόμμα των ΑΝΕΛ βρίσκεται σε δίνη. Ηδη ένας βουλευτής διεγράφη γιατί ψήφισε υπέρ της πρότασης μομφής, ενώ στελέχη του κόμματος παραιτούνται καταλογίζοντας οπισθοχώρηση στον Πάνο Καμμένο για το θέμα Σκιοπίων.
Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον έχει αν ο Πάνος Καμμένος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ για την πρόσκληση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ή αν θα είναι απών και στη θέση του θα πάει ο αναπληρωτής υπουργός Φώτης Κουβέλης που χαρακτήρισε τη συμφωνία ιδιαιτέρως θετική.
ΠΗΓΗ: www.iefimerida.gr