Προστασία πρώτης κατοικίας με επιδότηση στέγασης και δανείου

0
48

Το σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας με την επιδότηση στέγασης και την επιδότηση  του δανείου, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό.

Παράλληλα έκανε εμμέσως πλην σαφώς συστάσεις στον Παύλο Πολάκη λέγοντας «να συνεχίσετε αφοσιωμένοι στους μεγάλους στόχους που έχουμε και τους πετυχαίνουμε. Και να μην παρασύρεστε σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος για να θολώσει τα νερά». Σημειώνεται ότι η ομιλία του πρωθυπουργού δεν είχε καμία επιθετικότητα προς την αντιπολίτευση – άλλωστε αναφέρθηκε ονομαστικά στη ΝΔ μόλις μία φορά…

Τα Media

Αντίθετα, στο στόχαστρο του Αλ. Τσίπρα βρέθηκαν τα μηντιακά συγκροτήματα με τα θαλασσοδάνειά που έχουν λάβει. Ο πρωθυπουργός μίλησε για το «κοινωνικό κράτος με επίκεντρο το παιδί» και πρόσθεσε εμφατικά: «Βέβαια αυτά δεν θα τα διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των κρατικοδίαιτων κυριακάτικων εφημερίδων. Δηλαδή των εφημερίδων που ζουν από θαλασσοδάνεια που ποτέ δεν ελέγχθηκαν από τους ιθύνοντες του τραπεζικού μας συστήματος. Αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνουν ορισμένοι, που επιμένουν να μη κατανοούν και το γιατί οι δημοσκοπήσεις των ίδιων μέσων αστοχούν, είναι ότι όλα αυτά αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Συμπολίτες μας, οι οποίοι στη πλειοψηφία τους βρίσκονται έξω από τα ραντάρ του πολιτικού συστήματο,ς αλλά και των μετρήσεων. Και αυτοί οι συμπολίτες μας, δεν περιμένουν να διαβάσουν τα πρωτοσέλιδα».

Εκλογές τον Οκτώβριο

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα αναφερόμενος στην συνταγματική αναθεώρηση τόνισε ότι «στις εθνικές εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη, ο ελληνικός λαός θα γνωρίζει ότι αν δώσει μια ισχυρή πλειοψηφία στις δυνάμεις του προοδευτικού πόλου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα παραπάνω θα αλλάξουν στο Σύνταγμα. Η χώρα θα αποκτήσει ένα ακόμη πιο προοδευτικό και προστατευτικό για τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά Σύνταγμα. Συνεπώς θα είναι και αυτό ένα από τα διακυβεύματα της επόμενης αναμέτρησης».

Δύο άξονες προστασίας

Αναφερόμενος στο «αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας της πρώτης κατοικίας» ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η πολιτική αυτή κινείται γύρω από δύο βασικούς άξονες» συνολικού κόστους 500 εκατ. ευρώ

1) το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ το οποίο αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους. Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στο επίδομα στέγασης το παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του επιδόματος.

2) την επιδότηση δανείου, που σε γενικούς άξονες συμφωνήθηκε με τις τράπεζες. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πρόκειται για «ένα πρόγραμμα που αφορά νοικοκυριά με κόκκινα δάνεια και σκοπεύει τόσο στην εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα όσο επίσης και στην στήριξη του τραπεζικού συστήματος, στην μεγάλη κοινωνική προσπάθεια για την μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων».

Το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά και 460.000 άτομα. Με βάση το πρόγραμμα αυτό το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιδοτεί τη δόση του δανείου ενώ οι τράπεζες αναλαμβάνουν να αξιοποιήσουν το σύνολο των εργαλείων που έχουν στη διάθεση τους για τη μείωση της δόσης, δηλαδή την μείωση επιτοκίου, την επιμήκυνση του δανείου και όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα εργαλεία που τους παρέχουν οι διεθνείς κανόνες και η εσωτερική νομοθεσία.

Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr/entry/prostasia-protes-katoikias-me-epidotese-steyases-kai-daneioe_gr_5c6d4238e4b0e2f4d8a1248d?ncid=other_topnaventr_coabgdcpxri&utm_campaign=topnav