Σκληρό παζάρι στις Βρυξέλλες, η Τουρκία επιμένει σε άνοιγμα κεφαλαίων

0
64
Βρυξέλλες

Με κείμενο κοινών θέσεων ανά χείρας οι ηγέτες των «28» απέναντι στον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου την Παρασκευή στο τραπέζι της Συνόδου για το προσφυγικό, που δεν κρύβουν ότι οι οι συνομιλίες «σίγουρα δεν θα είναι εύκολες». Λίγο πριν την τελική συνάντηση του διημέρου, η τουρκική πλευρά διαμηνύει ότι επιμένει στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση και αφήνει ανοικτό το εάν θα συμφωνήσει με όλα τα σημεία της ευρωπαϊκής θέσης.

«Ελπίζουμε σε κοινό έδαφος» λέει ο Αχμέτ Νταβούτογλου προσερχόμενος στην πρώτη συνάντηση με Τουσκ, Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της προεδρεύουσας της ΕΕ Μαρκ Ρούτε.

Το περιεχόμενο της κοινής θέσης στην οποία κατέληξαν μεταξύ τους οι «28» την Πέμπτη κινείται πολύ κοντά στις γραμμές της θέσης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Οι μέχρι τώρα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν το κείμενο να μην έχει αλλαγές στη διατύπωση του σημείου για την ενταξιακή διαδικασία -δηλαδή υπογραμμίζεται ο σεβασμός του διαπραγματευτικού πλαισίου.

Φτάνοντας το πρωί της Παρασκευής στο χώρο των συναντήσεων, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου περιορίστηκε στο ότι «ευελπιστεί ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία». «Η ΕΕ και η Τουρκία έχουν φυσικά τον ίδιο στόχο, να βοηθήσουμε ιδιαίτερα τους σύρους πρόσφυγες» είπε.

«Δεν παζαρεύουμε για ζητήματα αξιών όπως το προσφυγικό» συμπλήρωσε. Η συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν βρίσκεται σε εξέλιξη πριν τη διαδικασία με τους «28».

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, τούρκος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters ανέφερε πως ο Αχμ.Νταβούτογλου «δεν έχει ακόμη δει τις τελευταίες προτάσεις» της ευρωπαϊκής πλευράς.

«Η Ευρώπη πρέπει να δει τη συνολική εικόνα» υποστήριξε ο τούρκος αξιωματούχος, τονίζοντας πως «δεν είναι σίγουρο» ότι ο τούρκος πρωθυπουργός θα συμφωνήσει σε όλα τα σημεία της ευρωπαϊκής θέσης.

Η τουρκική πλευρά υπογράμμισε πως θα πιέσει συγκεκριμένα για άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές συνομιλίες. «Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες επί της διαδικασίας για πλήρη ένταξη της Τουρκίας, έχουμε ήδη εκπληρώσει τα κριτήρια για άνοιγμα πολλών κεφαλαίων» υποστήριξε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας πως «για αυτό πιστεύουμε ότι υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν για το άνοιγμα αυτών των κεφαλαίων, και αυτή είναι και η προσδοκία μας».

Πηγή: http://news.in.gr/world/article/?aid=1500065607