Τσίπρας για Brexit: Ή θα είναι το ξύπνημα του υπνοβάτη ή η αρχή του τέλους

0
87

Η εκρηκτική άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη αποτελούσε οιωνό της εξέλιξης που προέκυψε με το δημοψήφισμα στη Βρετανία, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του για το Brexit.

«Οι ακραίες πολιτικές της λιτότητας, η αλά καρτ διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, οι φράχτες, η άρνηση επιμερισμού των βαρών είχαν δώσει το σήμα μιας εκτεταμένης κρίσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» εκτίμησε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στους πολίτες είπε ότι πρέπει να αναρωτηθούμε ποια είναι η γενεσιουργός αιτία και ποιος ευθύνεται για τη διάδοση της ακροδεξιάς.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα διχαστικά διλήμματα που χωρίζουν την Ευρώπη στον σώφρονα Βορρά και τον τεμπέλη Νότο προσθέτοντας ότι «το χάσμα διευρύνεται διαρκώς».

«Η αίσθηση της κοινής προοπτικής και του κοινού μέλλοντος δίνουν την θέση τους στη δήθεν ασφάλεια της εθνικής περιχαράκωσης και στον εθνικό απομονωτισμό» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία ή θα είναι το ξύπνημα του υπνοβάτη που πορεύεται στο κενό ή η αρχή του τέλους.

Κατά την άποψη του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στον ευρωσκεπτισκισμό και την ακροδεξιά πρέπει να υψώσουμε ένα φράγμα.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ μια μεγάλη αντεπίθεση των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς και του εθνικισμού» είπε ο κ.Τσίπρας στην τηλεοπτική του παρέμβαση και έκανε αναφορά στην ανάγκη προστασίας της εργασίας, στήριξης του κοινωνικού κράτους, ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, προστασίας ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Όπως αποδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες, εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, ο αλαζονικός λόγος των τεχνοκρατών εξοργίζει τους ευρωπαϊκούς λαούς.

«Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη, για μια Ευρώπη κοινωνική και δημοκρατική» κατέληξε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Πηγή: protothema.gr