Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Σιγά τα αίματα με τις μονομερείς ενέργειες

0
55
Αθήνα
Με αναφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό ξεκίνησε την ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το αγροτικό ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι για πρώτη φορά έγινε ανταλλαγή χαρτών, ενώ μπήκαν στο τραπέζι τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

«Συνεχίζουμε με σύνεση, χωρίς να είμαστε υπεραισιόδοξοι» σημείωσε, εκφράζοντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία του, αν και -όπως υπογράμμισε- όλα εξαρτώνται και από τη στάση της Τουρκίας, την οποία κάλεσε να προσέλθει στο τραπέζι με εποικοδομητική διάθεση.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι στη διάθεση των κομμάτων για πλήρη, αναλυτική και ειλικρινή ενημέρωση.

Αναφερόμενος στο θέμα της συζήτησης, ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε το ενδιαφέρον ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τον αγροτικό τομέα, παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές τους -όπως είπε- υπονόμευσε τον πρωτογενή τομέα.

Το ζήτημα είναι πώς αντιμετωπίζουμε πλέον την κατάσταση, συνέχισε ο πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων με μεγάλο μέρος των πόρων να κατευθύνεται κατευθείαν στις Περιφέρειες για την αξιοποίησή τους.

Στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, τόνισε, είναι η ηλικιακή ανανέωση του κλάδου, αλλά και τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι το 2016 πιστώθηκε στους λογαριασμούς των αγροτών το ποσό των 3,7 δισ. ευρώ, ποσό-ρεκόρ από το τότε που υπάρχει η ΚΑΠ, συνέχισε.

Σχετικά με την φορολόγηση, ο κ. Τσίπρας αντέκρουσε το επιχείρημα της Φώφης Γεννηματά περί υπερφορολόγησης, λέγοντας ότι υλοποιήθηκε αφορολόγητο για πρώτη φορά, το οποίο φτάνει υπό προϋποθέσεις και τα 12.000 ευρώ.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι παλαιότερα υπήρχε ενιαίος φορολογικός συντελεστής, πράγμα που ευνοούσε τους έχοντες.

«Θέλουμε τον συνεργατισμό εργαλείο άσκησης της αγροτικής μας πολιτικής. Δεν θέλουμε τους συνεταιρισμούς δίκτυο πελατειακών σχέσεων, αλλά εργαλείο που θα συμβάλει στο σπάσιμο των καρτέλ» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ειδική παρέμβαση για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά, ανακοίνωσε ότι άμεσα υπογράφεται υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές, επανεξετάζεται η μείωση του ΕΦΚ στο κρασί και του ΕΝΦΙΑ στις αγροτικές εγκαταστάσεις, και η χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.

Στο Ασφαλιστικό είπε ότι υπήρχε δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά το υπουργείο κατάφερε να πετύχει σταδιακή εφαρμογή των νέων εισφορών.

Είπε μάλιστα ότι από την κατώτατη σύνταξη των 145 ευρώ που ίσχυε, με τις νέες διατάξεις η νέα σύνταξη θα φτάσει τα 450 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την Αντιπολίτευση ότι θέλει να εκβιάσει σύγκρουση της κυβέρνησης με τους αγρότες.

«Παρά τις εντάσεις, είμαστε σε ένα διαρκή διάλογο με τους αγρότες, παρά τις διαφωνίες και τις διαφορές, και αυτό χαλά το αφήγημά σας ότι η κυβέρνηση δεν συνομιλεί και είναι απομονωμένη από ένα μεγάλο κίνημα. Δεν σας βγήκε πέρυσι» συνέχισε, κάνοντας λόγο για θράσος απέναντι στα προβλήματα που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν.

«Σιγά τα αίματα, κύριε Μητσοτάκη»

«Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη του ελληνικού λαού, ο κόσμος θυμάται ποιοι είστε και βλέπει τις προσπάθειες που κάνουμε για το χάλι που παραλάβαμε» είπε χαρακτηριστικά.

«Σιγά τα αίματα, κύριε Μητσοτάκη» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις μονομερείς ενέργειες που ανέφερε ότι θα κάνει η ΝΔ στο φορολογικό.

Είδαμε την παλικαριά σας όταν η κυβέρνηση έδωσε το επίδομα τους συνταξιούχους. «Φταρνίστηκαν στο Βερολίνο και εσείς κρυώσατε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι εντός στόχων στην υλοποίηση του προγράμματος και αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσουν να έρθουν και φορολογικές ελαφρύνσεις, ιδίως στους πιο αδύναμους.

«Προσπαθείτε να πείσετε τον κόσμο ότι αν δεν σας είχε ρίξει το 2015, γιατί η οργή του λαού σας έριξε, τώρα η χώρα θα κάλπαζε στην ανάπτυξη» είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει:

«Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Το ότι σας στηρίζουν απροκάλυπτα σήμερα τα ίδια συμφέροντα, που σας στήριζαν όταν ήσασταν στην κυβέρνηση για να τους στηρίζετε και εσείς, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να ελέγξετε και την νοημοσύνη των πολιτών.»

Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να αποκαλύψει από ποιες δαπάνες θα κάνει περικοπή και από ποια κονδύλια θα καλύψει τη μείωση της φορολογίας που εξαγγέλλει.

«Σας ζητώ να απαντήσετε σήμερα σε συγκεκριμένα ερωτήματα: Συνεχίζετε να θεωρείτε την πιθανή αποχώρηση ή την αλλαγή ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα καταστροφική εξέλιξη;

» Πρέπει να συνεχίσουν να επιμένουν σε σκληρά μέτρα; Συνεχίζετε να στηρίζετε την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος; Συνεχίζετε να θεωρείτε την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ιδεοληψία της Αριστεράς; Συνεχίζετε να θεωρείτε την κοινωνική πλειοψηφία αδαή;».

«Στήνετε το πολιτικό σας αφήγημα για να προχωρήσετε σε απολύσεις και σε πρωτοφανή επίθεση στους εργαζόμενους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

«Η δεύτερη αξιολόγηση και θα κλείσει και θα κλείσει χωρίς νομοθέτηση επιπλέον μέτρων. Όσο και αν παλεύετε για το αντίθετο, θα μείνετε με το αίτημά σας για εκλογές. Δεσμευόμαστε ότι κάθε φορά θα πηγαίνουμε μπροστά» κατέληξε.

Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500125618