Τζανακόπουλος: Καλύτερα αναβολή συμφωνίας, παρά μετάθεση του προβλήματος

0
62
Αθήνα

 

Οι διαφορές μεταξύ γερμανικού ΥΠΟΙΚ και ΔΝΤ, παρά την προσέγγιση, παραμένουν, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Τζανακόπουλος και πρόσθεσε πως κρίθηκε προτιμότερη η απόφαση για αναβολή λίγων ημερών παρά μια απόφαση που θα μετέθετε το πρόβλημα του χρέους και δεν θα προσέφερε ασφαλή διέξοδο.

Σημείωσε πως στόχος είναι μια καθαρή λύση, δηλαδή ο προσδιορισμός μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος σε τέτοιο βαθμό, ώστε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα χωρίς αστερίσκους.

Πιο αναλυτικά ο κυβερνητικός εκρπόσωπος, αφού εξέφρασε τον αποτροπαισμό της κυβέρνησης για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ, τόνισε ότι στο χθεσινό Eurogroup αναγνωρίστηκε από όλους ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της και έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Σημείωσε ότι το Eurogroup ενέκρινε την τεχνική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών και δρομολόγησε την εκταμίευση της δόσης το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος, είπε πως δεν κατέστη εφικτό να γεφυρωθούν στο σύνολό τους οι διαφορές ώστε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένη λύση. «Η απόσταση ανάμεσα στις θέσεις του ΔΝΤ και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει μειωθεί, παραμένει» ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η λύση που παρουσιάστηκε χθες δεν αντιστοιχούσε ούτε στους στόχους που είχαν τεθεί το προηγούμενο διάστημα, ούτε στις θυσίες του ελληνικού λαού.

«Για την ελληνική πλευρά, αλλά και για πολλούς από τους εταίρους μας ήταν απολύτως σαφές ότι ήταν προτιμότερη μια απόφαση αναβολής λίγων ημερών. Είναι προτιμότερο να προετοιμάσουμε μια καλύτερη λύση παρά να πάρουμε αποφάσεις που μεταθέτουν το πρόβλημα και δεν προσφέρουν ασφαλή διέξοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος.

Κατά τον κ. Τζανακόπουλο, το επόμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, με στόχο στο προσεχές Eurogroup να έχουμε μια καθαρή λύση, «δηλαδή προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους χωρίς γκρίζες ζώνες και ασάφεια».

Καθαρή λύση -συνέχισε- είναι ο προσδιορισμός μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος σε τέτοιο βαθμό, ώστε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα χωρίς αστερίσκους.

Ακολούθως σημείωσε πως η Ελλάδα έκανε όσα όφειλε για να ανοίξει ο δρόμος για καθαρή λύση. Αναμένουμε και δικαιούμαστε το ίδιο να πράξει και το σύνολο των εταίρων και δανειστών, είπε.

«Δεν μπορεί η συμμετοχή του ΔΝΤ να είναι αλα καρτ. Δεν μπορεί κάποιοι να λένε ‘ναι’ στις μεταρρυθμίσεις, αλλά ‘όχι’ στη ρύθμιση του χρέους. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι τα επιχειρήματα με τα οποία προσερχόμαστε στην συζήτηση αυτή είναι αδιαμφισβήτητα» συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Eίναι η ώρα και οι δανειστές να υλοποιήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. Έχουν ηθικό, πολιτικό και νομικό καθήκον να το κάνουν, κατέληξε.

Πηγή: www.in.gr