Εβδομάδα μεγάλων προκλήσεων: Νέο στέλεχος και «μαραθώνιος» για το εμβόλιο

0
37

Στην αφετηρία της εβδομάδας των μεγάλων προκλήσεων ή κατά άλλους των μεγάλων… στοιχημάτων παίρνει θέση η κυβέρνηση.

 

Τα μέτωπα είναι πολλά: Η επεξεργασία της επιχείρησης «Ελευθερία» ή η «Αποστολή του Αιώνα», όπως αποκαλείται το σχέδιο παραλαβής, αποθήκευσης, διανομής και πραγματοποίησης των εμβολίων.

Το crash – test των εορτών μαζί με την μεγάλη μάχη για τον περιορισμό της διασποράς στις «κόκκινες» περιοχές αλλά και τα νέο μέτωπο που έχει ενσκήψει τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τη μετάλλαξη του ιού στη Μεγάλη Βρετανία και την ανάγκη αναπροσαρμογής των προβλέψεων στον εθνικό σχεδιασμό.

Στο σκέλος που αφορά στην αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την ανίχνευση του νέου στελέχους του ιού στη Γηραιά Αλβιώνα, φαίνεται πως στην τακτική, πρωινή τηλεδιάσκεψη για τον Covid-19, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται πως θα οριστικοποιηθεί η αυστηροποίηση της έκτακτης απόφασης που ελήφθη μέσα στο Σαββατοκύριακο για την επιβολή επταήμερης καραντίνας στους ταξιδιώτες από την Αγγλία, μαζί με το αρνητικό, PCR τεστ 72 ωρών, που θα έπρεπε να έχουν κατά την άφιξη τους.

Με τις διπλωματικές και όχι μόνο γραμμές να είναι σε μόνιμη λειτουργία τις τελευταίες ώρες καθώς μεθοδεύεται μια κοινή, ευρωπαϊκή στάση στο ζήτημα, η Αθήνα φαίνεται πως εντός της ημέρας θα ανακοινώσει το κλείσιμο της αεροπορικής σύνδεσης με την Μεγάλη Βρετανία από σήμερα τα μεσάνυχτα.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια επισκόπηση στα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν στις περιοχές που έχουν τεθεί σε καθεστώς σκληρού lockdown από την περασμένη εβδομάδα.

 

Η σχετική βάση δεδομένων εμπλουτίστηκε, από τα στοιχεία που συνελέγησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όταν και διενεργήθηκαν εκτεταμένα rapid test, από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, με το μοντέλο του drive through, ή στα σταθερά σημεία εντός των πόλεων που έχουν σφραγιστεί όπου και αναπτύχθηκαν οι κινητές μονάδες του οργανισμού.

Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση της Ελευσίνας, και χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε υποβάθμιση του επιπέδου του συναγερμού, η αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας κρίνεται ελπιδοφόρα, καθώς ο βαθμός θετικότητας στη νόσο ήταν αρκετά μικρός.

Κατά πληροφορίες από τα 588 τεστ που διενεργήθηκαν μόνο τα τέσσερα ήταν θετικά.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαμηνύθηκε και κατά την επιτόπια αυτοψία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά αλλά και του Προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, η κατάσταση στον Ασπρόπυργο αλλά και την Κοζάνη θα επαναξιολογείται διαρκώς κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.

Είναι επίσης σαφές ότι εντός του προσεχούς διαστήματος, αναμένεται να ενισχυθεί το σχέδιο δράσης για τις βιομηχανικές ζώνες εντός των συγκεκριμένων περιοχών με την έμφαση να δίνεται στην αύξηση του testing στις εν λειτουργία επιχειρήσεις.

Το απόγευμα θα ανοίξει και η αυλαία της ενημέρωσης που θα αφορά στο σχέδιο για τον εμβολιασμό.

Θα είναι μια πρεμιέρα για το νέο «δίδυμο»: τον Κύπριο επιστήμονα, τον νευροχειρουργό Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος είναι Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και την επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, που θα σηκώσουν και το βάρος του τηλεοπτικού briefing, το οποίο θα πραγματοποιείται σε τακτική βάση για την ενημέρωση των πολιτών για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην επιχείρηση «Ελευθερία».

Άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη των πρώτων δόσεων των εμβολίων στη χώρα μας, στις 26 Δεκεμβρίου.

Η πρώτη παρτίδα για την «εξουδετέρωση» της Covid-19, σύμφωνα με όσα μεταδίδονται, πιθανόν να μεταφερθεί στη χώρα μας οδικώς, μέσω Ιταλίας, από την πόλης Πούρς του Βελγίου αλλά και από εγκαταστάσεις στη Γερμανία.

Περί τα τέλη Ιανουαρίου όπως είχε πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, θα έχουν εμβολιαστεί 150.000 συμπολίτες μας, με την σειρά προτεραιότητας, η οποία έχει προσδιοριστεί: υγειονομικοί, ηλικιωμένοι και γενικός πληθυσμός.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένεται να γίνουν σε δυο νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα -τον Ευαγγελισμό και το Σωτηρία- στις 27 Δεκεμβρίου.

Από τους πρώτους θα είναι οι επικεφαλής της διοίκησης των δυο νοσοκομείων, καθώς επίσης των ΜΕΘ και των κλινικών COVID.

Σε αμφότερα τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες για τους χώρους και τις απαραίτητες υποδομές.

Σειρά θα πάρουν ακόμη τέσσερα νοσοκομεία εντός της Αττικής και στη συνέχεια η σκυτάλη θα δοθεί στη δοκιμαζόμενη Θεσσαλονίκη.

Στην πρώτη θέση θα βρίσκεται, όπως έχει άλλωστε δημόσια δηλώσει, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Πηγή