Τιμολόγια ρεύματος: Ακόμα και κάτω από τα 0,10 ευρώ η κιλοβατώρα στα «πράσινα» του Μαρτίου

0
66

Τα «κίτρινα» θα παραμείνουν φθηνότερα και τον επόμενο μήνα, όσο πέφτουν οι χονδρεμπορικές τιμές.

Υποχώρηση στις τιμές των «πράσινων» τιμολογίων ρεύματος, που θα ανακοινώσουν αύριο οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για τον Μάρτιο, θα δουν οι καταναλωτές.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η τιμή της κιλοβατώρας στα «πράσινα» θα κυμανθεί γύρω στα 10 λεπτά, ενώ δεν αποκλείουν ορισμένοι πάροχοι να κινηθούν και χαμηλότερα. Το εύρος της μείωσης, ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του κάθε προμηθευτή ρεύματος, αναμένεται να κυμανθεί από 15% έως 28%.

Πότε είναι μπλε και πότε κίτρινα τα τιμολόγια ρεύματος 6μηνης διάρκειας

Οι χονδρεμπορικές τιμές

Μάλιστα, με «σύμμαχο» τη ραγδαία αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος τον Φεβρουάριο κατά περίπου 20% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, η πτώση των τιμών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και στα «κίτρινα» κυμαινόμενα τιμολόγια. Τον Φεβρουάριο η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κινούνταν κάτω από τα 75 ευρώ ανά μεγαβατώρα (€/MWh) _ την περασμένη εβδομάδα μάλιστα ήταν στα 72,12 €/MWh _ ενώ τον Ιανουάριο είχε διαμορφωθεί στα 93,02 €/MWh,

Τα «κίτρινα» τιμολόγια

«Τα “κίτρινα” θα συνεχίσουν να είναι φθηνότερα από τα “πράσινα” τιμολόγια και τον Μάρτιο, όπως ήταν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο», αναφέρει στέλεχος της αγοράς προμήθειας. Και εξηγεί: «Είναι αναμενόμενο γιατί στα “κίτρινα ex post”, οι τιμές διαμορφώνονται μετά τον μήνα εφαρμογής τους, ενώ στο “πράσινο” όταν δίνουμε την τιμή δεν ξέρουμε πώς θα πάει η αγορά, οπότε κρατάμε και κάποιο …αέρα. Βεβαίως, εάν οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται, η κατάσταση θα αντιστραφεί, δηλαδή τότε τα «πράσινα» θα είναι φθηνότερα από τα «κίτρινα» τιμολόγια».

Για την ώρα ωστόσο, οι διεθνείς συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό hub TTF συνεχίζει να υποχωρεί (από 28,99 €/MWh την 1η Φεβρουαρίου έπεσε την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου στα 24,3 €/MWh) γεγονός που αποτυπώνεται στην τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος και κατ΄ επέκταση στα τιμολόγια της λιανικής.

Επιμένουν στα «πράσινα» τιμολόγια

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι στο «πράσινο» παραμένει η πλειονότητα των καταναλωτών (περίπου το 75%) αν και σταδιακά από τις αρχές του έτους αρκετοί έχουν μετακινηθεί σε «κίτρινα» προϊόντα.

Αντιθέτως, λίγοι είναι οι καταναλωτές που έχουν επιλέξει τα «μπλε» σταθερά τιμολόγια, των οποίων οι τιμές αν και έχουν πέσει, παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από τα «πράσινα» και «κίτρινα», με εξαίρεση τα εξάμηνης χρέωσης της Protergia που προσφέρεται στα 9,75 λεπτά ανά κιλοβατώρα (με πάγιο στα 9,9 ευρώ τον μήνα) και του Ήρωνα στα 13 λεπτά ανά kWh ή 10,40 λεπτά ανά kWh με έκπτωση συνεπείας 20% (πάγιο 9,5 ευρώ ανά μήνα) και το οκτάμηνο της Φυσικό Αέριο με σταθερή τιμή στα 12,3 λεπτά ανά kWh (πάγιο 9 ευρώ ανά μήνα).

Πηγή