5 λόγοι για να φας κολοκύθα ΤΩΡΑ (ναι, ξεκινάει η εποχή της!)

0
42

Η κίτρινη κολοκύθα είναι τόσο θρεπτική και υγιεινή που δικαίως θεωρείται το απόλυτο super food του φθινοπώρου. Μεταξύ άλλων, λοιπόν, αυτό το πεντανόστιμο λαχανικό σου προσφέρει:

Αίσθηση πληρότητας
Μια μερίδα πουρές κολοκύθας έχει 3 γραμμάρια προσφέρει φυτικές ίνες και μόλις 50 θερμίδες. Οι φυτικές ίνες σε κάνουν να νιώθεις χορτάτη για περισσότερη ώρα κι έτσι καταφέρνεις να τρως λιγότερο στη διάρκεια της ημέρας.

Καλύτερη όραση
Ένα φλιτζάνι κολοκύθα σε κύβος περιέχει περίπου τη διπλάσια βιταμίνη Α από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα! Η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για να έχουμε καλή όραση, κυρίως στο σκοτάδι. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι προλαμβάνει τη φθορά του αμφιβληστροειδούς σε όσους πάσχουν από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια πάθηση που οδηγεί στην τύφλωση. Τέλος, η βιταμίνη Α βοηθάει στην υγεία του δέρματος, των δοντιών και των οστών.

Πιο χαμηλή πίεση
Το έλαιο που περιέχεται στους σπόρους της κολοκύθας είναι πολύ πλούσιο σε φυτοοιστρογόνα, τα οποία όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες προλαμβάνουν την υπέρταση. Σε πειράματα που έχουν γίνει σε ζώα, μια διατροφή πλούσια σε έλαιο σπόρου κολοκύθας βοήθησε να πέσει σε πιο χαμηλά επίπεδα τόσο η συστολική όσο και η διαστολική πίεση μέσα σε μόλις 12 εβδομάδες.

shutterstock_222205651

Καλύτερο ύπνο
Η κολοκύθα είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ύπνου. Επίσης, είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της σεροτονίνης, της ορμόνης της ευεξίας.

Πιο γερή καρδιά
Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία της καρδιάς. Μάλιστα, όπως έχει δείξει έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard, οι γυναίκες προσλαμβάνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα από φυτικές ίνες στη διατροφή τους μέσω των φρούτων και λαχανικών (σε αντίθεση με τους άντρες που τις εξασφαλίζουν από τα δημητριακά). Απόλαυσε λοιπόν μαζί με τα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά σου την κίτρινη κολοκύθα και εξασφάλισε περισσότερη γεύση και καλύτερη υγεία.

ΠΗΓΗwww.shape.gr