Έδωσαν το «εναλλακτικό Νόμπελ» στη Γκρέτα Τούνμπεργκ

0
54

Η Σουηδή έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ ανακοινώθηκε την Τετάρτη ως μια από τους τέσσερις νικητές του 2019 Right Livelihood Award, γνωστού ως «εναλλακτικό Νόμπελ» της Σουηδίας.

Η Τούνμπεργκ κέρδισε το βραβείο επειδή «ενέπνευσε και ενίσχυσε την πολιτική απαίτηση για επείγουσα δράση για το κλίμα, αντικατοπτρίζοντας επιστημονικά δεδομένα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Right Livelihood Foundation.

Τούνμπεργκ, 16 ετών, αποδοκίμασε έντονα τους πολιτικούς ηγέτες του κόσμου τη Δευτέρα για αποτυχία ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε ομιλία κατά την έναρξη της συνόδου για το κλίμα στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Πριν ένα χρόνο είχε αρχίσει εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο πριν από έναν χρόνο. Εμπνευσμένοι από αυτήν, εκατομμύρια νέοι βγήκαν στους δρόμους ανά τον κόσμο την προηγούμενη Παρασκευή για να απαιτήσουν άμεση ανάληψη δράσεις από τις κυβερνήσεις που συμμετέχουν στη σύνοδο.

Η Τούνμπεργκ μοιράζεται το βραβείο με τον Βραζιλιάνο αρχηγό ιθαγενών Ντάβι Κοπενάουα των Γιανομάμι, την Κινέζα δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γκούο Τζιανμέι και την υπέρμαχο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμινάτου Χαϊντάρ, από τη δυτική Σαχάρα.

Οι τέσσερις θα λάβουν βραβείο ύψους ενός εκατ. σουηδικών κορωνών ο καθένας (περίπου 94.000 ευρώ).

Πηγή