Έκτακτη Συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

0
150

Συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ είχε πριν λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, μία μέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό και κορυφαίο θέμα στην ατζέντα τη δημιουργία της νέας Frontex. Θα ακολουθήσει συνάντηση και με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ αργότερα μέσα στη μέρα.

H ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε χθες μπροστά στον απόλυτο αιφνιδιασμό, καθώς την ώρα παρά τους σχεδιασμούς του Μαξίμου που προέβλεπαν ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας θα έκαναν γιορτές στις περιφέρειές τους κρατώντας ως λάβαρο το «παράλληλο πρόγραμμα» -αυτό αποσύρθηκε ξαφνικά.

Η χθεσινή μέρα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του. Οι Ευρωπαίοι εταίροι σε μια επίδειξη δύναμης υποχρέωσαν την ελληνική κυβέρνηση να «παγώσει» το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα. Ταυτόχρονα το Euroworking Group έθετε τελεσίγραφο 24 ωρών για να λυθούν τρία τεχνικά ζητήματα και να πάρει η Ελλάδα τη δόση του 1 δις.

Στο Μαξίμου επικρατεί εκνευρισμός καθώς ο σχεδιασμός προέβλεπε, παράλληλα με την ψήφιση των προαπαιτούμενων και την ομαλή έκβαση της εκταμίευσης, σειρά μέτρων προς «ανακούφιση των ασθενέστερων» -κάτι που στην καλύτερη περίπτωση παραπέμπεται στις καλένδες.

Όπως λέει σημείωμα του Μαξίμου:

“Αποφασίστηκε να μην προωθηθεί ως επείγον αλλά με την κανονική διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει έδαφος για αμφισβητήσεις. Έτσι η συζήτησή του θα συνεχιστεί κανονικά στις αρχές του επόμενου έτους.”

Πηγή: http://www.cnn.gr/news/politiki/story/15850/ektakti-synantisi-tsipra-me-merkel-kai-olant