Εισαγγελική παρέμβαση για τα μπλόκα των αγροτών

0
71

Παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τα μπλόκα των αγροτών και τον αποκλεισμό των εθνικών και περιφερειακών δρόμων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι με έγγραφη παραγγελία που απέστειλε σε όλους τους εισαγγελείς εφετών της χώρας.

Στην σχετική παραγγελία της εισαγγελέως Ευτέρπης Κουτζαμάνη, δίνεται εντολή στους εισαγγελείς της χώρας για να ερευνήσουν, αλλά και να παρέμβουν, όπου διαπιστώσουν ότι υπάρχει παρακώλυση των συγκοινωνιών εξαιτίας των μπλόκων που έχουν στηθεί σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ξεκαθαρίζει στο έγγραφό της πως ο αποκλεισμός των δρόμων και άλλων εξόδων η εισόδων της χώρας είναι ενέργεια παράνομη και συνιστά έκνομη πράξη που προβλέπεται από τον ποινικό κώδικα και τιμωρείται (αδίκημα παρακώλυση συγκοινωνιών).

Αναλυτικά η εισαγγελική παραγγελία:

«Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς από τους συμμετέχοντες κ.λπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, συνιστά κατ’ αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 ΠΚ, όπως ισχύει).

Η πρόβλεψη του εγκλήματος αυτού, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, που προορίζονται για κοινή χρήση, ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούνται κοινωνικά αγαθά σημαντικής αξίας.

Θεωρώ υποχρέωσή μου, να υπομνήσω σε εσάς το αυτονόητο καθήκον σας για παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του πιο πάνω εγκλήματος, ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου».

Πηγή: http://www.cnn.gr/news/ellada/story/22863/eisaggeliki-paremvasi-gia-ta-mploka-ton-agroton#ixzz415gURGc5