Με εικόνες καρκινοπαθών τα πακέτα των τσιγάρων στην Ευρώπη

0
159

Το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, απέρριψε την προσφυγή των καπνοβιομηχανιών που επιχείρησαν να μπλοκάρουν την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τοποθέτηση στα πακέτα τσιγάρων φωτογραφιών από καρκινοπαθείς.

Το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των καπνοβιομηχανιών Phillip Morris International και British American Tobacco δίνοντας πράσινο φως για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας.

«Το Δικαστήριο αποφασίζει ότι όσον αφορά στον νόμο ότι κάθε πακέτο τσιγάρων πρέπει να φέρει προειδοποιήσεις υγείας, η κοινοτική οδηγία δεν έχει ξεπεράσει το όριο αυτών που είναι αποδεκτά και απαραίτητα» αναφέρει χαρακτηριστικά η δικαστική απόφαση.

Από την πλευρά τους οι δύο εταιρείες ισχυρίστηκαν στην προσφυγή τους πως τα μέτρα της ΕΕ τους απαγορεύουν να εκμεταλλεύονται τα εμπορικά σήματά τους, κάτι που αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Υγείας στην Ελλάδα έχει υιοθετήσει τη σχετική οδηγία από τον Μάρτιο του 2015 και ο τότε υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε ζητήσει να καταρτιστεί ομάδα υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία θα προσαρμόσει το εθνικό δίκαιο στα όσα προβλέπει η κοινοτική Οδηγία 2014/44.