Μύθοι σχετικά με τη διατροφή

0
68

Η διατροφή μας χαρακτηρίζεται συλλογικά από πολλούς μύθους οι οποίοι δύσκολα καταρρίπτονται όταν ανακυκλώνονται για χρόνια.

Η μαύρη ζάχαρη είναι καλύτερη από τη λευκή… Μύθος!

Όπως η λευκή ζάχαρη έτσι και η μαύρη είναι κρυσταλλική ζάχαρη, στην οποία όμως έχουν προστεθεί μολάσες (παραπροϊόντα επεξεργασίας των ζαχαρότευτλων) και όντως έχει ένα μικρό περιεχόμενο σε μεταλλικά στοιχεία.

Για να επωφεληθεί κάποιος όμως από τα συστατικά αυτά, θα πρέπει να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες από ζάχαρη καθημερινά, δηλαδή να έχει αποφασίσει ότι σύντομα θα γίνει υπέρβαρος!

Οι διαφορές μεταξύ των δυο τύπων είναι πολύ μικρές για να πει κάποιος ότι η μαύρη ζάχαρη είναι καλύτερη από την άσπρη.

Όσο για το θερμιδικό περιεχόμενο δεν έχουν καμία διαφορά μεταξύ τους.

Όποιος έχει υψηλή χοληστερόλη, δεν πρέπει να καταναλώνει αυγά… Μύθος!

Νεότερες μελέτες απέδειξαν ότι η χοληστερόλη του αυγού επηρεάζει σε σχετικά μικρό βαθμό τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, σε αντίθεση με τις μεγάλες ποσότητες λίπους από ζωικής προέλευσης τρόφιμα (π.χ κρέας).

Κατά συνέπεια, ακόμα και κάποιος που έχει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να τρώει 2-3 αυγά την εβδομάδα, ιδίως όταν ακολουθεί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Φυσικά θα πρέπει να έχει κατά νου, ότι σε αυτά περιλαμβάνονται και τα αυγά που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα και φυσικά όσα «κρύβονται» σε γλυκίσματα και έτοιμα τρόφιμα του εμπορίου

Το ψωμί παχαίνει… Μύθος!

Το ψωμί φυσικά και δεν παχαίνει!

Κάθε υδατάνθρακας από τους οποίους αποτελείται, παρέχει ενέργεια ίση με 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, ακριβώς τις ίδιες με αυτές που παρέχουν οι πρωτεΐνες (π.χ κρέας, ψάρι).

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όταν τρώει κανείς 100 γραμμάρια σκέτο ψωμί ή 100 γραμμάρια σκέτο ψητό στήθος από κοτόπουλο, προσλαμβάνει τις ίδιες θερμίδες.

Συνεπώς, φταίει η ποσότητα του ψωμιού που καταναλώνεται, καθώς και η προσθήκη λίπους (βούτημα στη σαλάτα), για την αύξηση του σωματικού βάρους.

Το σπανάκι και οι φακές αποτελούν πολύ καλές πηγές σιδήρου… Μύθος!

Αν και τα τρόφιμα αυτά αποτελούνται από σίδηρο, πρέπει να γνωρίζουμε, ότι ο φυτικής προέλευσης σίδηρος απορροφάται δυσκολότερα από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο σίδηρος που αξιοποιεί ο οργανισμός μας από το σπανάκι και τις φακές είναι λιγότερος από αυτόν που προέρχεται από το κρέας, τα ψάρια ή τα αυγά.

Για να αξιοποιηθεί ο σίδηρος από το σπανάκι και τις φακές θα πρέπει να συνδυάζεται με βιταμίνη C που βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου fe.

Ο συνδυασμός πρωτεϊνών και υδατανθράκων παχαίνει… Μύθος!

Αυτό είναι μια εξωφρενική λογική, αντίθετη με τις αρχές της διατροφής.

Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο περιέχει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων υδατάνθρακα, πρωτεΐνη, λίπος.

Όταν αυτές καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες βάση με τις ατομικές ενεργειακές ανάγκες του εκάστοτε οργανισμού, τότε εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ενέργεια για τις καθημερινές ανάγκες και δεν δημιουργούν αύξηση του βάρους.

Οι χυμοί είναι πιο θρεπτικοί από τα φρούτα… Μύθος!

Ισχύει το ακριβώς αντίθετο, διότι τα ολόκληρα φρούτα περιέχουν και φυτικές ίνες απαραίτητες για την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Επιπλέον, οι χυμοί λόγω της γρήγορης απορρόφησής τους αυξάνουν ταχύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους γι’ αυτό και αποφεύγουμε την συχνή πρόσληψη φρούτων σε μορφή χυμών στα άτομα με διαβήτη.

Πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα… Μύθος!

Δε χρειάζεται να πίνει κανείς οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα για να είναι καλά ενυδατωμένος, αλλά οκτώ ποτήρια υγρών!

Στα τελευταία συμπεριλαμβάνονται: το νερό, οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, οι καφέδες, το τσάι, τα αφεψήματα βοτάνων (γενικώς, κάθε είδους ρόφημα), τα υγρά των φρούτων και των λαχανικών, ακόμα και τα αναψυκτικά.

Εξαίρεση αποτελούν τα οινοπνευματώδη ποτά, που αντίθετα συντελούν στην αφυδάτωση του οργανισμού.

ΠΗΓΗ: logodiatrofis.gr