ΝΔ: Σε Αττική και Μακεδονία ρίχνουν το βάρος οι δύο «μονομάχοι» για την 10η Ιανουαρίου

0
380

Στις δύο αυτές περιφέρειες ψήφισαν πάνω από τους μισούς που προσήλθαν στις «γαλάζιες» κάλπες – Προσωρινή (;) καταλλαγή πριν το τελικό ξεκαθάρισμα του β΄ γύρου

Το πένθος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τον χαμό της αδελφής του έριξε τους τόνους της εσωκομματικής αντιπαράθεσης με τον ανθυποψήφιό του για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά όλα μαρτυρούν ότι η καταλλαγή που επήλθε δεν θα είναι παρά προσωρινή και, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα προς τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας για την ανάδειξη νέου αρχηγού στις 10 Ιανουαρίου, η σύγκρουση των δύο υποψηφίων είναι αναπόφευκτη.

Με δεδομένο, άλλωστε, πως οι ιδεολογικές διαφορές που τους χωρίζουν είναι ανεπαίσθητες, αφού και οι δύο είναι θιασώτες του προσανατολισμού της κόμματός τους προς το Κέντρο, η επικράτηση του ενός θα κριθεί από την προσωπικότητα ενός εκάστου και κυρίως από την ικανότητα να πείσει ότι μπορεί καλύτερα από τον αντίπαλό του να εγγυηθεί την ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας σε εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης ναι να επαναφέρει την αξιωματική αντιπολίτευση σε τροχιά εξουσίας.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα που ανέδειξαν στην πρώτη θέση της κούρσας στον κ. Μεϊμαράκη με διαφορά 11 εκατοστιαίων μονάδων (39,8% έναντι 28,9%), διεφάνη ότι και οι δύο υποψήφιοι θεωρούν ανοικτή την επαναληπτική εκλογή και είναι έτοιμοι να αντιπαρατεθούν σκληρά για το τελικό ξεκαθάρισμα που θα έρθει, κυρίως, μέσα από τη διεκδίκηση των 128.093 ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο επέλεξαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Η δημόσια στήριξη προς τον κ. Μητσοτάκη που εξέφρασε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος έλαβε 11,4%, ενίσχυσε τον αμφίρροπο χαρακτήρα της αναμέτρησης, πλην, όμως, μένει να φανεί αν θα ακολουθήσουν και οι 46.065 ψηφοφόροι του. Την κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ο κ. Τζιτζικώστας, που συγκέντρωσε το 20,23% και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πού θα στραφούν οι 82.028 ψηφοφόροι του, που στην πλειονότητά τους προέρχονται από τον θεωρούμενο ως «καραμανλικό» Βορρά ενώ την ίδια ώρα αρκετοί βουλευτές και στελέχη που τον στήριξαν τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας δείχνουν να στρέφονται προς τον κ. Μητσοτάκη.

Κοινή εκτίμηση στα επιτελεία των δύο υποψηφίων είναι ότι η επαναληπτική εκλογή ξεκινά από μηδενική βάση, αλλά όσοι αναλύουν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της 20ής Δεκεμβρίου, οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι η μάχη θα κριθεί πρωτίστως στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στην Κεντρική Μακεδονία, όπου ψήφισαν 125.000 και 77.000 πολίτες αντίστοιχα, που αθροιστικά αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των ψηφισάντων.

Μητσοτάκης: «Ο εχθρός μας είναι απέναντι»

Με τη φράση «ο εχθρός μας είναι απέναντι», ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να δώσει συνέχεια στην κόντρα της περασμένης εβδομάδας και στην επίθεση που είχε εξαπολύσει ο Βαγγέλης Μείμαράκης. « Έχω δεσμευθεί να μην μιλήσω για συνυποψηφίους μου. Καμία προσωπική αντιπαράθεση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη όχι μόνο λόγω της δύσκολης προσωπικής στιγμής του αλλά και για να διασφαλίσουμε την ενότητα», είπε μιλώντας την Κυριακή στον τηλεοπτικό «Σκάι».

Τόνισε ότι «ο διαχωρισμός Καραμανλικών – Μητσοτακικών ανήκει στον 20ό αιώνα», καθώς «οι πολίτες δεν ασχολούνται με αυτά, περιμένουν από εμάς ενότητα και ρεαλιστικές λύσεις». Ενώ είπε ότι «οι αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ανάγκη της αλήθειας είναι αρχές που πιστεύω ότι χαρακτηρίζουν και το δικό μου πολιτικό λόγο».

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο ίδιος μπορεί να κερδίσει τον κ. Τσίπρα, διότι, όπως συμπλήρωσε «πιστεύω ότι είμαι ο πιο κατάλληλος να διευρύνω τη Νέα Δημοκρατία, να την κάνω μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και να προτάξω ένα προφίλ ηγεσίας πολύ διαφορετικό από αυτό που πρεσβεύει ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας έμφαση στην αλήθεια και σε λύσεις για την πραγματική οικονομία που θα φέρουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας».

Γι  αυτό ζητεί, όπως εξήγησε, από τους πολίτες «να με ψηφίσουν για να αλλάξω και να διευρύνω τη Νέα Δημοκρατία, για να μπορέσω εντός τριών μηνών να την έχω έτοιμη, σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές, να κερδίσουμε τον Αλέξη Τσίπρα». Και συμπλήρωσε ότι, αν εκλεγεί Πρόεδρος, «η Νέα Δημοκρατία πολύ σύντομα θα αναδιοργανωθεί οργανωτικά», εκφράζοντας βεβαιότητα ότι «εντός δυο μηνών θα προηγείται σημαντικά δημοσκοπικά του ΣΥΡΙΖΑ», αφού «οι πολίτες αναζητούν μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, την κατηγόρησε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τη μεσαία τάξη που αποτελεί ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, ενώ, όπως είπε, «η κεντροδεξιά παράταξη μπορεί να προτάξει ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για τη διακυβέρνηση της χώρας». Ανέφερε ακόμη ότι δεν προτίθεται να προσφέρει «στήριξη αλά καρτ στην κυβέρνηση» και δεν πρόκειται να συναινέσει με τον κ. Τσίπρα όσο κατεδαφίζει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. «Δεν θα είμαστε το βολικό δεκανίκι της κυβέρνησης», επεσήμανε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε ότι «το βιβλίο του λαϊκισμού στη χώρα μας κλείνει και το τελευταίο κεφάλαιό του είναι ο κ. Τσίπρας».

Πηγή: http://www.protothema.gr/politics/article/539855/nd-se-attiki-kai-makedonia-rihnoun-to-varos-oi-duo-monomahoi-gia-tin-10i-ianouariou/